Huis

Februari 2024

Stroomuitval: wat nu?

Een stroomstoring in Nederland komt nog niet zo vaak voor, maar in de toekomst dreigt dit te veranderen. Vanaf 2025 zullen we vaker te maken krijgen met stroomstoringen. Dit heeft alles te maken met de groei van vraag naar stroom, terwijl we tegelijkertijd te maken hebben met een verminderd aanbod van energiebronnen. Maar wat moet je doen als er een stroomstoring is? Met deze 10 tips ben je goed voorbereid!

1. Uitzoeken
Als er een stroomstoring plaatsvindt is het belangrijk om te weten of dit alleen in jouw woning het geval is of ook bij de buren. Woon je in een appartement of flat? Dan kun je dit makkelijk zien door de lichten in de portiek. Zo niet, dan is het handig om het na te vragen bij de buren.

2. Zekering 
Is de storing alleen bij jou? Controleer dan de zekeringskast. De zekeringkast kan per woning verschillen. Meestal is de storing makkelijk te verhelpen door de aardlekschakelaar omhoog te duwen of een zekering te vervangen.  

3. Storing melden
Wanneer er een echte stroomstoring is, kun je dit melden bij het gratis Nationaal Storingsnummer 0800 9009. Wanneer je contact opneemt met het storingsnummer wordt er direct een melding gemaakt bij de lokale netbeheerder voor stroom. Zij proberen dan zo snel mogelijk de storing op te lossen.

Ontstaat er een levensbedreigende situatie door het uitvallen van de stroom? Bel dan gelijk met 112. 

4. Beperk telefoontjes
Probeer zo min mogelijk telefoontjes te voeren. Dit kan namelijk het netwerkbeheer van de provider overbelasten, waardoor eventuele noodoproepen niet meer binnen kunnen komen.

5. Haal de stekkers uit alle apparaten 
Wanneer de stroom ineens terugkomt ontstaat er een piekstroom. Dit is een puls over het stroomnetwerk die hoger is dan de normale spanning. Wanneer je de stekker van jouw apparaten in het stopcontact hebt, kan het apparaat door deze hoge spanning doorbranden. 

Let op! De inboedelverzekering dekt het doorbranden van apparaten door een piekstroom meestal niet.  Haal daarom alle stekkers uit het stopcontact bij een stroomstoring.  

6. Controleer de website
Heb je de storing al gemeld? Dan kun je de voortgang van de storing volgen op: https://www.gasenstroomstoringen.nl/  

7. Biedt hulp aan
Loop even langs de buren om te kijken of zij hulp nodig hebben, vooral als je oudere buren hebt. Door een plotselinge stroomstoring kunnen zij in paniek raken. 

8. Is het koud?
Is het koud en heb je geen stroom? Ga dan naar de kleinste ruimte van de woning. In de kleinste ruimte blijft het langer warm.  

9. Vriezer en koelkast
Probeer de vriezer en koelkast zo min mogelijk te openen. Door de stroomstoring kan door het openen van de vriezer en koelkast makkelijk ontdooien. Houdt deze daarom zoveel mogelijk dicht, zodat de kou in de vriezer en koelkast blijft. De inhoudt van de koelkast of vriezer die door stroomuitval bederft, valt niet onder de inboedelverzekering. 

10. Gebruik geen buitenshuis warmtebronnen
Gebruik geen warmtebronnen als vuurkolven of barbecueën. Dit zijn warmtebronnen die koolmonoxide kunnen veroorzaken. Ook is het risico op brand erg hoog en daarom niet toegestaan om in een woning te gebruiken. 

Vergoeding bij een stroomstoring

Wanneer er een stroomstoring is kun je een vergoeding krijgen. Hiervoor gelden wel een aantal regels. Zo moet de stroomstoring niet aangekondigd zijn en moet deze langer dan 4 uren duren. Ook mag het niet gaan om een (natuur)ramp. Hoe hoog de vergoeding is, is afhankelijk van de stroomleverancier. 

Een goed verzekerde woning

Zorg ervoor dat je goed verzekerd bent. Wanneer er onverhoopt door een storing of kortsluiting brand ontstaat, is het apparaat dat dit veroorzaakt heeft niet verzekerd, maar de vervolgschade die ontstaat is wel gedekt. Lees verder om meer te weten over onze Woonverzekering of bereken direct jouw premie.   

 

Allianz Direct woonverzekering

Ook een woonverzekering afsluiten?

Verzeker ook je spullen en je huis precies zoals jij dat wilt.

Was dit artikel nuttig?