Een auto huren voor de vakantie

Toch met je eigen auto weg? Verzeker deze bij Allianz Direct:

  • Bereken je premie in 20 seconden en sluit af in 3 minuten

  • Dagelijks wijzigen en opzeggen

  • Altijd vervangend vervoer bij schade

  • 24/7 directe hulp & service

Vrouw en kind bij zwarte auto

Ga je binnenkort op vakantie en wil je op je bestemming comfortabel kunnen rondreizen? Dan heb je vast al overwogen om een auto te huren. Maar waar moet je eigenlijk aan denken wanneer je een auto huurt? Hoe zit het met documenten, kosten en pech onderweg? Lees snel verder voor een uitgebreid antwoord op je vragen.

Waarom een auto huren voor de vakantie?

Een groot voordeel van een huurauto is comfort. Met de auto ben je vrij, flexibel en onafhankelijk van eventuele reisorganisaties of het openbaar vervoer. Daarnaast neem je met de auto makkelijk je spullen mee. Ideaal voor een kampeertrip, sportieve vakantie (denk aan je ski’s, snowboards of surfboard) of vakantie met het gezin.

Verken je graag rustige plekjes, verblijf je buiten de toeristische oorden of bereik je je bestemming graag zo snel mogelijk? Dan heb je vast wel eens een auto gehuurd.

Wat kost een auto huren op vakantie gemiddeld?

Voordat we een aantal tips met je delen, eerst een belangrijke vraag. Welke kosten kun je verwachten? Helaas is dit lastig te zeggen, want de huurprijzen verschillen erg per locatie en per jaar. Zo bleek uit onderzoek op 8 bekende vakantiebestemmingen dat de gemiddelde kosten voor 8 dagen autohuur tussen 2019 en 2022 met 62% zijn gestegen van €274 naar €443 (bron: AD).

Wil je handige extra’s zoals een 2e bestuurder, grensoverschrijding die niet standaard is toegestaan, kinderzitjes of bepaalde navigatie? Tel hier dan nog een bedrag bij op, en ga uit van een paarhonderd euro aan benzine. Goedkoop is het huren van een auto dus niet, maar de vrijheid is voor veel mensen het sparen meer dan waard.

Huurauto voor je vakantie boeken vanuit Nederland

Klaar om een auto te boeken voor je buitenlandse vakantie? Kies dan een bekend en betrouwbaar verhuurbedrijf en regel de boeking vanuit Nederland. Zo voorkom je onduidelijke situaties en problemen door een eventuele taalbarrière. Ook heb je zo alle tijd om de voorwaarden goed door te spitten voordat je een betaling doet. Wel zo veilig!

Huurauto voor je vakantie boeken in het buitenland

Wil je toch liever vanuit het buitenland boeken? Let dan extra goed op. Controleer de voorwaarden tot in detail, kies voor een verhuurder met goede (en veel) reviews en probeer in contact te komen met iemand die Engels (of een andere taal die jij beheerst) spreekt. Kies daarnaast, wanneer mogelijk, een internationaal verhuurbedrijf. Ook in het buitenland heb je meer dan genoeg betrouwbare opties, maar een stukje extra voorzichtigheid kan geen kwaad.

Waar moet je op letten bij het boeken van een auto voor de vakantie?

Hoe werkt het boeken van een auto precies? Waar moet je op letten bij het huren van een auto voor de vakantie? Dit zijn onze tips voor een succesvolle boeking:

1. Boek op tijd

Hoe minder auto’s er beschikbaar zijn, hoe duurder ze vaak worden. Wil je een goede deal scoren? Boek dan vroeg. Een paar maanden voordat je op reis gaat is ideaal, want de kosten liggen dan vaak nog aanzienlijk lager.

2. Kies de juiste auto

Hoewel het soms aanlokkelijk lijkt om voor de goedkoopste optie te gaan, is het erg belangrijk dat de auto bij je reisdoel en gezelschap past. Ga je bijvoorbeeld op wintersport? Kies dan een auto die door de bergen kan rijden en plek heeft voor eventuele ski’s of snowboards. Ga je met de familie op pad? Zorg dan voor genoeg bagageruimte en de juiste kinderzitjes.

3. Let op de voorwaarden

Het huren van een auto voor je vakantie komt met een heleboel lettertjes. En hoe saai deze ook zijn, het loont toch om ze goed door te lezen en te begrijpen. Waar moet je op letten?

  • Bekijk de flexibiliteit van het contract. Wat gebeurt er als je de auto eerder of later wilt inleveren? Als je reis nog niet helemaal vast staat, kan een flexibel contract veel geld besparen.
  • Let op het brandstofbeleid van het verhuurbedrijf. De tank vol ophalen en vol inleveren? Of juist leeg? Bereken jouw route vooraf en bedenk wat je het beste uitkomt.
  • Controleer of er sprake is van een beperkt aantal kilometers per dag. Deze optie is meestal goedkoper, maar pakt duurder uit wanneer je de limiet overschrijdt.
  • Staan er extra servicekosten in het contract? Sommige contracten bevatten schoonmaakkosten of andere onverwachte toevoegingen. Om extra rekeningen te voorkomen, is dit een controle waard. We kunnen het niet genoeg benadrukken: lees het volledige contract door. Ook de kleine lettertjes! Dit kost wat tijd, maar zorgt voor een extra gerust gevoel op vakantie. 

4. Zorg voor een goede verzekering

Controleer de verzekeringen die binnen het contract vallen of kunnen worden toegevoegd. Hoe zit het met de WA-verzekering en schadeverzekering (cascoverzekering of Collision Damage Waiver)? Met andere woorden, wordt schade aan de huurauto of aan anderen ook vergoed? Is bepaalde schade tijdens de vakantie ook uitgesloten? En hoe zit het met de diefstalverzekering en de schadeverzekering voor inzittenden? Controleer de opties uitgebreid en kies een all-inclusive pakket om je risico’s te minimaliseren.

Tip! Naast een goede Autoverzekering, heb je waarschijnlijk nog veel meer verzekeringen nodig. Lees in onze recente blog hoe je de juiste verzekeringen selecteert voor jouw situatie en voorkeuren. 

Welke documenten en vereisten zijn er bij het huren van een auto?

Auto en contract gekozen? Zonder de juiste documenten krijg je je huurauto natuurlijk niet mee. Bij de meeste verhuurbedrijven heb je het volgende nodig:

  • Een geldig rijbewijs: bij veel verhuurders moet het rijbewijs minstens 1 of zelfs 2 jaar in je bezit zijn.
  • Een gelding paspoort of ID-kaart.
  • Een creditcard op naam van de huurder, waarop het verhuurbedrijf de borg inhoudt. Dit kan om een groot bedrag gaan, dus controleer even hoe het met je limieten zit. 

In sommige landen buiten de Europese Unie (EU) heb je naast je normale rijbewijs ook een internationaal rijbewijs nodig. Dit is een aanvullend papiertje dat je Europese rijbewijs in verschillende talen vertaalt. Verlaat je de EU? Controleer dan of je een internationaal rijbewijs nodig hebt. Let op! De leeftijdseis om een auto te huren verschilt per verhuurbedrijf en per land. Vaak ligt de leeftijd tussen de 21 en 23 jaar. Ben je jonger? Dan kan het zijn dat je een toeslag moet betalen.

Auto ophalen: waar moet je op letten?

Het is zover: je mag de huurauto ophalen. Waarschijnlijk wil je je avontuur zo snel mogelijk beginnen, maar er is nog één stap die je niet mag overslaan: de controle van de auto. Loop samen met de verhuurder een rondje om de auto heen en controleer of er schade te zien is. Let op kleine plekjes in de verf, deukjes, vlekken en controleer of alles werkt.

Maak van eventuele krasjes, deukjes of gebreken een foto en vraag de verhuurder om hiervan een aantekening te maken in het contract. Zo bewijs je bij terugkomst dat jij de schade niet veroorzaakt hebt.

Autorijden in het buitenland

Je hebt je huurauto opgehaald en mag de buitenlandse wegen op. Best spannend, want soms zijn deze nét even anders dan je gewend bent. Waar moet je op letten als je met de auto het buitenland gaat verkennen?

  • Ieder vakantieland heeft eigen verkeersregels. De maximum rijsnelheid kan bijvoorbeeld verschillen, maar ook de regels rondom verlichting en telefoongebruik of eten en drinken in de auto. Google voor vertrek het land van bestemming even, zodat je goed bent voorbereid.
  • In verschillende Europese landen kom je tolwegen tegen, die soms contant of juist digitaal betaald moeten worden. Heeft jouw land van bestemming ook tolwegen? Zorg dan dat je deze op de juiste manier kunt betalen.
  • Controleer hoe je de parkeerkosten op je bestemming moet betalen. Contant, pin of creditcard? Door dit vooraf op te zoeken, weet je welk betaalmiddel je bij de hand moet houden. Let op! Meestal mag je met een huurauto alleen de grens over als dit is opgenomen in je contract. Wil je een ander land bezoeken, overleg dit dan altijd met de verhuurder.

Wat te doen bij schade of pech met een huurauto?

De kans is gelukkig klein, maar het kan toch gebeuren: je hebt pech onderweg of de huurauto loopt schade op. Wat moet je doen?

Pech of schade

Meld pech of schade altijd zo snel mogelijk bij het verhuurbedrijf en volg de instructies op. Maak foto’s van de schade en noteer ook de locatie en het tijdstip. Waarschijnlijk zal de verhuurder je vragen om naar het dichtstbijzijnde filiaal te rijden. Lukt dit niet? Dan komt er een pechhulpdienst jouw kant op. Regel dit niet zelf, want de kosten worden in dat geval waarschijnlijk niet vergoed.

Een ongeluk of schade aan anderen

Ben je betrokken bij een ongeluk of heb je schade veroorzaakt aan anderen? Vul dan het schadeformulier in en noteer alle gegevens van de andere betrokken partij. Denk aan de locatie, het tijdstip en de exacte schade aan beide auto’s. Maak duidelijke foto’s en bel gelijk het verhuurbedrijf voor instructies. Gaat het om een ernstig ongeluk, is er onduidelijkheid of zijn er gewonden? Bel dan uiteraard ook de politie of zelfs 112.

Let op! In sommige landen is het verplicht om een politierapport op te laten stellen, zelfs bij een ongeluk waar alleen jij bij betrokken bent. Controleer altijd even in de huurvoorwaarden of dit op jouw locatie ook het geval is.

Verzekering huurauto vakantie

Bij het huren van een auto voor je vakantie is de verzekering misschien wel het allerbelangrijkste. Kijk dus goed naar de verzekering die bij de huurauto afgesloten kan worden en kies bij voorkeur voor een all-inclusive oplossing. Hoe minder risico, hoe beter. Neem je toch je eigen auto mee of wil je na de vakantie onbezorgd van je auto genieten? Ontdek dan de Autoverzekeringen van Allianz Direct!

Conclusie

De uitgebreide tips op deze pagina lijken misschien ingewikkeld, maar in de praktijk valt het hele proces erg mee. Kies je een betrouwbaar verhuurbedrijf en sluit je een uitgebreide verzekering af, dan is de kans op tegenvallers klein en verken je zorgeloos de mooiste plekjes van je vakantiebestemming!

Veelgestelde vragen

  • Wat te doen in geval van schade of pech met de huurauto?

    Pech of schade met een huurauto? Meld deze direct bij het verhuurbedrijf en volg de instructies op. Verzamel zoveel mogelijk gegevens over de situatie. Denk aan foto’s en notities van de schade, maar ook de exacte locatie en het tijdstip. Vaak zal de verhuurder je vragen om naar het dichtstbijzijnde filiaal te rijden. Lukt dit niet? Dan komt er een pechhulpdienst jouw kant op. Regel dit niet zelf, want de kosten worden in dat geval waarschijnlijk niet vergoed. 

  • Wat moet ik doen als ik schade aan de huurauto opmerk bij het ophalen?

    Loop altijd samen met de verhuurder een rondje om de auto en controleer op eventuele schade. Kleine plekjes gespot? Maak hier dan een foto van en vraag het verhuurbedrijf dan om hier een aantekening van te maken op het contract. Zo kun je na de vakantie bewijzen dat jij de schade niet veroorzaakt hebt.

    Is er sprake van grotere schade of zijn onderdelen van de auto kapot? Vraag dan om een andere auto, zodat je veilig de weg op kunt. 

  • Kan ik de gehuurde auto in een ander land terugbrengen dan waar ik hem heb opgehaald?

    Sommige verhuurbedrijven bieden one-way autohuur. Dit betekent dat je je auto op een andere locatie inlevert dan waar je deze hebt opgehaald. Vaak geldt deze mogelijkheid echter binnen één land en heb je zelfs toestemming nodig om met je huurauto de grens over te gaan.

    Overleg een buitenlands ritje altijd even met het verhuurbedrijf en bekijk de mogelijkheden in de voorwaarden. 

  • Moet ik een internationaal rijbewijs hebben om een auto te huren tijdens mijn vakantie?

    Binnen de Europese Unie (EU) heb je geen internationaal rijbewijs nodig, maar buiten de EU kan dit wel het geval zijn. Controleer daarom altijd even wat de vereisten zijn voor jouw vakantiebestemming.  

  • Zijn er extra kosten verbonden aan het toevoegen van een extra bestuurder aan mijn huurauto?

    Dit hangt af van het verhuurbedrijf. In de meeste gevallen betaal je voor iedere extra bestuurder een toeslag. Controleer dit altijd even in de voorwaarden van jouw verhuurder. 

Familie loopt buiten

Wij staan voor je klaar in heel Europa

Met de Pechhulp Verzekering repareren we je auto in binnen- en buitenland. Is reparatie niet ter plekke mogelijk? Dan brengen we ‘m naar een garage in de buurt en krijg je vervangend vervoer.