Vader met kinderen

Tips om wakker te blijven in de auto

Ben je moe maar moet je écht ergens heen of wil je per se in één keer naar je vakantiebestemming toe? Slaperig rijden lijkt onschuldig, maar het is levensgevaarlijk. Als je toch niet anders kan, gebruik dan onze tips om wakker te blijven in de auto.

Wakker blijven in de auto: val niet in microslaap

Micro...wat? Microslaap.  Deze slaapperiode van maar enkele seconden treedt meestal op bij monotone activiteiten, zoals lang autorijden. Je reageert een stuk trager en hebt minder controle over je auto, terwijl je vaak niet eens doorhebt dat je even bent weggezakt. Het risico op een ongeluk is op zo’n moment veel groter.

Autosystemen die je wakker houden: te mooi om waar te zijn

Nieuwe auto’s hebben steeds vaker systemen die je helpen om wakker te blijven op de weg. Rijd je te lang over een doorgetrokken streep of houd je te weinig afstand van je voorganger? Dan waarschuwt het voertuig je met een signaal. Helaas vertoont iedere bestuurder ander rijgedrag bij vermoeidheid. De waarschuwingssystemen zijn dus nog niet 100% betrouwbaar.

Werken muziek en frisse lucht echt om wakker te blijven in de auto?

Het lijkt simpel. Gewoon die radio op maximaal volume en het raampje open. Natuurlijk doet de frisse lucht je goed, maar het verkleint de kans op microslaap niet. Ook harde muziek kan tegen je werken. Het houdt je misschien wakker op korte termijn, maar maakt je op den duur juist vermoeider. Ook raak je na een tijdje gewend aan het geluid. Zet liever een podcast of een luisterboek op. Zo houd je je hersenen ook actief.

Tips om wakker te blijven: beweging en een bakkie

Maar wat werkt dan wel? Dit zijn de beste tips om wakker te blijven in de auto:

 • Zorg voor variatie in je route.
  Kies een keer niet voor de snelweg. Je komt misschien wat later aan op je bestemming, maar het maakt je rit wel leuker én veiliger. Je moet wat meer opletten en blijft daardoor alert.
 • Doe een dutje bij het tankstation.
  Gebruik de rustplekken langs de snelweg waar ze voor bedoeld zijn en doe een halfuurtje je ogen dicht. Bus- en vrachtwagenchauffeurs hebben niet voor niets verplichte rusttijden. Dit is ook aan te raden wanneer je lang in een file zit. 
 • Doe wat rek- en strekoefeningen.
  Met wat beweging gaat je hart sneller kloppen, je bloed weer stromen en krijgen je hersenen meer zuurstof. Extra tip: boen je auto even flink schoon bij het tankstation. Zo kunnen jij en je wagen er allebei weer tegenaan.
 • Drink koffie.
  Het is algemeen bekend: cafeïne heeft een oppeppend effect. Deze stof zit ook in Red Bull en cola, maar de suiker in deze drankjes zorgt uiteindelijk voor een crash. Drink dus liever koffie en houd ‘m zwart.
 • Kauw op kauwgom.
  Het lijkt misschien een kleine handeling, maar je bent toch met iets bezig dat je wakker houdt. Ook trigger je direct je smaakpapillen met de frisse smaak. Kies voor een suikervrije variant om dezelfde reden als in de vorige tip. 

Slaperig autorijden is overduidelijk geen goed idee. Maar hoe zit dit met leeftijdsgrenzen, medische aandoeningen en ingetrokken rijbewijzen? Lees snel verder in onze blog 'Wanneer mag je niet meer autorijden'? 

Nog steeds moeite met wakker blijven?

Gelukkig hoef je het niet allemaal zelf te doen. Zo zitten er op de meeste wegen tegenwoordig rumble strips, strepen die via je autobanden een trilling of hard geluid doorgeven als je een rijbaan verlaat. En als alle tips en hulpmiddelen niet helpen, stap dan in ieder geval niet alleen in je auto. Neem iemand mee die je wakker houdt of het rijden van je kan overnemen. Misschien kun je zelfs een spelletje spelen? Samen kom je veilig op je bestemming aan!

Familie loopt buiten

Wij staan voor je klaar in heel Europa

Met de Pechhulp Verzekering repareren we je auto in binnen- en buitenland. Is reparatie niet ter plekke mogelijk? Dan brengen we ‘m naar een garage in de buurt en krijg je vervangend vervoer.

Was dit artikel nuttig?