Boom op de weg

April 2023

De weg op met code rood of oranje: ben je verzekerd?

Er is storm op komst. Het liefst blijf je binnen, maar soms ontkom je er niet aan en moet je toch écht ergens heen. Hoe zit het dan eigenlijk met je verzekering: ben je verzekerd als je met code rood of oranje de weg op gaat?

Wat is code rood of oranje?

Code rood of oranje is een weeralarm dat wordt afgegeven door het KNMI als er grote kans is op extreem of gevaarlijk weer. Het kan bijvoorbeeld worden afgegeven bij regen, gladheid, sneeuw, onweersbuien, windstoten, temperatuur (hitte en kou), slecht zicht en hozen. Maar wat is precies het verschil tussen code rood of oranje?

Code oranje

Bij code oranje is er grote kans op gevaarlijk of extreem weer waarbij de impact groot is en er kans is op schade, letsel of veel overlast. Het hoeft niet per se voor het hele land afgegeven te worden, dit kan ook heel lokaal zijn. Code oranje kan 24 uur van tevoren worden afgegeven door het KNMI als de kans op extreem weer 60 procent of meer is.

Code rood

Code rood is een weeralarm dat wordt afgegeven wanneer extreem weer een grote impact op de hele samenleving kan hebben. De weersituatie kan voor zoveel schade, letsel en overlast zorgen dat de gevolgen ervan de maatschappij kunnen verstoren. Net als code oranje, kan het zo zijn dat code rood ook alleen lokaal afgegeven wordt. Code rood wordt op zijn vroegst 24 uur van tevoren door het KNMI afgegeven, aangezien weerontwikkelingen erg snel kunnen veranderen. Het kan ook afgegeven worden als er een kleine kans is op een extreme weersituatie, maar er grote veiligheidsrisico’s zijn zoals bij terreuraanslagen.  

Mag je autorijden met code rood of oranje?

Het is toegestaan om met code rood of oranje de weg op te gaan, al wordt het wel sterk afgeraden. De kans op een ongeluk is namelijk erg groot. Bij storm bijvoorbeeld door omvallende bomen, of je riskeert van de weg te raken door rukwinden. Bij sneeuw en vrieskou heb je grote kans op schade door gladheid. Probeer dus zo veel mogelijk binnen te blijven als het niet dringend is om op pad te gaan.

Ben je verzekerd met code rood of oranje?

Veel mensen denken dat je niet verzekerd bent als je met een weeralarm de weg op gaat. Dat is niet helemaal waar. Heb je de juiste voorzorgsmaatregelen genomen en neem je voorzichtig deel aan het verkeer? Dan ben je ook bij code rood of oranje gewoon verzekerd via je autoverzekering. Dit houdt bijvoorbeeld in dat je niet te hard rijdt bij gladheid, je ruiten ijsvrij maakt om goed zicht te houden en je mistlampen aan doet bij dichte mist. 

Heb je dit niet gedaan en heb je hierdoor schade veroorzaakt of opgelopen? Net als bij normaal weer krijg je geen vergoeding als er aangetoond kan worden dat er sprake was van roekeloos rijgedrag met een ongeluk als gevolg. Dit wordt namelijk gezien als schade aan je auto door eigen schuld. Let dus altijd goed op dat je je rijstijl aanpast aan de weersomstandigheden en geen onnodige risico's neemt. Wees bijvoorbeeld extra alert, rijd rustig en houd extra afstand tot de auto voor je. 

Welke autoverzekering vergoed wat?

Met een WA-verzekering ben je alleen verzekerd voor schade die je veroorzaakt aan een ander, dus niet aan je eigen auto. Heb je een Beperkt Casco of All Risk verzekering? Dan is schade aan je auto als gevolg van de storm wel gedekt. Denk bijvoorbeeld aan schade aan je auto door rondvliegende dakpannen of vallende takken van een boom. Ben je de weg op gegaan en heb je zelf schade aan je eigen auto veroorzaakt, bijvoorbeeld door tegen een paaltje aan te rijden wegens gladheid? Schade aan je auto door eigen schuld wordt alleen vergoed met een All Risk autoverzekering.

Let op: ondanks dat je dus wel gedekt bent in bepaalde situaties, verlies je wel je schadevrije jaren als het om een schade gaat dat veroorzaakt is door eigen schuld. Hoe lager het aantal schadevrije jaren dat je hebt, hoe hoger je premie wordt. Er blijft dus altijd wat risico ongedekt, zelfs met een All Risk verzekering. Denk dus altijd goed twee keer na of het echt noodzakelijk is om de weg op te gaan als er een weeralarm is afgegeven.

Goed voorbereid de weg op met een Allianz Direct autoverzekering

Is er code rood of oranje afgegeven door het KNMI? Bedenk goed of het écht nodig is om in de auto te stappen. Kan je er helaas niet aan ontkomen? Zorg er dan voor dat je goed voorbereid de weg op gaat met een Beperkt Casco of All Risk verzekering van Allianz Direct. Hiermee ben je namelijk goed verzekerd voor schade door natuurgeweld, zoals bijvoorbeeld een storm. Neem je het liefst het zekere voor het onzekere? Ga dan voor de All Risk verzekering van Allianz Direct, zodat je zelfs verzekerd bent voor schade die je zelf veroorzaakt hebt.  

 

Bron: KNMI

Was dit artikel nuttig?

Vrouw met kat

Wil je een complete dekking?

Met een All Risk verzekering is alle schade gedekt. Het maakt niet uit of deze bij jezelf of bij een ander is veroorzaakt. Deze dekking wordt het meest gekozen bij auto’s jonger dan 6 jaar.