Vakantie met baby

April 2023

De eerste keer vliegen met een kleine

De allereerste vliegvakantie met een kleine. Een moment waar veel ouders enorm naar uitkijken, maar ook flink tegenop zien. Wat moet je allemaal meenemen? Welke voorbereidingen moet je treffen en hoe maak je van de vlucht een stressvrije ervaring?   

In deze blog geven we handige tips voor een zorgeloze eerste vliegreis met je baby. Van voorbereiding tot de vlucht zelf, lees snel verder en stap straks zorgeloos het vliegtuig in. 

Mag je kindje mee op reis? 

First things first. Mag je kleine eigenlijk wel mee? Officieel mag een baby met 7 dagen het vliegtuig in, tenzij er sprake was van een vroeggeboorte of complicaties bij de bevalling. Toch wachten veel ouders nog nét iets langer. Het kindje is na een paar maanden namelijk een stuk sterker, net als de gemoedsrust van de ouders.  

Voorbereiden en inpakken

Een fijne reis met je kleine valt of staat met een goede voorbereiding. Bijna klaar voor de vlucht? Controleer dan nog even of je de volgende zaken wel op orde hebt:  

  • Je kindje heeft een paspoort nodig. Bij iedere gemeente werkt de aanvraag net even anders, dus bekijk op de website van jouw gemeente hoe dit proces eruitziet. Maak op tijd een afspraak en neem je kindje én een officiële pasfoto mee naar het gemeentehuis.  
  • Hou je je baby op schoot tijdens de vlucht, dan betaal je vaak een babytarief. Wat dit precies is, verschilt per maatschappij en bestemming. Bij KLM ligt dit bedrag rond de 10% van het volwassentarief. Is je kindje 2 jaar oud? Dan heb je een extra stoel nodig en betaal je bij de meeste maatschappijen een kindertarief. 
  • Probeer een nachtvlucht te boeken en beperk tussenstops. Met een ononderbroken nachtvlucht is de kans groter dat je kindje lekker ligt te slapen.  
  • Neem altijd even contact op met de vluchtmaatschappij om aan te geven dat je met een baby reist. Vaak kun je namelijk een reiswiegje en een plek met extra ruimte aanvragen, in de rij achter de wc's bijvoorbeeld.  
  • Bedenk vooraf heel goed wat je in het vliegtuig nodig kunt hebben en bereid een babytas voor. Vergeet bijvoorbeeld het volgende niet: een aantal speentjes, voeding, knuffeltje, speelgoed en boekjes (afhankelijk van de leeftijd natuurlijk), eventueel een iPad, extra kleertjes, slabbetjes, luierdoekjes, luiers, dekens, een draagzak en plastic zakjes. Heet water voor het maken van voeding kun je in het vliegtuig krijgen, maar het kan handig zijn om zelf een thermoskan mee te nemen.  

Wat moet je nog meer nemen (met of zonder kleine)? Lees snel verder in onze handige inpaklijst voor de vakantie

Douane en bagage 

Terwijl eten meenemen vaak een discussiepunt is, mag babyvoeding gewoon in de handbagage mee. De beperking van 100 milliliter vloeistof geldt hier gelukkig niet, al is het wel slim om alle vloeistoffen bij de douane even uit je tas te halen. Zo verlaag je de kans dat je tas wordt doorgespit, waardoor je extra lang moet wachten.  

Ook mag je bij de meeste vluchtmaatschappijen een opvouwbare kinderwagen en een (auto)kinderstoeltje meenemen in het vliegtuig. Check wel even wat voor jouw vlucht de regels zijn. Bij KLM geldt bijvoorbeeld dat de kinderwagen niet groter mag zijn dan 15 x 30 x 100 cm.  

Wachten en overstappen  

Bijna alles duurt langer met een kleintje erbij. Ben je normaalgesproken 3 uur voor vertrek op het vliegveld, maak hier dan 3,5 of 4 van. Een extra half uur of uur maken de ervaring op het vliegveld een stuk positiever.  

Op sommige vliegvelden vind je een speciale baby lounge. Vlieg je vanaf Schiphol? De gratis Baby Care Lounge bevindt zich op de Holland Boulevard, tussen lounge 2 en lounge 3. Hier kun je rustig je kindje voeden, verschonen en lekker laten slapen in één van de babycabines. Ook voor de ouders een fijn ontspanmomentje!  

Rustig vliegen 

Tijd om te boarden? Overweeg om zo laat mogelijk het vliegtuig in te stappen. Laat, als dat kan, je reisgenoot de spullen naar binnen brengen en loop zelf nog even met je kindje door de hal. Hoe minder tijd in het vliegtuig, hoe lager de kans op verveling.  

Om eventuele pijn in de oortjes te verlichten, plannen veel ouders de voeding tijdens het opstijgen en landen. Geef borstvoeding op deze momenten, of bereid een flesje voor. Vraag bij binnenkomst aan het cabinepersoneel of ze je thermosfles met warm water willen vullen, of neem zelf voldoende warm water mee. Zo ben je altijd voorbereid.

Moet je kleintje huilen of lukt het maar niet om in slaap te vallen? Probeer dan het volgende: 

  • Geef voeding of een speentje. Hou altijd een paar reservespeentjes bij de hand. Rolt er namelijk eentje onder de stoel vóór of achter je, dan is het niet altijd makkelijk om deze terug te vinden.  
  • Hou je baby tegen je aan in een draagdoek en loop (als dat mag) heen en weer in het vliegtuig.  
  • Zorg voor voldoende afleiding. Speeltjes, boekjes, knuffeltjes en als niets anders werkt: een iPad of telefoon. Zet niet alles tegelijk in, maar zorg voor verrassingen gedurende de vlucht.  
  • Reis je met meerdere volwassenen? Neem de kleine dan allemaal even op schoot. Zo kun je tussendoor even uitrusten.
  • Probeer rustig te blijven. Je baby voelt jouw stress als geen ander.  

 Als laatste misschien wel de allerbelangrijkste tip: voel je niet schuldig wanneer je kleintje moet huilen. Hier heeft niemand iets aan! Elke vliegreis gaat voorbij, en voordat je het weet zit je heerlijk op je bestemming.  

Goed verzekerd op reis  

Zonder zorgen op reis? Voor een kleine toeslag voeg je je kindje gemakklijk toe aan je Reisverzekering. Lees verder voor meer over onze Reisverzekering of bereken direct je premie.  

Familie loopt buiten met kind

Reisverzekering nodig?

Met de Reisverzekering van Allianz Direct profiteer je van SOS hulpverlening, vergoeding voor verloren en vertraagde bagage. Kies uit Basic, Comfort of Premium en ontdek de wereld op jouw manier!

Was dit artikel nuttig?