Wat is een reisverzekering blog

31 augustus 2023

Wat is een reisverzekering?

Je hebt een reis geboekt naar een verre, exotische bestemming. Koffers zijn gepakt, paspoort ligt klaar. Tijd om het grote avontuur te beginnen. Door je enthousiasme vergeet je dat onverwachte situaties je reisplannen kunnen omgooien. Hier komt de reisverzekering in beeld; je beste reisgenoot die je beschermt tegen vervelende financiële hobbels op de weg.  Van onverwachte medische problemen tot last-minute annuleringen, een reisverzekering zorgt ervoor dat jij rustig van je vakantie kunt genieten.

Wat is een reisverzekering?

Een reisverzekering is een verzekering die ervoor zorgt dat je tijdens je vakantie zorgeloos kunt genieten. Het beschermt je tegen onverwachte kosten. Een reisverzekering biedt dekking voor verschillende situaties, zoals medische noodgevallen, vertraagde of geannuleerde vluchten, verlies van bagage, onverwachte ongevallen en andere onverwachte situaties die jouw reis kunnen verstoren. Hoewel een reisverzekering geen verplichting is, kan het afsluiten een slimme zet zijn om jouw reis zorgeloos te laten verlopen. 

De doorlopende- en kortlopende reisverzekering

Als reiziger kun je kiezen uit twee verschillende reisverzekeringen; een kortlopende- en een doorlopende reisverzekering. Wat het verschil tussen deze verzekeringen is, lees je hier:

Kortlopende reisverzekering
Een kortlopende reisverzekering, ook wel de eenmalige reisverzekering genoemd, biedt dekking voor één specifieke reis. Deze verzekering wordt afgesloten voor een periode zolang de reis duurt. Een ideale verzekering voor de reiziger die slechts af en toe op vakantie gaat.

De voordelen van een kortlopende reisverzekering:

 • Het is flexibel. Op basis van jouw behoefte pas je de dekking per afzonderlijke reis aan;
 • Het bespaart kosten. Je hoeft alleen de dekking van die specifieke reis te betalen;
 • Het heeft geen jaarlijkse verplichting. Je zit niet vast aan contracten of doorlopende premiebetalingen.

De nadelen van een kortlopende reisverzekering:

 • Niet ideaal als je meer dan één keer per jaar op reis gaat. De kosten kunnen hoog oplopen wanneer je voor elke reis een losse verzekering afsluit.

Doorlopende reisverzekering
Een doorlopende reisverzekering, ook wel de jaarlijkse reisverzekering genoemd, biedt constante dekking gedurende een vaste periode. Dit is meestal een jaar. Een ideale verzekering als je vaak op reis gaat. Deze verzekering dekt meerdere reizen binnen de verzekeringsperiode.

De voordelen van een doorlopende reisverzekering:

 • Het hele jaar door verzekerd. Ongeacht hoe vaak je op reis gaat;
 • Gemak. Geen afzonderlijke verzekeringen meer per geplande reis;
 • Het kan kosten besparen. Het is een verzekering die meestal voordeliger kan zijn als je vaak op reis gaat.

De nadelen van een doorlopende reisverzekering:

 • Als je niet vaak op vakantie gaat, kan een doorlopende reisverzekering aan de dure kant zijn. Ga je slechts één of twee keer per jaar op reis? Dan kan het afsluiten van een kortlopende reisverzekering voordeliger zijn.

Voor wie is een reisverzekering bedoeld?

Simpel gezegd is een reisverzekering bedoeld voor iedereen die een vakantie gaat plannen. Of het nu gaat om een kort uitstapje, een uitgebreide zonvakantie, een wereldreis of bezoek aan familie - een reisverzekering is als een soort bescherming wanneer je op reis gaat. Je verzekeraar helpt je als er onverwachte problemen gebeuren, zoals ziek worden, je spullen kwijtraken of je reis moeten afzeggen. Het kan ook helpen als je vlucht vertraagd is of als er andere onverwachte dingen gebeuren. Het is belangrijk om te begrijpen wat de verzekering wel en niet dekt voordat je op reis gaat.

Waarom heb ik een reisverzekering nodig?

Hoewel het in Nederland niet wettelijk verplicht is om een reisverzekering af te sluiten, kiest de overgrote meerderheid van de Nederlanders er toch voor om dit te doen. Of je nu gaat voor een kortlopende of doorlopende verzekering, een reisverzekering bied je in ruil daarvoor veel meer zekerheid.

Waar zit die zekerheid dan precies in? Het grootste voordeel van een reisverzekering is de hulp die je krijgt wanneer je in een noodsituatie terecht komt. Stel je bijvoorbeeld voor dat je bagage gestolen wordt uit je hotelkamer, je wordt overvallen door een natuurramp, je raakt je paspoort kwijt of je wordt plotseling ernstig ziek.

Om een paar concretere voorbeelden te noemen:

 • Je tas is onderweg gestolen en je komt zonder spullen op je vakantiebestemming aan. Met een goede Reisverzekering kun je een vergoeding verwachten. Wel zo fijn, vooral wanneer je met kostbare spullen reist.
 • Je wordt ernstig ziek tijdens je reis en de lokale ziekenhuizen hebben geen passende oplossing voor je. Je verzekeraar overlegt met een lokale arts en regelt transport naar een ziekenhuis dat je wel kan helpen.
 • Je moet door ernstige ziekte (of letsel) eerder terug naar Nederland vliegen. Met een goede Reisverzekering worden de extra kosten gedekt.
 • Je ligt meer dan 5 dagen in het ziekenhuis, of je situatie is levensbedreigend. Heb je een goede Reisverzekering? Dan krijgt een vriend of familielid een retourticket om je te komen steunen. 

En dit is nog maar een kleine greep uit alle vervelende situaties waarin je blij bent met een goede Reisverzekering. Verzekeraars hebben dagelijks met verschillende noodsituaties te maken en weten dus heel goed hoe je snel en slim handelt in verschillende landen. Zo’n expert achter de hand kan een gerust gevoel geven.

Reizen zonder reisverzekering

Uiteraard is het mogelijk om te reizen zonder een reisverzekering. Je neemt in dit geval zelf het risico, en met een flinke bankrekening hoeft dit geen probleem te zijn.

Wat moet je dan zelf kunnen opvangen als je besluit zonder reisverzekering op reis te gaan? Het lijstje aan mogelijke kosten is haast eindeloos, maar dit zijn de meest voorkomende uitgaven:

 1. Onverwachte hoge medische kosten in het buitenland.
 2. Verlies of diefstal van eigendommen zonder enige vergoeding.
 3. Onverwachte annuleringskosten in geval van reisonderbreking.
 4. Kosten voor noodrepatriëring.

Bovendien beschik je zonder een reisverzekering niet over de expertise en ervaring van je verzekeraar. Je kunt natuurlijk wel altijd aankloppen bij je hotel, reisorganisatie of zelfs de Nederlandse ambassade voor hulp. Je staat er vrijwel nooit alleen voor.

Wat wordt er vergoed met een reisverzekering van Allianz Direct?

Allianz Direct biedt drie soorten doorlopende reisverzekeringen aan voor reizigers: de Basic, Comfort en Premium reisverzekering. De kosten voor deze reisverzekeringen verschillen. Het goedkoopste tarief betaal je met de Basic reisverzekering. Als je liever met iets meer zekerheid op reis wil gaan, kun je ook kiezen voor de Premium reisverzekering. Deze dekt onverwachte kosten voor onder andere vertraging of verlies van bagage. Ook is bij de Premium reisverzekering doorlopende reisverzekering een annuleringsverzekering standaard inbegrepen. Verder geldt bij de Comfort en Premium reisverzekering standaard een eigen risico van €0.

24/7 hulp
Verder kun je met de reisverzekering van Allianz Direct 24/7 rekenen op hulp van onze alarmcentrale.  Bij een ongeluk of ziekte regelen en vergoeden we vervoer naar huis en hulp aan je gezin. Bijvoorbeeld na een ongeval of bij overlijden. Daarnaast ben je verzekerd voor de extra dekkingen die je hebt gekozen.

Medische kosten
Daarnaast kun je er zelf voor kiezen of je ook medische kosten in het buitenland wilt dekken. Dan vergoeden we de kosten van een spoedeisende of onverwachte medische behandeling, aanvullend op je zorgverzekering. Ook vergoeden we het verplichte eigen risico van je zorgverzekering. Overleg, wanneer mogelijk, altijd eerst met de alarmcentrale. Het gaat om het vergoeden van het verschil tussen zorgkosten die je moet betalen en waarvoor je al via je zorgverzekering verzekerd bent. Je zorgverzekering dekt namelijk niet in alle landen alle zorgkosten. In landen zoals de Verenigde Staten en Canada kunnen de medische kosten soms hoog oplopen. Deze dekking kan daarom zeker een slimme zet zijn.

Bagage
Je bagage is standaard verzekerd voor schade, vermissing of diefstal van je bagage. De maximale vergoeding is afhankelijk van de gekozen dekking. Geld en bankpassen zijn niet verzekerd. Als spullen ouder worden, worden ze meestal minder waard. Voor de vergoeding maken we gebruik van een afschrijvingstabel.
Let op: bagage is verzekerd voor maximaal €1.000 per persoon bij Basic en tot maximaal €3.000 per persoon bij Premium. Elektrische apparatuur is verzekerd tussen maximaal €500 bij Basic en tot €1.500 bij Premium.

Bijzondere sporten
Naast medische kosten kun je ook voor bijzondere sporten een dekking afsluiten. Ga je bijvoorbeeld op wintersport of duiken? En heb je medische kosten meeverzekerd? Dan vergoeden we medische kosten bij een ongeluk, aanvullend op je zorgverzekering. Ook huur vervangende sportuitrusting is verzekerd tot € 500. Je sportuitrusting is verzekerd onder de dekking Bagage onder dezelfde voorwaarden en verzekerde bedragen.

Annuleringsverzekering
Een extra keuze is de doorlopende annuleringsverzekering. Heb je een reis geboekt, maar kun je onverwachts niet gaan? Dan vergoedt deze extra verzekering de (boekings-)kosten die je al hebt gemaakt en niet terugkrijgt tot maximaal € 1.500 per persoon per reis bij Comfort. Bij Premium is deze dekking inbegrepen voor maximaal € 3.000 per persoon per reis. Ook als je een reis moet afbreken, of bij een vertraging op de heenreis van meer dan 12 uur, krijg je een vergoeding.

Hoe kan ik een reisverzekering afsluiten?

Een reisverzekering afsluiten na boeken bij Allianz Direct biedt meerdere voordelen. Zo bieden wij naast een scherpe premie 24/7 directe hulp en service in noodsituaties. Ook geven wij deskundige begeleiding en helpen we je naar de beste ziekenhuizen en artsen ter plaatse. Bij de Comfort en Premium reisverzekering geldt daarnaast een standaard eigen risico van €0. Bovendien handelen wij schade bij verlies, annulering of vertraging zo snel mogelijk af. Bereken gelijk je premie en ga zorgeloos op reis.

Was dit artikel nuttig?

Veelgestelde vragen

 • Wat dekt een reisverzekering niet?

  Sommige kosten kunnen niet gedekt worden. Dat zijn bijvoorbeeld onvoorziene kosten die ook wel SOS kosten worden genoemd. Je moet dan denken aan extra reis- en verblijfskosten door stakingen, natuurrampen of andere onverwachte situaties.

 • Wat gebeurt er als je geen reisverzekering hebt?

  Als je zonder reisverzekering op vakantie gaat, kun je onverwachts voor hoge kosten komen te staan. Medische kosten kunnen soms snel hoog oplopen. Zeker in het buitenland. De zorg is vaak anders dan in Nederland en vaak ook tegen een ander tarief dan wij hier gewend zijn.

 • Wat is het voordeel van een reisverzekering?

  Een reisverzekering zorgt ervoor dat je tijdens je vakantie zorgeloos kunt genieten. Het beschermt je tegen onverwachte kosten. Een reisverzekering biedt dekking voor verschillende situaties, zoals medische noodgevallen, vertraagde of geannuleerde vluchten, verlies van bagage, onverwachte ongevallen en andere onverwachte situaties die jouw reis kunnen verstoren.

Familie loopt buiten met kind

Reisverzekering nodig?

Met de Reisverzekering van Allianz Direct profiteer je van SOS hulpverlening, vergoeding voor verloren en vertraagde bagage. Kies uit Basic, Comfort of Premium en ontdek de wereld op jouw manier!