Man op vliegveld zittend

Februari 2023

Paspoort kwijt in het buitenland: wat nu?

Je bent op reis in het buitenland en je bent je paspoort kwijt - dat is even schrikken. Logisch ook, want zonder identiteitsbewijs kom je misschien niet meer thuis. Hieronder vind je alles wat je moet weten en wat je direct kunt doen. Of je nou vlak voor vertrek erachter komt dat je jouw paspoort kwijt bent, of al in het buitenland bent. 

Paspoort kwijt vlak voor vertrek

Sta je op het punt naar het buitenland te vertrekken en kom je bijvoorbeeld op Schiphol erachter dat je ‘m bent vergeten of kwijtgeraakt? Doe dan direct op het politiebureau op Schiphol aangifte. Ook kun je bij Bureau Nooddocumenten van de Koninklijke Marechaussee terecht op Schiphol om via de noodprocedure nog een noodpaspoort te regelen. Dit ligt tussen Vertrekhal 1 en 2. Ook op Eindhoven Airport, Rotterdam The Hague Airport en Maastricht Aachen Airport vind je afgiftepunten van noodpaspoorten. Met dit noodpaspoort kun je alsnog op reis. Het noodpaspoort kost €51.

Paspoort kwijt in het buitenland

Ben je al in het buitenland en geniet je lekker van je vakantie, kom je er achter dat je paspoort is gestolen of kwijtgeraakt. In dat geval is de eerste stap om zo snel mogelijk aangifte te doen bij de plaatselijke politie. Vraag indien mogelijk ook om een bevestiging van je aangifte.

Aangifte gedaan? Dan is het tijd om meteen een nieuw paspoort of tijdelijk reisdocument aan te vragen. Met het noodpaspoort kun je naar Nederland terugreizen – wel zo fijn! Je vraagt het noodpaspoort aan bij de Nederlandse ambassade of het consulaat.

Heb je een reisverzekering bij Allianz Direct? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je om vervangende documenten te regelen, je reisplannen aan te passen als dat nodig is en eventuele vertaaldiensten.

Eenmaal terug in Nederland

Je hebt je noodpaspoort weten te regelen en bent hiermee weer naar Nederland teruggereisd. Wat nu? Je verloren paspoort of identiteitskaart is immers nog steeds kwijt. Eenmaal terug in Nederland hoef je dit verloren of gestolen document niet per se te vervangen als je nog een ander identiteitsdocument hebt waarmee je aan de identificatieplicht kunt voldoen.

Ook is het slim om eenmaal in Nederland nogmaals aangifte te doen van de gestolen of kwijtgeraakte documenten. Op deze manier voorkom je immers ook dat anderen fraude kunnen plegen met jouw paspoort. Laat de vermissing dus zeker weten bij de gemeente of anders bij de politie. Wil je wel een nieuw paspoort of identiteitsbewijs? Dan kun je dat ook direct bij jouw gemeente aanvragen.

Daarom ga je goed verzekerd op reis

Wanneer je paspoort of identiteitsbewijs wordt gestolen, of wanneer je deze documenten kwijtraakt tijdens je reis, is dat erg vervelend. Met de Reisverzekering van Allianz Direct ga je zonder zorgen op reis, ook als je paspoort kwijtraakt. In dat geval kun je namelijk rekenen op vergoeding van de kosten voor vervangende documenten, hulp om deze vervangende documenten te regelen en indien nodig je reisplannen aan te passen. Ook helpen we met vertaaldiensten. Handig, als je in een vreemde taal aangifte moet doen! Als je nog geen reisverzekering hebt, is het dus zeker slim om hier eens goed naar te kijken.

Bron:
Rijksoverheid

Familie reist met kind

Reisverzekering nodig?

Met de Kortlopende of Doorlopende Reisverzekering van Allianz Direct kun je rekenen op 24/7 SOS hulpverlening op reis en vergoeding voor verloren of vertraagde bagage. Kies uit Basic, Comfort of Premium en ontdek de wereld zonder zorgen op jouw manier!

Was dit artikel nuttig?