Eigen risico Autoverzekering

Bij Allianz Direct:

 • Dagelijks wijzigen en opzeggen

 • Altijd vervangend vervoer bij schade

 • Meest gekozen autoverzekering op Independer en Autoverzekering.nl

Vrouw bij motorklep auto

Iedere Nederlandse autobezitter heeft een Autoverzekering nodig. Een WA-verzekering op z’n minst, die door veel mensen wordt aangevuld met een Casco- of All Risk verzekering. Maar wat gebeurt er precies bij schade? Wie betaalt wat en hoe werkt het eigen risico?

Wat is een eigen risico?

Het eigen risico is een bedrag dat niet wordt gedekt door de verzekering. Wil je autoschade via je verzekering claimen? Dan komt eerst alle schade tot de maximale hoogte van het eigen risico voor je eigen rekening. Pas wanneer je het eigen risicobedrag hebt bereikt, wordt de schade door je verzekeraar betaald.

Wanneer betaal je een eigen risico voor je Autoverzekering?

Heb je autoschade, dan meld je dit bij je verzekeraar. Je deelt alle benodigde informatie en wacht op een beoordeling van je schadedossier. Vervolgens zoek je een geschikte hersteller bij jou in de buurt, die de auto voor je repareert. Afhankelijk van hoe je verzekerd bent en door wie je de schade laat repareren, neemt je verzekeraar de kosten van de reparatie (deels) op zich.

Is er sprake van een eigen risico? Dan is dit het moment waarop je het vastgestelde bedrag betaalt. Dit doe je rechtstreeks aan de hersteller.

Verhogen eigen risico Autoverzekering

Bij de meeste verzekeraars geldt: hoe hoger je eigen risico, hoe lager je premie. Heb je een bedrag voor noodgevallen op je rekening staan en kun je je een eigen risico veroorloven, dan kan het voordelig zijn om dit aan te vragen of te verhogen.

Wat zijn gangbare eigen risicobedragen? Voorbeelden van veel gekozen eigen risicobedragen zijn €250, €500 en €1000. Ook heb je bij sommige verzekeraars de optie om voor €0 te kiezen. Heb je geen grote bedragen op je rekening staan of heb je simpelweg geen zin in onverwachtse financiële tegenvallers? Dan is dit een goede keuze.

Betaal je altijd een eigen risico?

Een eigen risico betaal je lang niet altijd. Er kunnen namelijk schadegevallen zijn waarbij de verzekeraar beslist dat deze niet onder het eigen risico vallen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan autodiefstal of brand. Soms geldt er daarnaast geen of een verlaagd eigen risico wanneer je je auto laat herstellen bij een garage die door de verzekeraar is aangewezen.

Hoe zit dit bij Allianz Direct? Bij onze WA- en Beperkt Casco Autoverzekeringen is het eigen risico niet van toepassing. Heb je als All Risk verzekerde een eigen risico aangevraagd? Dan betaal je alleen een bedrag wanneer de schade door je eigen schuld is ontstaan. De specifieke schade en bijbehorende regeling zie je het onderstaande overzicht.

Tabel eigen risico autoverzekeringen
Eigen risico Autoverzekeringen Allianz Direct © Allianz Direct

Kun je het eigen risico afkopen?

Bij bepaalde verzekeringsmaatschappijen is het mogelijk om het eigen risico af te kopen door een hogere premie te betalen voor de verzekering. Krijg je in dat geval met autoschade te maken, dan wordt het volledige bedrag uitgekeerd. Deze optie is meestal alleen beschikbaar voor All Risk-schades, ofwel schades die je zelf aan je auto hebt veroorzaakt. Bij schade die onder een beperkte casco-dekking vallen, zoals stormschade, ruitschade en diefstal, is deze regeling niet altijd van toepassing.

Het afkopen van je eigen risico is niet bij iedere verzekeraar mogelijk. Wel bestaan er verzekeraars die een eigen risico van €0 aanbieden. In dit geval is het afkopen van je eigen risico uiteraard niet nodig.

Betalen jongeren een hoger eigen risico?

Omdat jongere en onervaren bestuurders statistisch een hogere kans hebben op een ongeluk, betalen ze bij sommige verzekeraars een hoger eigen risico. De verschillen kunnen oplopen tot een paar honderd euro extra (bron: Independer).

Heb jij nog niet zo lang je rijbewijs en ben je op zoek naar een voordelige verzekering? Let dan goed op de verschillen in eigen risico wanneer je diverse verzekeraars vergelijkt. Bestudeer de premie, het eigen risico en de voorwaarden zorgvuldig, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken.

Allianz Direct Autoverzekeringen

Bij Allianz Direct bieden we 3 verschillende Autoverzekeringen:

 • WA-verzekering: de verzekering voor wanneer jij met je auto schade aanricht aan anderen.
 • Beperkt Casco verzekering: de verzekering voor schade aan een ander én overige autoschade buiten je schuld om.
 • All Risk verzekering: de verzekering voor schade aan een ander, autoschade buiten jouw schuld om én autoschade die wel jouw schuld was.

Wil je een eigen risico aanvragen? Dan kan dit alleen als je een All Risk verzekering hebt. Bij de andere 2 verzekeringen is het eigen risico niet van toepassing.

Het eigen risico kies je bij het aanvragen van de verzekering, maar achteraf verhogen is ook mogelijk. Je hebt hierbij de keuze uit een bedrag van €250, €500 of €1000. Ook een eigen risico van €0 is uiteraard een optie.

Autoverzekering nodig? Lees snel verder voor meer informatie over de Allianz Direct Autoverzekeringen of bereken je premie in 20 seconden.

Vrouw thuis met krant

Stop met vergelijken, begin met besparen

Goedkope autoverzekering nodig? Bereken je premie en vind de autoverzekering die bij jou, je auto én je portemonnee past.

Veelgestelde vragen

 • Betaal je eigen risico als het niet je eigen schuld is?

  Dit hangt af van je verzekeraar. Bij Allianz Direct betaal je alleen een eigen risico wanneer je:

  • een All Risk verzekering hebt;
  • hebt gekozen voor een eigen risicobedrag; 
  • de schade door jou veroorzaakt is.

  Zie het bovenstaande overzicht voor meer details. 

 • Kun je je eigen risico nog wijzigen?

  Bij de meeste verzekeraars kun je je eigen risico na de aanvraag nog wijzigen. Bij Allianz Direct doe je dit gemakkelijk via Mijn Account. Selecteer je Autoverzekering en pas je eigen risico aan onder ‘Dekking aanpassen’.

  Meer weten? Lees verder voor een antwoord op al je vragen over het eigen risico

 • Wat is het maximale bedrag voor eigen risico?

  Het maximale bedrag voor een eigen risico (Autoverzekering All Risk) bij Allianz Direct is €1000. 

 • Betaal je het eigen risico als je je auto uitleent?

  Iedere verzekeraar stelt eigen regels rondom het uitlenen van auto’s. Bij Allianz Direct blijft het eigen risico bij het uitlenen van je auto gewoon bestaan. 

 • Kun je je eigen risico nog wijzigen?

  Bij de meeste verzekeraars kun je je eigen risico na de aanvraag nog wijzigen. Bij Allianz Direct doe je dit gemakkelijk via Mijn Account. Selecteer je Autoverzekering en pas je eigen risico aan onder ‘Dekking aanpassen’.

  Meer weten? Lees verder voor een antwoord op al je vragen over het eigen risico

Was dit artikel nuttig?