Het energielabel auto voor een verstandige keuze

Bij al onze verzekeringen:

 • Standaard €0,- Eigen Risico bij alle dekkingen

 • Dagelijks wijzigen en opzeggen

 • 24/7 bereikbaar bij noodsituaties

 • Je bent nooit onderverzekerd

Wil je een nieuwe auto kopen? Het energielabel van de auto helpt je bij de juiste keuze. Lees bij Allianz Direct alles over de energieklasse van auto's.

Stel in auto praat met elkaar

Het energielabel auto voor een verstandige keuze

Ben je van plan om een nieuwe auto aan te schaffen? Het energielabel auto helpt je bij het maken van een slimme keuze. Door de stijgende benzinetarieven en de groeiende zorgen over het milieu onderzoeken steeds meer bestuurders welke voertuigen energiezuinig zijn. Met de energieklasse voor de auto ben je direct op de hoogte van het brandstofverbruik en CO2-uitstoot, waardoor je eenvoudig het verbruik van verschillende auto's met elkaar vergelijkt. Lees snel verder voor meer informatie over het energielabel van de auto.

Wat is een energielabel voor de auto?

Dat voor witgoedartikelen als een wasmachine of koelkast en voor woningen energielabels bestaan, is voor iedereen tegenwoordig vanzelfsprekend. Auto's beschikken ook over een energielabel. Met de energieklasse voor de auto vind je in een eenvoudig overzicht naast de autofabrikant het verbruik in liters brandstof van de wagen per honderd kilometer en het brandstofverbruik in kilometers per liter. Vervolgens lees je in het overzicht de energieklasse en de hoeveelheid CO2 die de wagen uitstoot per gram per kilometer.

Verschillende energielabels voor de auto

Door de verschillende energielabels voor de auto's van vergelijkbare modellen te vergelijken, zie je in één oogopslag welk voertuig het meest energiezuinig is. De energiezuinige optie is niet alleen beter voor het milieu, maar levert je ook aanzienlijke kostenbesparing op. Het energielabel voor de auto wordt dan ook wel het zuinigheidslabel genoemd. In totaal zijn er zeven verschillende energieklassen voor de auto:

 • Energielabel A auto: minstens 20 procent zuiniger
 • Energielabel B auto: tussen 20 – 10 procent zuiniger
 • Energielabel C auto: maximaal 10 procent zuiniger
 • Energielabel D auto: maximaal 10 procent minder zuinig
 • Energielabel E auto: tussen 10 – 20 procent minder zuinig
 • Energielabel F auto: 20 tot 30 procent minder zuinig
 • Energielabel G auto: meer dan 30 procent minder zuinig

Energielabel A is hierbij het meest zuinig, terwijl energielabel G de minst zuinige optie is.

Focus niet alleen op het energielabel auto

Het energielabel van de auto biedt een richtlijn, maar er zijn meer factoren die de zuinigheid van een motorvoertuig beïnvloeden. Het energielabel is immers vastgesteld aan de hand van metingen in een laboratorium. Rijgedrag kan in de praktijk een behoorlijke invloed hebben op het verbruik. Om energiezuiniger te rijden, is het daarom ook van belang om op je rijstijl te letten. Sommige autoverzekeraars bieden een voordelige premie voor de autoverzekering aan voor bestuurders van een energiezuinige auto. Vergelijk bijvoorbeeld de drie autoverzekeringen van Allianz Direct om een scherp geprijsde autoverzekering af te sluiten. Bij Allianz Direct heb je de keuze uit een WA, Beperkt Casco en All Risk verzekering. Bekijk hier de voorwaarden of bereken meteen de lage premie van je Allianz Direct autoverzekering.

Was dit artikel nuttig?

Vrouw thuis met krant

Stop met vergelijken, begin met besparen

Goedkope autoverzekering nodig? Bereken je premie en vind de autoverzekering die bij jou, je auto én je portemonnee past.