Rijden met uitstekende lading

Dit zijn de regels.

Vervoer je weleens grote ladingen met je auto? Dan is het goed om de regels te weten om je lading veilig te vervoeren, lees dus snel hieronder verder!

Uitstekende lading vervoeren

Soms past een grote lading nét niet helemaal in je auto. En soms is een lading zelfs te groot voor je aanhangwagen. Je lading mag in sommige gevallen uitsteken aan de achterkant, voorkant en zijkanten van je auto. Maar welke regels gelden hier nu precies voor? Allianz Direct zet alle regels omtrent een uitstekende lading voor je op een rij.

Deelbare en ondeelbare uitstekende lading

De regels voor uitstekende lading verschillen voor een deelbare en ondeelbare lading. Een ondeelbare lading is een lading die je redelijkerwijs niet kleiner kunt maken of op kunt splitsen. Bijvoorbeeld een ladder, een kano of pvc-buizen. Bij een deelbare lading kun je denken aan een pakket dat je kunt uitpakken in kleinere delen of een object dat je kunt demonteren.

Regels voor een auto met deelbare uitstekende lading

Een deelbare lading mag niet aan de voorkant of zijkant van je auto uitsteken. Het mag wel aan de achterzijde uitsteken tot maximaal 1 meter. Deze lading hoef je niet te markeren.

Regels voor een auto met ondeelbare uitstekende lading

Een ondeelbare lading mag aan de voorzijde 1 meter uitsteken, bijvoorbeeld met behulp van een imperiaal. Aan de beide zijkanten mag de lading 20 centimeter uitsteken. Aan de achterzijde mag het tot 1 meter uitsteken zonder markeringsbord. Met een markeringsbord mag de lading maximaal de helft van de lengte van je auto uitsteken en niet meer dan 5 meter.

Rijd je met een uitstekende lading? Denk aan je veiligheid!

Zorg altijd dat de lading goed vast zit en niet kan gaan schuiven. Gebruik bijvoorbeeld spanbanden om de lading te zekeren. Ook speciale dragers zoals bijvoorbeeld een imperiaal of een fietsendrager maken het vervoeren van je lading een stuk veiliger. Gaat het ondanks je goede voorbereidingen toch mis? Dan is het fijn om goed verzekerd te zijn. Een autoverzekering afsluiten is bij Allianz Direct in een paar simpele stappen geregeld.

Was dit artikel nuttig?

Allianz Direct autoverzekering

Ook je autoverzekering afsluiten?

Bij Allianz Direct verzeker je je auto binnen 3 minuten en kun je rekenen op 24/7 directe hulp en service.