Laatst bijgewerkt op: 21-02-2023

Winterbanden in de zomer

Winterbanden in de zomer, wel of geen goed idee? Is het mogelijk om gedurende de warme zomermaanden met winterbanden te rijden? Allianz Direct geeft advies.

Koppel in de auto aan het lachen

Winterbanden in de zomer? 

Zodra het kwik onder de zeven graden Celsius daalt, raden we je aan om winterbanden op je auto te laten zetten. De unieke samenstelling van het rubber en het krachtige profiel van de banden zorgen ervoor dat je meer grip op de weg houdt tijdens een winterse sneeuwbui. Kun je echter ook met winterbanden in de zomer rijden? Allianz Direct geeft advies.

Winterbanden in de zomer minder veilig

In Nederland is het wettelijk toegestaan om met winterbanden in de zomer te rijden. Toch is er een aantal redenen om de autobanden gedurende de warme zomermaanden te verwisselen. Boven een temperatuur van 7 graden Celsius beschik je namelijk met winterbanden over een langere remweg. De mix van het rubber en het profiel van de winterbanden zijn namelijk specifiek ontwikkeld voor toepassing bij sneeuw en ijzel, waardoor deze minder effectief zijn op een droge weg met hoge temperaturen. Hierbij geldt dat hoe hoger de temperatuur is, des te langer de remweg is van de winterbanden. All-seasonbanden geven een beter resultaat dan winterbanden, maar bij hoge temperaturen zijn de zomerbanden nog altijd het meest geschikt.

De wegligging bij winterbanden in de zomer

Winterbanden worden gemaakt van een zachter rubber dan zomerbanden. Dit zorgt ervoor dat de wegligging van deze banden minder comfortabel is. Zeker als je gedurende de zomermaanden met winterbanden over warme en bochtige wegen in de bergen rijdt, merk je direct het verschil. Wanneer je met winterbanden in de zomer rijdt, moet je hierop je rijstijl wijzigen door een lagere snelheid te rijden en meer afstand te houden.

Meer slijtage bij winterbanden in de zomer

Winterbanden in de zomer hebben door de hoge temperaturen extra last van slijtage. Wanneer vervolgens de winter aanbreekt, is er een grote kans dat het profiel van de banden versleten is. Dit zorgt voor minder grip op de weg, waardoor ze eerder aan vervanging toe zijn. Dit maakt het kostbaar om met winterbanden in de zomer te rijden.

Hoger brandstofverbruik door winterbanden in de zomer

Met winterbanden in de zomer verhoog je de rolweerstand van de auto. Dit leidt ertoe dat de auto meer brandstof verbruikt dan noodzakelijk. Door de banden te verwisselen voor een zomerband met een identieke maat bespaar je niet alleen geld in de portemonnee, maar stoot je ook minder CO2 uit.

Bespaar kosten op de auto met een voordelige autoverzekering

Met winterbanden in de zomer rijden, is niet alleen onverstandig vanwege de langere remweg en de oncomfortabele wegligging, maar zorgt ook voor meer slijtage en hogere brandstofkosten. Bespaar daarom op de autokosten en maak in de zomermaanden gebruik van zomerbanden op de weg. Wist je dat er speciale bandenhotels zijn om je winterbanden op te slaan? Controleer bovendien of je een complete autoverzekering hebt met onder meer Pechhulp in het buitenland. Bereken meteen je voordelige premie op de website van Allianz Direct.

Familie loopt buiten

Wij staan voor je klaar in heel Europa

Met de Pechhulp Verzekering repareren we je auto in binnen- en buitenland. Is reparatie niet ter plekke mogelijk? Dan brengen we ‘m naar een garage in de buurt en krijg je vervangend vervoer.

Was dit artikel nuttig?