Autobanden op elkaar gestapeld

Augustus 2022

De juiste autobanden

Hoe weet je welke banden er het beste bij jouw auto passen of waar je op moet letten? Mensen onderschatten vaak het belang van goede banden onder een auto. Net zoals je bij auto’s uit verschillende merken en type auto’s kan kiezen, heb je dat ook met autobanden. In deze blog lees je daar meer over.

3 soorten banden

Er zijn drie verschillende soorten banden te verkrijgen; winterbanden, zomerbanden en all-season banden. Afhankelijk van wanneer en hoe je de auto gaat rijden, kan je dus een keuze maken voor de best bijpassende autobanden. Elke band heeft zo zijn eigen eigenschappen, voor- en nadelen.

Waar moet je op letten bij het kiezen van je autobanden?

Er zijn een aantal dingen waar je op moet letten wanneer je een nieuwe set autobanden wilt kopen of je huidige banden wil controleren. Om voor de juiste banden te kiezen kun je jezelf de volgende vragen stellen:

  • Heb ik zomer- of winterbanden nodig?
  • Op wat voor soort wegen rijd ik het meest?
  • Wanneer moet ik de banden vervangen?
  • Hoe zorg je ervoor dat je banden langer meegaan?

Aan de hand van bovenstaande vragen, kan je voor jezelf vaststellen wat jouw wensen zijn met betrekking tot het kopen of vervangen van autobanden. Hieronder worden deze aandachtspunten verder toegelicht.

Zomer- of winterbanden?

Het eerste waar mensen aan denken bij het aanschaffen van autobanden is of ze zomer of winterbanden moet kiezen. Voor een wintersportvakantie is het natuurlijk vanzelfsprekend dat je winterbanden moet hebben – sterker nog in veel landen zijn ze verplicht. Maar waarom zou je dan niet het hele jaar op winterbanden kunnen rijden? Dat is omdat het zachtere rubber wat voor winterbanden wordt gebruikt, zorgt voor hogere slijtage wanneer je deze in de zomer gebruikt. Andersom, wanneer je zomerbanden juist in de winter gebruikt, wordt het rubber sneller hard bij lagere temperaturen. Beide situaties kunnen zorgen voor minder veiligheid door een langere remweg.

Wegdek: waar rijdt je vaak?

Om te kunnen bepalen welke banden er het beste bij jouw auto passen is het ook belangrijk om te weten op wat voor soort wegen je het meest rijdt. Als je vaker in de stad rondrijdt, slijten je banden sneller. De kans is namelijk groter dat je stoeprandjes meepakt dan wanneer je alleen op de snelweg rijdt. Ook komt het doordat je vaker moet remmen en optrekken bij stoplichten. Het is dus belangrijk om banden te kiezen die duurzaam zijn. Als je juist vaker op de snelweg rijdt en minder in de stad, is het beter om te kiezen voor autobanden met een kleine rolweerstand.

Wanneer moet je je banden vervangen?

Een veel gestelde vraag is: wanneer moet je je banden vervangen? Er zijn diverse signalen waar je op kan letten om te bepalen wanneer je de banden moet vervangen.

1.       Te laag bandenprofiel

Het eerste signaal en tegelijkertijd ook het belangrijkste signaal is dat je te weinig profiel hebt op je banden. Dit kun je makkelijk zelf meten. Bij zomerbanden kan je een 1 euro muntstuk gebruiken en bij winterbanden een 2 euro muntstuk. Deze kan je plaatsen tussen de groeven van je band. Wanneer je er vanaf de zijkant naar kijkt en je kan het gouden of zilveren buitenrandje van het muntstuk zien, dan is de band aan vervanging toe.

Het is belangrijk om de banden op meerdere plekken te meten om er zeker van te zijn of ze wel of niet aan vervanging toe zijn. Het minimale bandenprofiel van een autoband moet wettelijk 1,6 millimeter zijn. Maar feitelijk ben je dan al een gevaar op de weg. Onder de 3 millimeter hebben je banden namelijk al een stuk minder grip. 

2.       Beschadiging aan je autoband

Naast een te laag bandenprofiel, kan je beschadigingen aan je autobanden herkennen door bulten of happen in de zijkant van de band, droogtescheurtjes of inkervingen (een inkerving is een plek waar met een scherp voorwerk iets is weggesneden of uitgestoken). Er zijn verschillende oorzaken voor het ontstaan van schade aan je autoband, namelijk:

  • Wanneer je botst tegen een stoeprand.
  • Wanneer je in een kuil rijdt.
  • Wanneer de banden verkeerd gemonteerd zijn.
  • Wanneer je banden te oud zijn geworden.

Doorrijden op beschadigde banden kan voor gevaarlijke situaties zorgen. Met versleten banden heb je minder grip op de weg. Banden met te weinig profiel kunnen het water op de weg niet goed kwijt. De kans dat je last krijgt van aquaplanning is dan groter. Hierdoor kan je ook in ernstige slippartijen terechtkomen of je kan ook een klapband krijgen. Het is beter om vooraf al rekening te houden met je banden.

Duurzaamheid autobanden

Gemiddeld gaan autobanden tussen de vijf en tien jaar mee. De levensduur hangt af van hoeveel kilometers je ermee rijdt, wat je rijstijl is en natuurlijk de weersomstandigheden. Er zijn een aantal maatregelen die je kunt nemen om ervoor te zorgen dat je banden langer meegaan, namelijk:

  • Zorg voor een goede bandenspanning
  • Zorg dat je banden goed uitgebalanceerd worden
  • Controleer je banden regelmatig op slijtage
  • Controleer regelmatig de profieldiepte van je banden
  • Controleer of je de juiste banden gebruikt in het juiste seizoen
  • Neem indien nodig banden met een velgrandbescherming of runflat banden

Mocht je alsnog een ongeluk krijgen doordat je band lek is of doordat je tegen een stoeprand aanrijdt, dan is het handig om een All Risk autoverzekering te hebben.

Was dit artikel nuttig?

Vrouw met kat

Wil je een complete dekking?

Met een All Risk verzekering is alle schade gedekt. Het maakt niet uit of deze bij jezelf of bij een ander is veroorzaakt. Deze dekking wordt het meest gekozen bij auto’s jonger dan 6 jaar.