Aanpassen

April 2024

Drinkwater in Europa: aan de kraan draaien of flessen graaien?

Drinkbaar water uit de kraan is in Nederland vrij normaal. Maar dit geldt lang niet voor alle landen in Europa waar je een keer vakantie wilt vieren. De waterzuivering in het buitenland is lang niet altijd even betrouwbaar. Hierdoor blijven er verkeerde bacteriën in het water zitten waar je ziek van kunt worden. Niet zo'n prettig idee. In welke landen kun je veilig water uit de kraan drinken en in welke landen is het verstandiger om flessen te kopen? Je leest het in deze blog! 

Spanje 

In 99,3% van Spanje is het veilig om water uit de kraan te drinken. Dit blijkt uit gegevens van het Ministerie van Gezondheid. Op plekken waar het niet veilig is, moet een informatiebord staan. Waar het water vandaan komt, beïnvloed de smaak. Water uit de grond bevat meer sulfaat en carbonaat en dat heeft effect op wat je proeft. Daarnaast heeft het drinkwater in Spanje de geur en smaak van chloor. Deze kleine hoeveelheid chloor die wordt gebruikt om het water te zuiveren heeft geen invloed op je gezondheid. Maar toch kopen de meeste Spanjaarden liever water in de supermarkt.  

Duitsland

Omdat veel Duitsers flessen water in de supermarkt kopen, denken veel mensen vaak dat water uit de kraan niet veilig is. Maar niets is minder waar. Op veel plekken in Duitsland is water uit de kraan vaak zuiver water dat uit de bergen komt en daarom eerst goed schoongemaakt is. Dit water kan soms troebel van kleur zijn. Dit komt door de hoeveelheid kalk in de bodem. Het kan ook voorkomen dat het water uit de kraan proeft of ruikt naar chloor. Dit water is dan eerst gereinigd. Beiden kun je gewoon drinken.  

Wist je dat er in Duitsland regenwater wordt opgevangen zodat het hergebruikt kan worden? Bijvoorbeeld voor het besproeien van de tuin of het wassen van je auto, om zo het verspillen van water tegen te gaan. 

Frankrijk 

Kraanwater is in Frankrijk de laatste jaren verbeterd. Daarom kun je het ook zonder problemen drinken. Wel is het belangrijk om met een aantal dingen rekening te houden. Ook in Frankrijk wordt er in een groot deel chloor aan het water toegevoegd. Dit water vind je vooral de grote steden. In kleinere (berg)dorpen komt het kraanwater vaak uit een lokale bron.  

Op vakantie naar Parijs? Maak dan gebruik van een van de 1.200 waterfonteinen van Eau de Paris. Iedere dag kun je hier drinkwater van zeer goede kwaliteit tappen voor het eerlijke bedrag van €0,0034 per liter. Als dat nog niet bijzonder genoeg is, vind je hier naast gewoon drinkwater, ook 17 fonteinen met bruisend water.

Griekenland

Over het algemeen kun je tijdens je verblijf in Griekenland water uit de kraan drinken. Maar ook in het Griekse water zitten de nodige sporen van chloor. Daarnaast kan het kraanwater op de Griekse eilanden slechter zijn dan op het vasteland. Om die reden zie je veel mensen uit flessen water drinken.  

In Athene en op Samos hadden ze in de 6e eeuw al een (soort van) waterleiding. Wist je dat?

Italië 

Net als in Frankrijk, Spanje en Griekenland bevat het kraanwater in Italië ook de smaak van chloor. Hierdoor kiezen zowel locals als toeristen liever voor water uit flessen, maar hierdoor ontstaat er veel onnodig afval. Italiaanse waterbedrijven proberen daarom kraanwater populairder te maken. En om kraanwater aantrekkelijk te maken worden er in toeristische gebieden drinkwaterfonteinen geplaatst om het gebruik van plastic flessen te verminderen.  

Mocht je op vakantie zijn en twijfelen over de kwaliteit van het drinkwater; op plekken waar je absoluut geen water moeten pakken staat het bordje ‘Non bere. Acqua non potabile', dat ‘Niet drinken. Water is niet drinkbaar’ betekent. 

Portugal

Het kraanwater in Portugal bevat veel ijzer en kalk, en dat proef je direct. De smaak is hierdoor niet zo lekker als het water dat wij in Nederland gewend zijn. Hoewel smaken sterk kunnen verschillen, is het kraanwater in Portugal wel overal drinkbaar. Geen fan? In iedere supermarkt is mineraalwater in flessen te koop. Hydraterende opties genoeg dus! 

België  

Kraanwater kun je in België zonder gevaar voor je gezondheid drinken. Wat dat betreft is het goed te vergelijken met het water dat bij ons uit de kraan komt lopen. Toch blijft het een kwestie van smaak, want veel Belgen hebben de gewoonte om flessen water in de supermarkt te kopen.  

Turkije  

Tijdens je vakantie in Turkije wil je een glas kraanwater liever laten staan. Niet alleen omdat het er erg veel chloor in zit, maar ook omdat er enge ziekteverwekkers in kan zitten. Drink daarom alleen water uit flessen en check vooraf of de fles nog niet eerder open is gemaakt.  

Bij twijfel niet doen

Het is verstandig om altijd in gedachte te houden dat je in het buitenland last kunt krijgen van het drinken van kraanwater. En dit geldt niet alleen voor het drinken van het water. Tandenpoetsen, het wassen van groente en fruit en ijsblokjes in je drankje stoppen met kraanwater kan ook onveilig zijn. Drink daarom bij twijfel altijd water uit flessen.  

Goed voorbereid op reis? Met een Reisverzekering van Allianz Direct ben je standaard verzekerd voor onvoorziene medische kosten op reis en krijg je noodzakelijke dokters- en ziekenhuiskosten vergoed tegen kostende prijs. Ook in het buitenland. Bovendien is het ook het wettelijk eigen risico van €385 verzekerd.

Familie buiten aan het lopen

Medische Kosten

Je zorgverzekering dekt medische kosten in het buitenland niet altijd volledig. Met de aanvullende dekking Medische Kosten van Allianz Direct ben je hier wel voor verzekerd! Kies voor deze aanvulling op je Reisverzekering voor een zorgeloze

Was dit artikel nuttig?