Twee meisjes bij gele tent

10 augustus 2023

Wat zijn de duurste en goedkoopste kampeerspots in Europa?

Ieder jaar trekken ongeveer 4 miljoen Nederlanders de natuur in voor een kampeervakantie. Met de familie aan het zwembad, de bergen in voor een wandelavontuur of lekker in de sauna bij de luxe glamping-tent. Wat je voorkeur ook is, Europa biedt eindeloos veel mogelijkheden.

Maar wat kost een nachtje op de camping eigenlijk? Waar vind je de beste deals, en waar liggen de meest luxe kampeerplekken verborgen?

Wildkamperen

Wist je dat je in verschillende landen helemaal gratis kunt kamperen? Er zitten beperkingen aan, maar wildkamperen kan heel erg leuk zijn. Je komt op de mooiste plekjes terecht en hebt alle ruimte voor jezelf. En als mooie bijkomstigheid: het is gratis!

Hét wildkampeergebied? Dat is Scandinavië. In Zweden, Noorwegen en Finland geldt het zogenaamde ‘allemansrecht’, ofwel het recht om optimaal van de natuur te genieten. Wanneer je je aan een aantal regels houdt, is wildkamperen (bijna) overal toegestaan. Blijf maximaal 2 nachtjes, laat geen afval achter, hou minimaal 150 meter afstand van gebouwen en kampeer niet op privéterrein.

Andere Europese landen waar je mag wildkamperen zijn Zwitserland (hoog in de bergen), Schotland, Frankrijk, Italië en Spanje. Wel gelden hier uiteraard beperkingen. Meestal mag je maar één nachtje blijven en zijn national parken uitgesloten – net als privéterrein.

Waar kun je nog meer wildkamperen en met welke regels heb je te maken? Lees verder in onze blog over wildkamperen in Europa.

Tip! Ken je StayFree en Park4Night al? In deze apps vind je wildkampeerplekken over de hele wereld. De platforms richten zich grotendeels op campers en busjes, maar ook fijne spots voor je tentje zijn er meer dan genoeg te vinden.

Budgetcampings

Wildkamperen is een leuk avontuur, maar vooral wanneer je meer dan een paar dagen wilt settelen, is een camping wel prettig. In welke landen kun je betaalbaar terecht?

Camping.info evalueerde de prijzen van meer dan 10.000 campings in heel Europa. Drie van de meest betaalbare landen? Dat zijn Polen, Tsjechië en Letland. Voor een overnachting op een camping in het hoogseizoen voor 2 personen (inclusief elektriciteit en lokale belastingen) betaal je hier gemiddeld:

  • Polen: €16,95
  • Tsjechië: €17,07
  • Letland: €18,30

Vooral kleinschalige natuurcampings buiten de toeristische hotspots zijn betaalbaar. Wat denk je van de Orlické Bergen in Tsjechië, de Kurzeme Kust in Letland of de Bieszczady Mountains in Polen? Voor €15,00 (voor 2 personen) heb je in deze prachtige gebieden meer dan genoeg keuze.

Tip! Reserveer vroegtijdig. Vaak ben je dan goedkoper uit!

De duurste landen

Uit het onderzoek van Camping.info bleek dat kamperen in de onderstaande landen gemiddeld (voor 2 personen in het hoogseizoen) het duurst uitpakt:

  • Zwitserland: €38,01
  • Italië: €37,89
  • Kroatië: €37,38

Natuurlijk zit er veel verschil in de prijzen, en hangen de uiteindelijke kosten vooral af van de faciliteiten op de camping. Een grote familiecamping met zwembad en entertainment kost simpelweg meer dan een grasveld op de boerderij. En daarnaast heb je natuurlijk de glamping ervaring: een perfect ingerichte tent die niet onderdoet voor een hotelkamer.

Airconditioning, wifi, tv, een wellness center, yoga en natuurlijk een zwembad. Voor een glamping-tent betaal je al snel €100,00 (of nog veel meer), maar dan ben je wel van alle gemakken voorzien én hoef je je eigen tent niet op te zetten.

Op zoek naar de beste faciliteiten? Bekijk dan Zuid-Tirol (Italië) het eiland Hvar (Kroatië) en Interlaken (Zwitserland) eens. Hier vind je verschillende grote familiecampings én de meest luxe glamping-spots om helemaal tot rust te komen. Zie jij jezelf al genieten in een luxe tent van Minimaya (Obergesteln, Zwitserland) voor ruim €500,00 per nacht voor 2 personen? 

Goed verzekerd op pad

Of je nu gratis in de bergen van Noorwegen overnacht of een weekje in een luxe glampingtent in Kroatië bivakkeert, met een goede Reisverzekering voorkom je vervelende financiële tegenvallers.

Reisverzekering nodig? Lees verder voor meer informatie over onze Kortlopende en Doorlopende Reisverzekeringen of bereken je premie binnen 20 seconden. 

Was dit artikel nuttig?

Familie loopt buiten met kind

Reisverzekering nodig?

Met de Reisverzekering van Allianz Direct profiteer je van SOS hulpverlening, vergoeding voor verloren en vertraagde bagage. Kies uit Basic, Comfort of Premium en ontdek de wereld op jouw manier!