Op wintersport

November 2023

Dure en goedkope wintersportbestemmingen

Sta je op het punt om een wintersport te boeken? Door de hoge inflatie en energieprijzen loont het ook dit jaar weer om goed de prijzen van verschillende skigebieden te vergelijken. De kosten van een accommodatie en skipas kunnen per gebied namelijk sterk verschillen. In welke skigebieden krijg je waar voor je geld en bij welke moet je uitkijken voor hogere kosten?

Dit zijn 5 dure én 5 goedkope wintersportbestemmingen in Europa.

Dure wintersportbestemmingen

1. Zermatt, Zwitserland – gemiddelde prijs skipas per dag €83*
Totaal skigebied: 322 km

Misschien wel de bekendste dure skibestemming van Europa vind je in Zwitserland, dicht bij de grens met de Italiaanse Alpen. Je kent Zermatt misschien wel van de bekende piramidevormige Matterhorn-piek, die voor een geweldig panorama en mooie plaatjes zorgt. Met een gebied van maar liefst 322 kilometer aan pistes raak je hier zeker niet verveeld. Even een dagje geen zin om te skiën of snowboarden? In Zermatt heb je gelukkig genoeg andere mogelijkheden om je mee te vermaken. Ga bijvoorbeeld lekker wandelen, schaatsen of curlen. Daarnaast vind je in de hoofdstraat ook genoeg leuke restaurants en boetiekjes.

2. Eggli/La Videmanette, Zwitserland – gemiddelde prijs skipas per dag €82
Totaal skigebied: 58 km

Ook in Zwitserland vind je de dure bestemming Eggli en Videmanette. Met 58 kilometer aan pistes is dit skigebied een stuk minder groot dan Zermatt. Maar wat maakt dit skigebied dan zo prijzig? Eggli/La Videmanette focust meer op perfect geprepareerde pistes dan op grootte. Kwaliteit boven kwantiteit dus! Je vindt hier de mooiste restaurants en moderne skigondels die dit een luxe locatie maken. Daarnaast worden er leuke evenementen georganiseerd, zoals ’s nachts rodelen met vervolgens een uitgebreid diner.

3. Verbier/La Tzoumaz, Zwitserland – gemiddelde prijs skipas per dag €62
Totaal skigebied: 200 km

Deze skibestemming staat bekend om off-trail skipistes, maar je hebt ook genoeg normale pistes voor zowel beginners als experts. Bovendien heb je bij Verbier/La Tzoumaz prachtig uitzicht over het Rhônedal in Zwitserland. Het skigebied biedt 200 kilometer aan pistes en met een hoogte van 2.200 meter heb je bijna altijd perfecte sneeuwcondities. Zin in wat uitdaging en avontuur? Voor de liefhebbers vind je hier ook meerdere hindernisbanen en rodelbanen!

4. Obergurgl-Hochgurgl, Oostenrijk – gemiddelde prijs skipas per dag €65
Totaal skigebied: 108 km  

De vierde plek gaat naar de enige niet-Zwitserse skibestemming in de top 5 duurste skigebieden, namelijk in Oostenrijk. Toch is het niet verassend dat deze plaats een plekje krijgt in deze top 5. Dit skigebied wordt namelijk één van de mooiste skigebieden van de Alpen genoemd en staat daarom ook wel bekend als de ‘diamant van de Alpen’. Ben je een ervaren skiër die van topkwaliteit houdt en bereid is daar wat meer voor uit te geven? Dan is Obergurgl-Hochgurgl de perfecte plek voor jou. Met 108 kilometer aan pistes kan je verschillende routes proberen en door de 3.000 meter hoge toppen vind je vrijwel altijd sneeuw!

5. St. Moritz – Corviglia, Zwitserland – gemiddelde prijs skipas per dag €78
Totaal skigebied: 163 km

De pistes in St. Moritz in Zwitserland zijn zowel voor de wereldkampioenschappen als voor de Olympische Spelen gebruikt. Dit gebied heeft een van de beste sneeuw sportgebieden ter wereld en het is daarom geen verassing dat de prijzen in dit skigebied wat hoger liggen. Bovendien heeft ieder ruime keus met 163 kilometer aan pistes, van doorgewinterde skiërs tot beginners. Zin om iets nieuws te proberen? In St. Moritz valt er genoeg te beleven met bijvoorbeeld ski safari’s of sneeuw yoga.

Goedkope wintersportbestemmingen

1. Vasilitsa, Griekenland – gemiddelde prijs skipas per dag €17
Totaal skigebied: 22 km

Grote kans dat je niet gelijk aan Griekenland denkt bij een skivakantie. Toch is Vasilitsa in het noorden van Griekenland één van de goedkoopste wintersportspots van Europa! Het gebied met 16 pistes is maar liefst 350 dagen per jaar geopend en trekt jaarlijks zo’n 60.000 bezoekers. Bovendien is het skigebied ook goed toegankelijk voor gezinnen met (kleine) kinderen, aangezien er ook kinderliften zijn.

2. Gresse en Vercors, Frankrijk – gemiddelde prijs skipas per dag €20
Totaal skigebied: 20 km

In de Franse Alpen, dichtbij Grenoble, ligt Gresse en Vercors. Dit gebied is ook goed te doen voor beginnende skiërs omdat je hier 26 skipistes vindt, waarvan 9 voor beginners. De pistes liggen verspreid over 20 kilometers en boven heb je een geweldig uitzicht op het bergmassief van de Vercors en zijn indrukwekkende bergen.

3. Seyne – Le Grand Puy, Frankrijk – gemiddelde prijs skipas per dag €20
Totaal skigebied: 22 km

Dit skigebied op 1400-1800 meter hoogte ligt ook in de Franse Alpen, dichtbij de grens met de Italiaanse Alpen. Elk jaar trekt dit gebied met 22 kilometers aan pistes vele families en vriendengroepen. Niet gek aangezien dit gebied pistes heeft voor allerlei verschillende niveaus, van groene tot zwarte pistes!

4. Autrans – La Sûre, Frankrijk – gemiddelde prijs skipas per dag €22
Totaal skigebied: 20 km

Ook in het Franse Autrans – La Sûre kun je betaalbaar terecht. Het gebied ligt op meer dan 1.200 meter hoogte en heeft zo’n 20 kilometer aan pistes. Meestal begint het skiseizoen hier rond eind november en eindigt het begin april, al blijft het natuurlijk altijd afhankelijk van de sneeuwcondities. Het gebied telt 21 pistes en stelt zich open voor allerlei soorten skiërs en snowboarders, van beginners tot gevorderden.

5. Artouste – Laruns, Frankrijk €19
Totaal skigebied: 27 km

Ook de laatste plek in de lijst van 5 budgetvriendelijke skigebieden ligt in Frankrijk, alhoewel dit keer niet in de Alpen! Artouste ligt namelijk aan de Franse kant van de Pyreneeën, op slechts 12 kilometer afstand van de Spaanse grens. Op 2.000 meter hoogte kijk je uit over het indrukwekkende dal. Met de adembenemende panorama’s is het dan ook niet gek dat deze plek het hele jaar door bezocht wordt. Tip: met het unieke gele treintje van Artouse, een erg bekende attractie van dit gebied, kan je de bergen hier doorkruisen. Ideaal om zo op grote hoogte van het geweldige uitzicht te kunnen genieten.

In bovenstaande budgetvriendelijke skigebieden kan je met een kleiner budget tóch een hele fijne vakantie in de sneeuw kan beleven. Nog meer tips om je wintersport betaalbaar te houden? Lees dan onze blog waar we 6 tips geven om voordelig op wintersport te gaan!

Zonder zorgen op wintersport

Wil je écht zonder zorgen op de latten staan? Met de aanvullende dekking Wintersporten en Risicosporten van Allianz Direct ben je verzekerd tijdens het beoefenen van (winter)sporten. Gehuurde sportuitrusting en het missen van activiteiten vallen ook onder deze dekking! Bereken hier direct je scherpe premie.

* De bedragen zijn deels afgerond en omgerekend vanuit andere eenheden.

Bron: Holidu.nl

Koppel in de auto aan het lachen

Wintersporten en Risicosporten

Ga je op wintersport of houd je van andere risicosporten? Met de aanvullende dekking Wintersporten en Risicosporten zijn jij én je (winter)sportuitrusting goed verzekerd. Kies voor deze aanvullende dekking op je Reisverzekering en ga zorgeloos op reis.

Was dit artikel nuttig?