File bij stoplicht

April 2023

Ergernissen in de file: zo vermijd je ze

Tijdens de regenachtige paasdagen in 2023 stond er in Nederland bijna 1500 kilometer file. 1500 kilometer vol met – waarschijnlijk – geïrriteerde Nederlanders. In de file staan vindt bijna niemand leuk, en al helemaal niet tijdens de vrije dagen.  

Wat irriteert ons als Nederlanders nu het allermeeste aan een ritje in de file? En nog belangrijker: hoe zorg je dat je zo min mogelijk tijd in die vervelende file doorbrengt? 

De grootste ergernissen 

De eerste frustratie die veel Nederlanders ervaren is een interessante: een file duurt lang en voelt als tijdsverspilling. We zijn zo gewend om onze dag vol te proppen met nuttige (of leuke) activiteiten, dat ‘niets doen’ heel erg lastig is geworden. Al helemaal wanneer we alleen in de auto zitten, zonder gezelligheid of afleiding.   

Loopt de frustratie te hoog op? Dan worden we actief en pakken we bijvoorbeeld onze telefoon erbij. Ook dit is weer een flinke ergernis, maar dan voor de rest van de weggebruikers. 45% van de Nederlanders geeft zelfs aan telefoongebruik in de auto de allergrootste ergernis te vinden. Dit blijkt uit een bekend onderzoek van Metro. Logisch, want met je mobiel achter het stuur ben je een gevaar op de weg. 

De andere ergernissen uit het onderzoek? Dat zijn bumperklevers (51%), snelheidsduivels (30%) (gelukkig zul je die in de file niet zo snel opmerken), automobilisten die afval uit het raam gooien (25%) en mensen die rechts inhalen (23%).  

Benieuwd naar meer ergernissen achter het stuur? Lees dan verder in onze blog met de top 7 ergernissen.   

Files vermijden: 5 tips  

Hoe goed (of slecht) je ook bent in geduldig ‘niets doen’, als je mocht kiezen reed je waarschijnlijk lekker door.  

Wat kun je doen om files én alle bijbehorende ergernissen te vermijden? Dit zijn onze 5 tips:

1. Plan je dagen

Sinds de coronapandemie hebben veel Nederlanders meer flexibiliteit in hun werk gekregen. Thuiswerken is een optie, en ook werktijden liggen iets flexibeler. Betekent dit minder file? Dat helaas niet. Vergeleken met 2019 zien we in 2023 zelfs 10% meer files op de weg, omdat er ieder jaar meer personenauto’s bijkomen.   

Tijdens de ochtendspits (07.00 uur tot 09.00 uur) en de middag/avondspits (16.00 uur tot 19.00 uur) is de kans op een file helaas nog steeds het grootst. Probeer daarom je werkdag eens iets eerder te beginnen, of maak er juist een late werkdag van. Als je die mogelijkheid hebt, natuurlijk.  

Heb je thuiswerkdagen of dagen waarop je niet naar je vrienden of hobby’s gaat? Plan deze dan op dinsdag of donderdag. Dit zijn namelijk de dagen met de meeste files.  

2. Let op het weer  

Wist je dat de wegcapaciteit (het aantal voertuigen dat een weg per uur kan verwerken) bij een lichte regenbui al met 4 tot 10% afneemt? Met flinke regen is dit zelfs 30% en bij sneeuw, hagel en storm nog veel meer. En een lagere wegcapaciteit betekent meer files.  

Ga je de weg op? Check dan de weersverwachtingen voor die dag even op bijvoorbeeld Buienradar of Weer Online. 

3. Gebruik de juiste apps  

Meer handige websites en apps? Die kun je gebruiken om je route te bepalen. Soms staat de snelweg helemaal vast, terwijl er voldoende alternatieve routes openliggen. Inmiddels bevatten de meeste GPS-systemen wel een file-functie en zijn er ook losse apps beschikbaar die de slimste route voor je uitstippelen. Probeer bijvoorbeeld de volgende apps eens uit:  

  • Google Maps (betrouwbaar en veelzijdig, met verschillende verrassende functies).
  • Apple Kaarten (de go to voor iPhone-gebruikers). 
  • HERE Wego (de grote winnaar op het gebied van offline navigatie).  
  • Waze (bekend om de grote hoeveelheid functies. Denk aan snelheidslimiet, flitspalen, files, ongelukken, objecten op de weg en brandstofprijzen).  

4. Kies een ander vervoersmiddel  

Aan het OV als alternatief vervoer had je waarschijnlijk zelf al gedacht, maar heb je de motor ook al eens overwogen? Motorrijders mogen met 50 km/uur de file voorbijrijden, zolang het verschil in snelheid met de auto’s die ze inhalen niet groter is dan 20 km/uur. En dat moet een heerlijk gevoel zijn!  

Motoren nemen daarnaast minder plek in, dus hoe vaker we de motor pakken, hoe minder files!  

5. Gebruik de extra stroken 

Toch op de snelweg in de file beland? Dan worden er misschien wel extra rijstroken opengezet. Zorg dat je goed op de hoogte bent van de werking van deze stroken, en gebruik ze gelijk wanneer dit kan. Dit zorgt namelijk voor extra doorstroming, en jij kunt lekker doorrijden. 

Een open spitsstrook is te herkennen aan een groene pijl boven deze extra strook, en een bord met ‘spitsstrook open’ boven de snelweg. 

Daarnaast vind je op sommige delen van de weg ook een plusstrook, die speciaal is aangelegd om files te verminderen. Deze extra strook is vergelijkbaar met de spitsstrook, en vind je aan de linkerkant van de snelweg.  

Goed verzekerd de weg op  

Stap je (hopelijk op een rustig moment) toch de auto in? Dan wil je natuurlijk goed verzekerd zijn. Lees snel verder voor alles over onze Autoverzekering of bereken je premie  in 20 seconden! 

Was dit artikel nuttig?

Vrouw thuis met krant

Stop met vergelijken, begin met besparen

Goedkope autoverzekering nodig? Bereken je premie en vind de autoverzekering die bij jou, je auto én je portemonnee past.