Man geërgerd in auto

Juni 2022

Waaraan erger jij je achter het stuur?

Als je veel onderweg bent, zal je regelmatig bumperklevers en snelheidsduivels tegenkomen, of bestuurders die hun smartphone gebruiken tijdens het rijden. Sterker nog, deze automobilisten zijn een doorn in het oog van Nederlandse bestuurders. Erger jij je regelmatig in de auto? Je bent zeker niet de enige, want vrijwel alle Nederlanders met een rijbewijs ergert zich weleens. Welke ergernissen achter het stuur worden het vaakst genoemd?

Top 7 ergernissen in het verkeer

Dit is de top 7:

  1. Bumperklevers (51%)
  2. Smartphonegebruikers (45%)
  3. Snelheidsduivels (30%)
  4. Automobilisten die afval uit het raam gooien (25%)
  5. Rechts inhalen (23%)
  6. Linksrijders (23%)
  7. Langzame rijders en files (22%)

Dat het gebruik van smartphones tijdens het rijden zo hoog staat, is opvallend. De boete voor het gebruiken van je telefoon achter het stuur is namelijk niet mals: daar tik je al gauw €350 voor af, exclusief de administratiekosten. En de nummer 1, bumperkleven, is niet alleen irritant maar ook levensgevaarlijk. Logisch dus, dat men zich daar het meest aan ergert.

Files rijden blijft een ergernis

Files staan samen met langzame rijders op een gedeelde 7e plek. Vooral onder jongeren lijkt het ongeduld groter, zo geeft 15% van de mensen tussen 18-34 jaar aan dat files hun grootste ergernis zijn, terwijl dit bij mensen van 41 jaar en ouder slechts bij 5% de nummer één ergernis is.

Verblindingsgevaar

Een andere irritatie die net niet in de top 7 voorkomt, maar ook veel voorkomt als ergernis, is verblinding door koplampen van tegemoetkomend verkeer. Herkenbaar? Deze verblinding is niet alleen vervelend, maar ook nog eens erg gevaarlijk als het licht rechtstreeks in je ogen schijnt. Hierdoor zie je even niets. Probeer in dat geval naar je eigen rijbaan te blijven kijken en focus je op de rechter wegmarkering. Ook goed om te weten is dat een schone voorruit helpt; vuil en condens kunnen namelijk ook tot verblinding leiden.

Rij MONO

Gelukkig zien we dat smartphonegebruik een steeds grotere bron van irritatie wordt, want dit is nog steeds een probleem in het verkeer. Daarom wordt het niet gebruiken van je telefoon achter het stuur onder de aandacht gebracht door de landelijke MONO-campagne. Kom je weleens in de verleiding om op je smartphone te kijken terwijl je aan het rijden bent? Uit ons onderzoek blijkt dat dit gedrag meer ergernis opwekt bij vrouwen dan bij mannen. Veilig rijden is in ieders belang en volledige focus op de weg verkleint de kans op ongelukken. Laat je dus niet afleiden; zet je telefoon op stil of ga offline en zorg dat je veilig op je bestemming aankomt!

Wij staan voor je klaar in heel Europa

Met de Pechhulp Verzekering repareren we je auto in binnen- en buitenland. Is reparatie niet ter plekke mogelijk? Dan brengen we ‘m naar een garage in de buurt en krijg je vervangend vervoer.

Bekijk de Pechhulp Verzekering
Familie loopt buiten