Stel in auto

Juni 2024

Hoe bereid ik mijn auto goed voor wanneer ik ga roadtrippen?

Een roadtrip maken is één van de gaafste manieren om nieuwe bestemmingen te ontdekken. Het geeft een ultiem gevoel van vrijheid en je kan vaak op meer plekken komen dan wanneer je gebruik maakt van het openbaar vervoer. Bovendien kan je onderweg genieten van adembenemende landschappen die aan je voorbijglijden.  

 

Ben jij van plan om binnenkort een roadtrip te maken? Lees dan snel verder zodat je verzekerd bent van een te gekke autovakantie!

Zorg voor de juiste documenten

1. Check of je een vignet of milieusticker nodig hebt

Als je eenmaal de route voor je roadtrip uitgestippeld hebt, is het handig om te checken of je door landen rijdt waar je een vignet of milieusticker nodig hebt. Sommige landen in Europa stellen dat namelijk verplicht. Als je dit niet op orde hebt kun je een hoge boete riskeren, dus zoek dit van tevoren goed uit. Sinds 2024 zijn de eisen in sommige landen aangescherpt, dus controleer altijd de meest recente informatie. Wat een vignet of milieusticker precies inhoudt en in welke landen je er een nodig hebt lees je hier in onze blog! 

Is er geen vignetplicht? Dan is er grote kans dat je tol moet betalen door over tolwegen te rijden. Probeer slim en goedkoper te rijden door van tevoren te checken of je op jouw route tolwegen tegenkomt die je kunt vermijden. Via Google Maps kun je bijvoorbeeld tolwegen vermijden door, nadat je de route hebt ingevuld, op de knop “Opties” te klikken en vervolgens het vakje “Tolwegen vermijden” aan te vinken. Zo kom je vaak ook nog langs leukere plekken.

2. Zoek uit of je een internationaal rijbewijs bij je moet hebben

Het is niet alleen belangrijk om uit te zoeken of je een vignet of milieusticker nodig hebt, er zijn ook andere documenten die verplicht kunnen zijn om mee te nemen. In sommige landen heb je namelijk een internationaal rijbewijs nodig: een vertaling van je Nederlandse rijbewijs voor gebruik in het buitenland. Het is letterlijk alleen een vertaling, dus je moet natuurlijk niet vergeten om ook je ‘normale’ rijbewijs bij je hebben. Controleer ook de geldigheid van je rijbewijs en zorg ervoor dat deze niet verloopt tijdens je reis.

TIP! Ga je met het vliegtuig naar je vakantiebestemming om vervolgens daar verder te reizen met een huurauto? Hier lees je alles over het huren van aan auto in het buitenland.

3. Vergeet je creditcard niet

Als je gaat roadtrippen is een creditcard handig om bij je te hebben. Veel hotels en andere plekken om te overnachten kun je namelijk alleen boeken met een creditcard. Mocht je pinpas gestolen worden of kwijtraken, is het wel zo handig om nog een creditcard bij je te hebben. Daarnaast kan een creditcard nuttig zijn voor het huren van een auto. Vooral in de Verenigde Staten, waar dit vaak een vereiste is.

Bereid je auto goed voor

4. Vul de vloeistoffen bij 

Als je met je eigen auto gaat roadtrippen wil je uiteraard dat je auto er helemaal klaar voor is. Controleer daarom alle vloeistoffen van je auto en vul ze waar nodig bij. Denk bijvoorbeeld aan het oliepeil en de antivries en ruitenvloeistof. Met een goed onderhouden auto ga je namelijk met een stuk geruster gevoel op pad. Benieuwd hoe je dit eenvoudig zelf kan doen? Lees dan onze blog met 6 doe-het-zelf-tips voor auto onderhoud.

5. Controleer je banden

In veel landen is het wettelijk verboden om met een profieldiepte van minder dan 1,6 mm rond te rijden. Feitelijk ben je dan al een gevaar op de weg. Onder de 3 millimeter hebben je banden namelijk al een stuk minder grip. Controleer van tevoren dus ook goed je bandenprofiel om geen risico's te lopen tijdens je roadtrip. Dit kun je makkelijk zelf meten. Bij zomerbanden kan je een 1 euro muntstuk gebruiken en bij winterbanden een 2 euro muntstuk. Deze kan je plaatsen tussen de groeven van je band. Wanneer je er vanaf de zijkant naar kijkt en je kan het gouden of zilveren buitenrandje van het muntstuk zien, dan is de band aan vervanging toe.

Zorg er daarnaast ook voor dat je de juiste bandenspanning hebt. De juiste bandenspanning is afhankelijk van het model en type auto en kan je vinden in het instructieboekje van je auto. Heb je die niet bij de hand? Vaak kan je het ook terugvinden op een sticker aan de binnenkant van je autodeur of op de tankdop. Let op: bij een volledig beladen auto is het beter om 10-15% boven de aanbevolen waarde te zitten. Meer weten over de juiste autobanden? Lees dan hier verder in onze blog! 

6. Zorg dat je je auto goed kent  

Met een roadtrip breng je veel tijd door in je auto. Mocht je auto iets mankeren, is het dus wel zo handig om te weten wat er aan de hand is of wat je moet doen. Zorg dus voor vertrek dat je verstand hebt van je auto. In deze blog kan je bijvoorbeeld lezen wat alle dasboardlampjes betekenen. Het kan ook verstandig zijn om te oefenen hoe je een band moet verwisselen. Je kan maar beter goed voorbereid zijn! Denk er ook aan om basisgereedschap en een reserveband mee te nemen.

7. Check of je alle verplichte benodigdheden meehebt

In veel landen is het verplicht om bepaalde zaken standaard in je auto te hebben liggen. Denk bijvoorbeeld aan veiligheidsvestjes, een EHBO-doos of een gevarendriehoek. Controleer van tevoren dus goed wat verplicht is om mee te nemen in de auto in de landen waar jij doorheen rijdt om boetes of onnodig oponthoud te voorkomen. Sinds 2024 zijn de regels in sommige landen strenger geworden, dus zorg dat je de meest actuele lijst hebt.

Download handige apps 

8. Zorg voor (offline) navigatie

Terwijl je in Nederland vrijwel overal internet kan gebruiken, is dat in het buitenland niet altijd het geval. Zorg er dus voor dat je ook navigatie hebt als je plotseling geen bereik hebt. Tip: met de handige apps Google Maps of Maps.me kan je kaarten downloaden, die je dus ook kan gebruiken als je offline bent. Je hebt alleen een gps-signaal nodig. Een handig extraatje met Maps.me is dat je ook aangegeven punten als tankstations, hotels en bezienswaardigheden ziet. Zo heb je de hele roadtrip in je broekzak zitten!

9. Zoek uit waar je goedkoop kan tanken

Als je veel kilometers gaat maken is het wel zo fijn als je wat kan besparen op de brandstofkosten. De juiste bandenspanning hebben kan daar al een heel stuk bij helpen, maar een andere tip is om handige apps zoals Fuel Flash te downloaden. Met deze app vind je meer dan 60.000 tankstations in Duitsland, Oostenrijk, Luxemburg, Frankrijk, Italië, Portugal en Spanje. De brandstofprijzen worden door de autoriteiten verstrekt dus die zijn altijd actueel.  

TIP! Apps zoals Waze kunnen je helpen verkeersopstoppingen te vermijden, wat zowel tijd als brandstof bespaart.

Handig om mee te nemen en extra tips

10. Koop een (stevige) telefoonhouder en powerbank

Om goed gebruik te kunnen maken van je gedownloade kaarten, is een goede telefoonhouder onmisbaar tijdens een roadtrip. Koop daarom een stevige telefoonhouder die er niet bij iedere hobbel gelijk afvalt. Niet alle landen hebben namelijk zulke gladde wegen zoals in Nederland. Heb je een houder die niet tegelijk kan opladen? Zorg dan voor een extra oplaadkabel voor in je auto of een opgeladen powerbank. Het gebruik van apps om te navigeren kan veel energie kosten en je wil niet verdwaald raken door een lege telefoon. 

11. Ken de plaatselijke verkeersregels

Elk land heeft zijn eigen verkeersregels. Lees je van tevoren dus even goed in over de plaatselijke verkeersregels om niet voor onverwachte verassingen te staan. Wie weet zijn er regels die je nog niet kent. Wist je bijvoorbeeld dat je in Spanje een boete kan krijgen als je met teenslippers of zonder shirt autorijdt?  In Italië zijn de ZTL-zones (Zona Traffico Limitato) in steden ook iets om rekening mee te houden, omdat je er hoge boetes voor kunt krijgen als je hier doorheen rijdt. Check het hier in onze blog de boetes per land.

12. Neem een goede thermosfles en koelbox mee

Een goede en grote thermosfles is erg handig om bij je te hebben tijdens een roadtrip. Ga je door warme landen rijden, in de zomer bijvoorbeeld? Een goede thermosfles kan water urenlang heel koud houden, maar ook heel warm. Ideaal voor als je een kopje thee wil maken of zelf koffie mee wil nemen. Je weet maar nooit wanneer je het volgende tankstation met (goede) koffie tegenkomt. Een koelbox is daarnaast ook ideaal om je drankjes of etenswaren gekoeld te bewaren. 

13. Maak het jezelf zo comfortabel mogelijk

Een roadtrip maken is erg leuk, maar wordt nog beter als je het jezelf zo comfortabel mogelijk maakt. Zorg voor wat comfort door bijvoorbeeld een nekkussen mee te nemen. Mocht je langs een strand komen, dan komt zo'n nekkussen ook vaak nog van pas en kan je het eventueel als hoofdkussen gebruiken. Heb je wel eens last van rugpijn als je lang moet zitten? Een lendensteun is dan echt een verademing als je lang onderweg bent!

Tot slot: sluit een goede autoverzekering af

Als je een roadtrip gaat maken wordt het aangeraden om een goede autoverzekering af te sluiten. Met een autoverzekering van Allianz Direct krijg je altijd vervangend vervoer bij schade en staan we 24/7 voor je klaar voor directe hulp en service. Sta jij met pech langs de weg of wil je net wegrijden, maar wil je auto niet starten? Met de aanvullende dekking Pechhulp staan wij in heel Europa voor je klaar als je pech hebt. Zo helpen wij je snel weer op weg en kan jij gerust weer verder naar de volgende bestemming van je roadtrip! 

Met bovenstaande tips kan het niet anders dat je een te gekke roadtrip te wachten staat. Sla tot slot nog genoeg snacks en drinken in en neem een aantal spelletjes mee. Stel je ultieme playlist samen met goede meezingers voor onderweg en vergeet niet de lijst te downloaden zodat het je geen data kost!

 

Familie loopt buiten

Wij staan voor je klaar in heel Europa

Met de Pechhulp Verzekering repareren we je auto in binnen- en buitenland. Is reparatie niet ter plekke mogelijk? Dan brengen we ‘m naar een garage in de buurt en krijg je vervangend vervoer.

Was dit artikel nuttig?