Vrouw en kind zwaaien achter hekje

7 juli 2023

Gedragsregels voor goede buren: bestaan die?

Heb je ooit last gehad van irritaties in de buurt? Luidruchtige feestjes, afval in gemeenschappelijke ruimtes of asociaal geparkeerde auto’s op straat? Of we nu willen of niet, als Nederlanders hebben we bijna allemaal buren. Sommigen op flinke afstand en anderen wel heel dichtbij in een appartement.

Hoe zorg je voor een goede sfeer in de buurt? In deze blog kijken we naar geschreven én ongeschreven regels voor zowel appartementen als woonhuizen.

Geschreven regels

Laten we beginnen bij de geschreven regels. Als inwoners van Nederland zijn we aan de volgende regels gebonden:

1. De VvE voor appartementen

Woon je in een appartement? Dan heb je waarschijnlijk met een Vereniging van Eigenaren (VvE) te maken. Deze vereniging sluit bijvoorbeeld gezamenlijk verzekeringen af, maar stelt ook verschillende gedragsregels op. Vaak hebben deze betrekking op bijvoorbeeld geluidsoverlast, huisdieren, afvalbeheer en het gebruik van gemeenschappelijke ruimtes.

Overtreed een bewoner of mede-eigenaar de regels? Dan mag de VvE boetes opleggen, of (in extreme gevallen) zelfs de toegang tot het appartement ontzeggen. Als eigenaar blijf je het appartement dan wel bezitten, maar mag je het zelf niet meer gebruiken.

2. Het huurcontract voor huurders

Het huurcontract is dé plek waar huurders eventuele huisregels kunnen vinden. Verwerkt in het contract of als bijlage: de meeste verhuurders delen een overzicht met voorwaarden over onderhoud, roken, verbouwen, geluid, huisdieren en meer.

Kun je niets in je contract vinden? Vraag de verhuurder dan of er specifieke zaken zijn waar je rekening mee moet houden.

Ook in een huurcontract kunnen boetes worden opgenomen. Wel wordt hierbij gekeken naar de redelijkheid van de boete. Zijn de boetes niet in verhouding? Dan kan de rechter deze alsnog afwijzen.

3. Per gemeente

Terwijl lang niet alle huis- en gedragsregels landelijk vastgesteld zijn, stellen sommige gemeentes wel degelijk regels vast. Google bijvoorbeeld de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) van jouw woonplaats eens. Meestal vind je hier verschillende huishoudelijke richtlijnen zoals geluidsrestricties, voorschriften rondom verbouwingen en parkeerregels.

Een voorbeeld? In de gemeente Utrecht mag je (ver)bouwen en slopen van maandag tot en met zaterdag tussen 07:00 uur en 19:00 uur. Buiten deze tijden moet je toestemming van de gemeente vragen. Even snel iets timmeren of zagen? Probeer ook dit overdag te doen. Lukt dit niet? Overleg dan even met de buren.

Regels rondom klussen en geluidsoverlast zijn niet landelijk bepaald, maar meestal kun je ze in de APV wel vinden. Overtreed je de APV? Dan kun je een boete of korte celstraf opgelegd krijgen. De hoogte van de boete verschilt per gemeente en per overtreding. Een voorbeeld? Een paar jaar geleden kregen verschillende Utrechtse studenten een boete van €150 opgelegd voor geluidsoverlast door feestjes.

4. Landelijk

Daarnaast heeft ook landelijke regelgeving (soms indirect) invloed op ons woongedrag. Om een paar voorbeelden te noemen:

  • Bouwregelgeving: regels rondom onder meer veiligheid en vergunningen.
  • Het huurrecht: regels rondom het verhuren van appartementen en woningen. Hier zijn ook de richtlijnen rondom tijdelijke verhuur en bijvoorbeeld AirBnB te vinden.

Ook hier geldt uiteraard dat een overtreding van de wet flinke gevolgen kan hebben. Zo kun je voor slopen of verbouwen zonder vergunning een boete van een paarduizend euro verwachten of zelfs een aantal maanden hechtenis.

Milieuregelgeving: regels rondom afvalbeheer, energiegebruik en het gebruik van milieuvriendelijke materialen. De belangrijkste regels zijn doorgaans verwerkt in koop- of huurcontracten. Ga je bijvoorbeeld verbouwen en heb je twijfels over de mogelijkheden? Neem dan contact op met je VvE, verhuurder of aannemer. Ook kun je het antwoord op je vraag zelf opzoeken op de website van Rijksoverheid.

Ongeschreven regels

Naast geschreven regels, zijn er ook de ongeschreven regels en informele afspraken. Dit zijn algemene gedragsregels waar je je als ‘goede buur’ aan houdt, zoals:

1. Geluidsoverlast beperken

Niemand houdt van overdreven luidruchtige buren. Vooral doordeweeks is het in de meeste wijken (zo) stil (mogelijk) tussen ongeveer 22:00 uur en 07:00 uur. Harde muziek, luide stemmen in de tuin en lawaaierige klussen worden voor overdag bewaard. In het weekend slapen veel mensen uit, dus houden buren het meestal tot 10:00 uur stil.

2. Mogelijke overlast aankondigen

Ga je klussen of heb je een feestje? Dit moet natuurlijk gewoon kunnen. Wel vinden veel buren het fijn als je dit vooraf even aankondigt. Zo kunnen ze hun dag hierop inrichten door bijvoorbeeld buiten de deur te werken (bij veel geluidsoverlast overdag).

Doe daarom een briefje door de bus bij je directe buren of stuur een appje in de buurtapp. Dit is zo gebeurd en wordt erg gewaardeerd.

3. Afvalbeheer

Deel je een afvalcontainer op straat of in een appartementencomplex? Hou deze dan zo schoon mogelijk. Afval moet in de juiste containers, en niet ernaast. Containers moeten op tijd geleegd en vuilnisbakken mogen niet te vroeg buiten worden gezet. Buren die zich niet aan de voorschriften houden kunnen veel irritatie in de wijk veroorzaken.

4. Roken

Terwijl veel VvE’s regels hebben opgesteld over roken in een appartementencomplex, geldt er ook een ongeschreven regel. In gemeenschappelijke ruimtes wordt vrijwel nooit gerookt, omdat de rooklucht hier lang kan blijven hangen. Kun je geen regels vinden en twijfel je? Rook dan altijd buiten en ruim je peuken netjes op. Zo weet je zeker dat je geen overlast veroorzaakt.

5. Huisdieren

Heb (of wil) je huisdieren en heeft je VvE of huurcontract hier geen regels over? In je eigen huis kun je natuurlijk gewoon je gang gaan, zolang de dieren geen overlast veroorzaken. Huur je een appartement? Overweeg dan om toch de verhuurder nog even te contacten. Hij of zij vindt het waarschijnlijk fijn om te weten wie er allemaal in het appartement wonen.

6. Gemeenschappelijke ruimtes

In appartementencomplexen vind je verschillende gemeenschappelijke ruimtes zoals trappenhuizen, liften, gangen en tuinen. Misschien een no-brainer, maar houd deze schoon. Neem je afval mee, laat geen persoonlijke eigendommen slingeren en wees respectvol richting andere bewoners. Vaak zijn dit dé plekken waar je fijne contacten met je buren legt.

7. Netjes parkeren

Heb je beperkte parkeerplek bij je woning? Hou dan rekening met de buren. Bespaar zoveel mogelijk ruimten voor anderen en verdeel de plekken eerlijk. Natuurlijk geldt dit alleen wanneer er geen persoonlijke parkeerplekken zijn verdeeld of verhuurd.

Woonverzekeringen

Wil je je huis of appartement goed onderhouden? Dan heb je waarschijnlijk een Opstalverzekering nodig. Ontstaat er schade aan je woning door bijvoorbeeld brand, storm of lekkage? Dan kun je deze met een goede Opstalverzekering altijd direct laten repareren. Dit is niet alleen fijn voor jezelf, maar ook voor de buren.

Woon je in een appartement? Dan heeft de VvE vaak een collectieve Opstalverzekering afgesloten. Dubbelcheck dit wel altijd even, en sluit er zelf een af wanneer dit niet het geval is.

Interesse in de Allianz Direct Woonverzekeringen? Lees verder over onze Opstalverzekering of verzeker je waardevolle spullen met onze Inboedelverzekering.

Was dit artikel nuttig?

Woman sitting in window

Schade in of aan je huis?

Of je nu brand, een inbraak of een lekkage hebt: met onze Opstalverzekering ben je goed verzekerd.