Stel praat buiten met de buren

Januari 2024

Hoe houd ik mijn buren te vriend?

Als je een huis koopt, doe je dat om er voor langere tijd te wonen. Zo denken je buren er ook over. We werken, leren, eten slapen en sporten steeds vaker thuis. Dan is het natuurlijk wel fijn dat je goed met je buren overweg kunt. Niet alleen voor de sociale omgang, maar ook om elkaar te helpen. Bijvoorbeeld wanneer jij (en je gezin) op vakantie gaan, in geval van een diefstal en zelfs in geval van brand. In deze blog lees je simpele tips om je buren te vriend te houden.

Hey, een nieuwe buur!

Vroeger was het heel normaal dat je als nieuwe buur jezelf voorstelde aan de buurt, soms zelf met een kleinigheidje. Tegenwoordig gebeurt dit een stuk minder. Toch is het leuk om even kennis te maken met je nieuwe buren. Als een buren appgroep ter sprake komt is dat direct een goede manier om hierin geïntroduceerd te worden. Stel je nieuwe buren links en rechts ook gelijk op de hoogte van je eventuele verbouwing, zodat ook zij rekening kunnen houden met de drukte en het harde geluid. Hopelijk is dit de start van een goede burenrelatie!

Door dik en dun

Geluidsoverlast en ergenissen aan elkaar zijn de oorzaken die vaak voorkomen bij burenruzies. Nu is geluidsoverlast niet iets dat je kunt voorkomen, maar je kan er wel op betere manier mee omgaan. Ga niet op je hoge poten naar de buren, hoe vervelend het ook is. Bijt als het moet op je tanden, zodat je de avond door komt. Als je in een appartement woont, is het geen goed advies om met je bezemsteel tegen het plafond te stoten. Ga in plaats daarvan overdag een vriendelijk gesprek aan met je buren. De kans is groot dat ze het harde geluid zelf ter sprake brengen. Gebeurd dat niet, vertel dan over jouw niet zo fijne ervaring, maar biedt ook direct een oplossing aan. Bijvoorbeeld: ’Die kapotte deur gaat met een erg harde klap dicht, heb je er weleens over na gedacht om die te repareren?’ Op deze manier laat je zien dat je bereid bent om in oplossingen te denken en je geeft daarmee het goede voorbeeld.

Iedereen is anders

Je buren komen eenmaal in allerlei soorten en maten. Dit betekent dat er ook van jou gevraagd wordt om je aan te passen. Heb je een buur met een gevoelig gehoor? Maak dan onderlinge afspraken. Als je dochter bijvoorbeeld super goed is in drummen, maar daarvoor wel 5 keer in de week moet oefenen, kan dat vervelend zijn voor je buur. Spreek in dit geval een tijdvak af. In dit tijdvak kan je dochter losgaan op haar drumstel en jij hoeft je geen zorgen over het veroorzaken van geluidsoverlast. Of heb je een buur die heel veel online shopt maar bijna nooit thuis is? Maak dan onderlinge afspraken over de bezorging. Geef aan dat je pakketjes moeiteloos kan ontvangen. Spreek dagelijks of wekelijks een moment af om de pakketjes te overhandigen. Dit is ook direct een goed moment om bij te praten en elkaar op deze manier te vriend te houden. Je buur zal je vast erg dankbaar zijn.

Ook in extreme gevallen ben je er voor elkaar

Je denkt er liever niet aan, maar stel je voor dat je huis in brand komt te staan. Gelukkig was er thuis niemand aanwezig! Jij hebt een inboedelverzekering afgesloten bij Allianz Direct, dus de brandschade aan je huis is gedekt. Achteraf blijkt dat de brand is ontstaan in het huis van je buren. In dit geval is het belangrijk om rustig te blijven en het gesprek aan te gaan met je buren. Tijdens het gesprek blijkt dat het (gelukkig) een ongeluk was en het blijkt ook dat ze een aansprakelijkheidsverzekering hebben. In dit geval kunnen je buren een claim indienen bij hun eigen verzekering voor de schade die ze hebben aangericht aan jouw huis.

Het blijft geven en nemen in alle relaties om je heen. En zoals je ziet, ook de relatie die je hebt met je buren. Blijf communiceren, handel niet vanuit emoties en houdt rekening met elkaar. Als je deze drie regels in je achterhoofd houdt, hebben jij en je buren nog een fijne en lange burenrelatie voor je.

Woman sitting in window

Schade in of aan je huis?

Of je nu brand, een inbraak of een lekkage hebt: met onze Opstalverzekering ben je goed verzekerd.