Spaarvarken

November 2022

Geld besparen, wat kun je nog wel doen?

Een hoge energierekening, dure benzine en in de supermarkt is alles ook duurder geworden. Het is je vast niet ontgaan dat de prijzen erg omhoogschieten de laatste tijd. Wat kan je nog doen om extra geld te besparen met de stijgende kosten de afgelopen maanden? Ontdek hier met handige tips waar jij direct op kan besparen!

Bijhouden is besparen

Ben je op zoek naar een manier om elke maand wat geld over te houden, maar weet je niet precies waar je moet beginnen? Zonder dat we het doorhebben geven we vaak meer uit dan we denken. De allereerste tip om te beginnen met besparen is daarom om eerst een tijdje bij te houden hoeveel geld je waaraan hebt uitgegeven. Met een overzicht weet je makkelijker hoeveel je moet bezuinigen én waarop.  

Besparen in de supermarkt

Boodschappen kunnen elke maand weer een grote uitgavenpost zijn. Aan boodschappen doen ontkomen we helaas niet, maar gelukkig zijn er wel een heleboel tips waarmee je hierop kan besparen.

 1. Maak een weekplanning. Om tijd en geld te besparen is het verstandig om elke week een maaltijdplanning te maken. Ga één keer per week naar de supermarkt om alles wat je nodig hebt voor komende week te halen. Zo hoef je niet iedere dag boodschappen te doen en voorkom je dat tussendoortjes en snacks haalt.

 2. Check de reclamefolders. Vaak kan je deze ook online vinden. Probeer met het weekmenu rekening te houden met producten die die week in de aanbieding zijn.

 3. Ga naar de markt. Vaak liggen de prijzen iets lager bij de markt én zijn de producten ook nog eens verser. Extra tip: ga aan het einde van de dag, dan gaat alles meestal weg voor nog lagere prijzen.

 4. Doe geen boodschappen als je trekt hebt. Op een lege maag is het een stuk gemakkelijker om verleid te worden door (onnodige) aanbiedingen.

 5. Hamster niet te veel. Aanbiedingen kunnen heel wat voordeel opleveren, maar alleen als je het ook daadwerkelijk opmaakt. Let dus op dat je niet te veel verse boodschappen koopt, die snel over de datum gaat. Met lange houdbare producten, zoals koffie en tandpasta, is het wel voordelig om groots in te slaan bij een aantrekkelijke aanbieding.

 6. Tel je boodschappen op (met een scanner). Spreek vooraf een bedrag met jezelf af waar je niet overheen mag gaan en zorg dat je je eraan houdt.

 7. Goedkoop is niet altijd viezer of slechter. Probeer het eens, je kan de volgende keer altijd weer iets anders kiezen.

Winkelen en consuminderen

Ook in de winkelstraten kan je besparen door bewuster en minder spullen te kopen.

 1. Let op je kleine uitgaven. Elke ochtend even een koffietje halen of even een broodje halen in de stad? Vaak stapelen de kleine kosten zich hoog op. Probeer daarom ook altijd wat te drinken en een snack mee te nemen als je van huis gaat, zo hoef je onderweg niets te kopen.

 2. Koop spullen in het ‘verkeerde’ seizoen. Heb je bijvoorbeeld schaatsen nodig? Koop ze alvast in april, dan zijn er hoge kortingen.

 3. Kies niet gelijk voor nieuw of duur. Tegenwoordig kan je online veel mooie, tweedehands spullen vinden voor een mooi prijsje. Gooi andersom ook nooit spullen weg, maar probeer ze online te verkopen.

 4. Denk bewust na als je iets nieuws wil kopen. Slaap er eens een nachtje over. Zo voorkom je dat je onnodige impulsieve aankopen doet.

 5. Neem je abonnementen onder de loep. Ga na wat je echt nog nodig hebt, het nieuws kan je bijvoorbeeld ook online lezen.

 6. Bereid je voor op dure maanden. Vooral de feestmaanden zijn vaak dure maanden met veel cadeautjes. Houd daarvoor wat geld apart en koop een cadeau alvast van tevoren als je ziet dat het in de aanbieding is, zoals tijdens Black Friday.

Met bovenstaande tips kan je op een makkelijke manier elke maand toch nog wat extra’s besparen. Daarnaast kan het ook verstandig zijn om na te gaan of je autoverzekering nog wel de voordeligste optie is voor jouw auto. Elk jaar verandert er namelijk van alles en dat heeft allemaal invloed op je premie, denk maar aan een extra schadevrij jaar. Wil je direct besparen op je autoverzekering? Bereken snel en eenvoudig je scherpe premie bij Allianz Direct!

Was dit artikel nuttig?

Vrouw thuis met krant

Stop met vergelijken, begin met besparen

Goedkope autoverzekering nodig? Bereken je premie en vind de autoverzekering die bij jou, je auto én je portemonnee past.