Weg in Nederland

Juli 2022

De gevaarlijkste wegen van Nederland

De gevaarlijkste wegen van Nederland!

Stel je voor: je rijdt tijdens je vakantie op een kronkelende weg langs een ravijn zonder vangrail, met kuilen in de grond en ook nog eens een tegenliggende vrachtwagen. Dat voelt natuurlijk niet echt veilig.

In Nederland hebben we dit soort bergweggetjes natuurlijk niet, maar ook in ons land zijn er gevaarlijke wegen. Zo zijn er vorig jaar 582 ongelukken gebeurd met dodelijke afloop. In totaal waren er in 2021 zo’n 68.700 verkeersongelukken met blikschade in het verkeer, waarvan 17.842 met meerdere gewonden. In Nederland rijden is dus ook niet altijd even veilig, maar wat zijn de gevaarlijkste wegen van Nederland? Dat lees je hier.

De gevaarlijkste weg van Nederland

Op Nederlandse wegen zijn natuurlijk weinig spannende afgronden te vinden, daarom zijn de gevaarlijkste wegen van Nederland uitgedrukt in de kans op een ongeluk of aanrijding. Het gaat dus niet om hoe ‘moeilijk’ de weg te rijden is wat betreft bochten of ravijnen langs de weg.

In Nederland gebeuren de meeste verkeersongelukken op kruispunten en N-wegen, waar de snelheid relatief hoog ligt. Van de dodelijke verkeersongelukken gebeurde 62% op N-wegen. Hier is het dus extra belangrijk om rustig en voorzichtig te rijden.

Wat is een N-weg?

De afkortingen N-weg staat voor ‘niet-autosnelweg’. N-wegen zijn namelijk hoofdwegen zonder de kenmerken van autosnelwegen. Denk bijvoorbeeld aan de afwezigheid van vangrails. De snelheidslimiet van een N-weg is 80 km/u of 100 km/u. De herkenbare groene, dubbel doorgetrokken streep op een N-weg geeft aan dat je daar 100 km/u mag rijden.

Naast de N-weg hebben we in Nederland ook nog A-wegen en E-wegen. A-wegen zijn wegen zijn autosnelwegen. De E-weg staat voor Europese autosnelweg. Dit zijn namelijk snelwegen met Europese aansluiting op buitenlandse wegen.

Dit zijn gevaarlijkste wegen van Nederland

In Nederland zijn er helaas genoeg wegen waarop regelmatig een verkeersongeluk voorkomt. Van al die wegen springen er een paar bovenuit, de zogenaamde gevaarlijkste wegen van Nederland:

A7 bij Zaandam

Opvallend aan deze weg is dat, wanneer je richting Amsterdam wilt rijden, je als doorgaand verkeer een afslag moet nemen, omdat rechtdoor in feite een afslag is naar Zaandam. Dat schept de nodige verwarring en eindigt daardoor regelmatig in een ongeluk. In 2020 was dit zelfs de plek in Nederland waar de meeste ongelukken gebeurden. Extra opletten dus!

N336

In Gelderland is de N336 een beruchte weg geworden door de vele ongelukken die hier plaatsvinden. De N336 is vooral gevaarlijk door de combinatie van veel vrachtverkeer, gevaarlijke inhaalacties en fietsende jongeren en kinderen. Deze N-weg is daarom een route om rustig te rijden.

N377 tussen Balkbrug en Nieuwleusen

De N377 staat inmiddels bekend om de vele ongelukken en overtredingen en is daarom zeker een weg om voorzichtig te rijden. Dit komt omdat je op deze weg met wel 70 km/u langs de huizen in Nieuwleusen raast. Dit geeft de nodige overlast voor het dorp, maar leidt ook tot gevaarlijke situaties en ongelukken. 

Begin 2022 zijn er verbeteractiviteiten gestart om deze route veiliger en overzichtelijker te maken. Zo zou er verlichting geplaatst worden en komen er rotondes om de snelheid onder het maximum te houden. Ook zijn er voor fietsers veiligere oversteekpunten aangebracht.

N273

De N273 is een belangrijke weg in het zuiden van Nederland: de weg loopt van noord naar zuid in Limburg. De bijna kaarsrechte weg is smal en veel vrachtverkeer maakt gebruik van deze route. Dit leidt vaak tot onveilige en inmiddels illegale inhaalacties. De vele bomen langs deze weg hebben helaas al heel wat auto’s opgevangen, met alle gevolgen van dien.

N34 bij Borger

De N34 is misschien wel de meest beruchte weg van Nederland. Deze ‘hunebed highway’ heeft namelijk regelmatig te maken met voertuigen die op de verkeerde weghelft rijden in inhaalacties. Het gevaar van N-wegen zoals deze is natuurlijk dat er geen vangrails is, ook niet tussen tegemoetkomend verkeer. Even inhalen is dus al snel een levensgevaarlijke actie, wat op N34 helaas regelmatig voorkomt. Wees hier dus slim en blijf weg van inhaalacties. Dan ben je liever ietsje minder snel op je bestemming, toch?

Kabinet gaat investeren in de veiligheid van N-wegen

Door de vele ongelukken en gevaarlijke situaties op voornamelijk N-wegen, heeft het kabinet besloten om vanaf 2023 in totaal 200 miljoen euro te investeren in het verbeteren van de veiligheid. Wij hopen natuurlijk dat deze investeringen goed terecht komen, om zoveel mogelijk onveilige situaties in het verkeer te voorkomen.

Voorzichtig rijden is altijd slim

Waar je ook rijdt, voorzichtig rijden is altijd slim. Neem regelmatig een pauze bij lange ritten en tijdens het rijden rij je natuurlijk MONO. Haast of spoed is zelden goed, zeker in het verkeer. Goede reis!

 

Bronnen:

Rijkswaterstaat

Autoweek

Was dit artikel nuttig?

Wij staan voor je klaar in heel Europa

Met de Pechhulp Verzekering repareren we je auto in binnen- en buitenland. Is reparatie niet ter plekke mogelijk? Dan brengen we ‘m naar een garage in de buurt en krijg je vervangend vervoer.

Bekijk de Pechhulp Verzekering
Familie loopt buiten