28 november 2023
De gevaarlijkste wegen van Nederland
Stel je voor: je rijdt tijdens je vakantie op een kronkelende weg langs een ravijn zonder vangrail, met kuilen in de grond en ook nog eens een tegenliggende vrachtwagen. Dat voelt natuurlijk niet echt veilig.
In Nederland hebben we dit soort bergweggetjes natuurlijk niet, maar ook in ons land zijn er gevaarlijke wegen. Zo zijn er vorig jaar maar liefst 578 mensen overleden tijdens een verkeersongeluk. In totaal waren er in 2022 zo’n 75.025 verkeersongelukken met blikschade in het verkeer. Bij 21.457 ongevallen raakte minstens 1 persoon gewond. In Nederland rijden is dus ook niet altijd even veilig, maar wat zijn de gevaarlijkste wegen van Nederland? Dat lees je hier.
De gevaarlijkste weg van Nederland
Op Nederlandse wegen zijn natuurlijk weinig spannende afgronden te vinden, daarom zijn de gevaarlijkste wegen van Nederland uitgedrukt in de kans op een ongeluk of aanrijding. Het gaat dus niet om hoe ‘moeilijk’ de weg te rijden is wat betreft bochten of ravijnen langs de weg.
In Nederland gebeuren de meeste verkeersongelukken op kruispunten en N-wegen, waar de snelheid relatief hoog ligt. Hier is het dus extra belangrijk om rustig en voorzichtig te rijden.
Wat is een N-weg?
De afkorting N-weg staat voor ‘niet-autosnelweg’. N-wegen zijn namelijk hoofdwegen zonder de kenmerken van autosnelwegen. Denk bijvoorbeeld aan de afwezigheid van vangrails. De snelheidslimiet van een N-weg is 80 km/u of 100 km/u. De herkenbare groene, dubbel doorgetrokken streep op een N-weg geeft aan dat je daar 100 km/u mag rijden.
Naast de N-weg hebben we in Nederland ook nog A-wegen en E-wegen. A-wegen zijn autosnelwegen. De E-weg staat voor Europese autosnelweg. Dit zijn namelijk snelwegen met Europese aansluiting op buitenlandse wegen.
Dit zijn gevaarlijkste wegen van Nederland
In Nederland zijn er helaas genoeg wegen waarop regelmatig een verkeersongeluk voorkomt. Van al die wegen springen er een paar bovenuit, de zogenaamde gevaarlijkste wegen van Nederland:
De onveiligste N-wegen
Onderzoeksbureau Sweco onderzocht de Nederlandse N-wegen op factoren zoals ongevalsdichtheid (aantal ongevallen per kilometer) en ongevalsrisico (aantal ongevallen gecorrigeerd naar verkeersdrukte) over de periode (van 2017 tot en met 2021).
De gevaarlijkste N-wegen? Dat zijn:
- N322 in de Betuwe: hoogste aantal dodelijke ongevallen.
- N514 bij Wormerveer: hoogste ongevaldichtheid.
- N482 bij Sliedrecht, N514 bij Wormerveer, N827 bij 's Heerenberg en N991 bij Delfzijl: hoogste ongevalrisico.
De laatste 4 wegen – de wegen met het hoogste ongevalrisico – worden door Autoweek ‘bekroond’ als de gevaarlijkste N-wegen van Nederland. Liggen deze wegen op jouw route? Dan kan een stukje extra voorzichtigheid dus geen kwaad.
A7 bij Zaandam
Naast N-wegen, vind je ook op andere Nederlandse wegen gevaarlijke punten. Zo staat de A7 bij Zaandam al een paar jaar bekend als ‘het gevaarlijkste stuk snelweg van Nederland’. Opvallend aan dit punt is dat, wanneer je richting Amsterdam wilt rijden, je als doorgaand verkeer een afslag moet nemen, omdat rechtdoor in feite een afslag is naar Zaandam. Dat schept de nodige verwarring en eindigt daardoor regelmatig in een ongeluk.
Kabinet gaat investeren in de veiligheid van N-wegen
Door de vele ongelukken en gevaarlijke situaties op voornamelijk N-wegen, heeft het kabinet besloten om vanaf 2023 in totaal €200 miljoen te investeren in het verbeteren van de veiligheid. Wij hopen natuurlijk dat deze investeringen goed terecht komen, om zoveel mogelijk onveilige situaties in het verkeer te voorkomen.
Voorzichtig rijden is altijd slim
Waar je ook rijdt, voorzichtig rijden is altijd slim. Neem regelmatig een pauze bij lange ritten en tijdens het rijden rij je natuurlijk MONO. Haast of spoed is zelden goed, zeker in het verkeer. Goede reis!
Was dit artikel nuttig?
Meer lezen?
Tanken in het buitenland
Waar moet je op letten bij tanken in het buitenland? Dat en meer over tanken lees je hier.
Strafpunten op rijbewijs: hoe werkt het?
Strafpunten voor beginners en het puntensysteem voor iedereen: hoe zit eigenlijk? Wat zijn de regels en voor wie gelden die? Dat en meer lees je hier.
Boetes in het buitenland
Ga je met de auto op vakantie in Europa? Check hier de snelheidsboetes en andere regels. Zo ga je goed voorbereid op pad.
Reisproblemen? Zo helpt jouw verzekering
Door een personeelstekort zijn veel vluchten geannuleerd of vertraagd. Dit kan ook gevolgen hebben voor jouw vakantie. Wat dekt je reisverzekering?