Druk  terras

25 augustus 2023

Gratis of goedkoop parkeren: Utrecht

Shoppen, musea bewonderen, een boottocht of een drankje aan de grachten. Utrecht is dé stad voor een dagje uit. Ga je met de auto onze Domstad in? Dan loop je helaas tegen het nadeel van de gezellige stadsdrukte aan: parkeren. Net als in de meeste grote steden, ben je ook in Utrecht een flink bedrag kwijt voor een centrale parkeerplek.

Hoe, waar en wanneer kun je je auto in Utrecht wel voordelig kwijt? Lees snel verder voor de beste parkeerspots in Utrecht.

Parkeren in het weekend en op feestdagen

Parkeren in de Utrechtse binnenstad is bijna altijd duur. Op een doordeweekse dag betaal je in het centrum €6,64 per uur, en voor 24 uur ben je wel €46,55 kwijt. Ga je echter op zondag de stad in? Dan zijn er mogelijkheden. Je betaalt dan alleen in het rode stadsdeel op deze parkeerkaart tussen 12.00 en 18.00 uur het normale tarief van €6,64 per uur. In de rest van de stad en buiten deze uren parkeer je gratis.

Bezoek je Utrecht op een feestdag? Op nieuwjaarsdag, 1e paasdag, 1e pinksterdag en 1e kerstdag kun je overal gratis parkeren. Dit betekent helaas niet dat je op elke feestdag overal gratis terecht kunt. Zo mag je met Koningsdag gratis parkeren, maar is een groot deel van de binnenstad afgesloten. Controleer daarom altijd even welke parkeermogelijkheden er zijn voordat je in de auto stapt.

Voordelig parkeren bij een P+R

Voordelig parkeren buiten het centrum? Utrecht heeft diverse P+R-locaties aan de rand van de stad waar je voordelig terecht kunt. Vanaf deze parkeerplekken reis je eenvoudig met het openbaar vervoer door naar het centrum. De kosten variëren, maar liggen meestal rond de €6 voor een hele dag, inclusief OV-kaartjes voor 5 personen naar het centrum.

Parkeer bijvoorbeeld bij P+R Berlijnplein, P+R Papendorp, P+R Utrecht Science Park of P+R Westraven en bereik het centrum van Utrecht binnen 10 tot 20 minuten.

Parkeergarages

Liever niet met de bus of tram op pad? Op verschillende centrale locaties vind je openbare parkeergarages. Je betaalt hier zeker meer dan bij een P+R, maar dan zit je wel heel erg centraal. Zo parkeer je bij de parkeergarages van Hoog Catharijne (naast het centraal station) €25 voor 24 uur. Geen slechte optie, als je de hele dag blijft.

Ook QPark biedt een aantal parkeergarages in Utrecht, waar je je auto voor gemiddeld €30 een dag neerzet. Reserveren kan bij de meeste garages online, waardoor je verzekerd bent van een plek.

Winkelcentra en winkelgebieden

Vind je boeken niet nodig en kom je langs voor een kort bezoek of een paar uur shoppen buiten het centrum? Bij de volgende winkelcentra parkeer je de eerste paar uur gratis:

Huur een parkeerplek van een particulier of bedrijf

Wist je dat je ook via particulieren en bedrijven een parkeerplek kunt huren? Op platforms zoals Mobypark reserveer je gemakkelijk jouw plek op een centrale locatie. Je betaalt een paar tientjes per dag en bent verzekerd van een spot. Zo bespaar je geld én parkeerstress.

Wil je de leegstaande plekken van bedrijven benutten? Bekijk dan het platform Parkbee eens. Op dit platform boek je lege parkeerplekken van bedrijven. Vaak worden deze plekken maar 8 uur per dag gebruikt, en staan er een paar permanent leeg. Voor een paar tientjes per dag zet jij hier je auto neer. Dit is vaak zo’n 30% goedkoper dan parkeren op straat.

Let op! Parkeren met een app wordt steeds meer de standaard. Wil je een parkeerplaats huren via bijvoorbeeld Parkbee, dan heb je de app nodig. Je opent hiermee de ingang en start je parkeersessie door een QR-code te scannen. Stressvrij je plekje vinden? Vergeet dan niet om de juiste app te downloaden. 

Goed verzekerd de weg op?

Goed verzekerd de weg op? Wij bieden 3 verschillende Autoverzekeringen, waarvan er altijd één perfect bij jouw situatie past. Op zoek naar de voordeligste optie? Lees dan verder voor meer informatie over onze Autoverzekeringen of bereken je premie binnen 20 seconden.

Ga je een dagje naar een andere Nederlandse stad? Lees dan verder in onze blogs over:

Was dit artikel nuttig?

Vrouw thuis met krant

Stop met vergelijken, begin met besparen

Goedkope autoverzekering nodig? Bereken je premie en vind de autoverzekering die bij jou, je auto én je portemonnee past.