Januari 2022
Een heetwaterkraan: wel of niet?
Het favoriete seizoen van de theeleuten is aangebroken. Want zeg nou zelf, wat is er beter dan een lekkere warme kop thee op de bank als het buiten regent en er een gure wind staat? Een heetwaterkraan is dan ontzettend handig en is voor theeleuten en mensen die graag koken bijna net zo onmisbaar als een vaatwasser. Benieuwd of een heetwaterkraan wat voor jou is? Lees dan snel verder!
Hoe werkt een heetwaterkraan?
Een heetwaterkraan heeft een reservoir of boiler dat is aangesloten op je waterleiding. Er bestaan reservoirs van verschillende groottes (3 tot 10 liter). Dit is erg handig, aangezien niet elk huishouden even groot is en niet iedereen dezelfde behoeftes heeft. Het water in het reservoir wordt constant verwarmd en op een temperatuur van maximaal 110 graden Celsius gehouden. Als je de kraan openzet, stroomt er dus meteen kokend water uit!
Is het wel veilig?
Heb je kinderen en twijfel je over de veiligheid van de kraan? Dat is niet nodig, omdat het beveiligd is met een dubbel-druk-draai bedieningsknop. Dankzij deze bedieningsknop kan er nooit zomaar kokendheet water uit de kraan komen. Daarnaast is de buitenkant van de kraan ook goed geïsoleerd en kan een heetwaterkraan niet omvallen. De kans op brandwonden is hierdoor dus kleiner dan bij een waterkoker, al moet je natuurlijk altijd voorzichtig blijven!
Voordelen heetwaterkraan
Het grote voordeel van een heetwaterkraan is dat je in een mum van tijd kokendheet water hebt. Zo kan je vliegensvlug een kop thee zetten en hoef je niet te wachten tot het water kookt voor de pasta. Naast dat je tijd bespaart, bespaar je ook water. Dat komt omdat je met een heetwaterkraan alleen het water tapt wat je nodig hebt. Met een waterkoker kook je vaak meer water dan je nodig hebt en dat is natuurlijk zonde. Ook met een normale kraan wordt vaak veel water verspild, aangezien die ongeveer 10 seconden open gezet moet worden voordat er warm water uit komt.
Nadelen heetwaterkraan
Klinkt erg handig zo’n heetwaterkraan, maar wat zijn de nadelen? Ten eerste is een heetwaterkraan best prijzig en dus niet voor iedereen betaalbaar. De prijzen starten namelijk vanaf ongeveer €600 en kunnen oplopen tot maar liefst €2000. Een ander nadeel is dat het water in het reservoir constant verwarmd moet worden. Al is zo’n reservoir wel goed geïsoleerd, kost het aan de kook houden van het water toch constant energie. Je kan het vergelijken met een spaarlamp van 10 Watt die de hele tijd brandt. Afhankelijk van het energietarief dat je betaalt, kan je dat dus wel aan je energierekening gaan merken.
Besparing of verspilling?
Het is lastig te bepalen hoe zuinig een heetwaterkraan nou precies is. Energieverbruik is namelijk afhankelijk van meerdere factoren, zoals het type warmwatervoorziening en het aantal liter dat je als huishouden per dag verbruikt.
Ondanks dat het reservoir van een heetwaterkraan goed geïsoleerd is, kan je je afvragen of het echt nodig is dat een heetwaterkraan constant water aan het koken is. Aan de andere kant bespaar je wel energie door niet te veel water te koken zoals met een waterkoker, en bespaar je daarmee dus ook water. Zet jij op een dag meerdere keren heet water op, en heb je er het budget voor? Dan is een heetwaterkraan wellicht wel een handig luxeproduct voor jou, dat weinig ruimte inneemt en je direct heet water geeft!
Benieuwd naar meer?
Misschien vind je dit ook interessant:
Hoe houd je je buren te vriend?
We werken, leren, eten slapen en sporten steeds vaker thuis. Dan is het natuurlijk fijn om goed met je buren overweg te kunnen. Hoe je dat doet, lees je hier.
Nieuw jaar, minder zorgen: zo doe je dat
Ook in 2022 is het belangrijk om je rust te bewaren. In deze blog lees je tips om dit nieuwe jaar zorgeloos te maken.
Tips huis inrichten weinig ruimte
Weinig ruimte in huis? In deze blog lees je allerlei praktische tips om van je kleine ruimte een fijne ruimte te maken.
Wat te doen bij gladheid op de weg?
Spiegelglad of een beetje nat; wat kun je doen bij gladheid op weg? Dat lees je in dit blog!