Snelwegen

Februari 2024

Meer betalen voor wegenbelasting in 2024

Naar schatting zal de wegenbelasting dit jaar in totaal 6,8 miljard euro kosten voor alle Nederlandse automobilisten. Dat is 6,6% meer dan in 2023. De prijzen verschillen per gemeente. In Gelderland en Zuid-Holland betalen automobilisten dit jaar de meeste wegenbelasting. Waarom betalen we eigenlijk wegenbelasting en hoe komt het dat dit jaarlijks verhoogd wordt? In deze blog lees je hier alles over.  

Waarom betaal je wegenbelasting? 

Wegenbelasting, ook wel motorrijtuigenbelasting genoemd, betaal je als je in het bezit bent van een motorvoertuig. Dit zijn alle voertuigen met een motor behalve bromfietsen, fietsen en gehandicaptenvoertuigen zoals een scootmobiel.  

Je betaalt wegenbelasting zodat de overheid nieuwe wegen kan aanleggen en bestaande wegen goed kan onderhouden. Zwaardere auto’s zorgen over het algemeen voor meer slijtage aan de wegen. Om die reden moeten bestuurders van deze auto's meer wegenbelasting betalen in 2024.  

Waarom verschilt wegenbelasting per provincie? 

Wegenbelasting bestaat uit twee delen. Het eerste deel van de wegenbelasting gaat naar de Rijksoverheid. In 2024 gaat er naar schatting zo'n 4,9 miljard euro die kant op. Het deel van 1,9 miljard euro dat overblijft, gaat naar de provincies. Dit wordt provinciale opcenten genoemd.  

Omdat dit de enige belasting is die provincies kunnen heffen op de inwoners, is dit een belangrijke bron van inkomsten. Het maximale opcententarief in 2024 is 138,3%. Dit is het percentage dat boven op de wegenbelasting, dat vastgesteld is door de Rijksoverheid, berekend wordt.  

Voorbeeld: 
Het tarief voor een bepaalde type auto is vastgesteld op €40 per maand door de Rijksoverheid. Hierop mag de provincie waarin de auto eigenaar ingeschreven staat, maximaal 138,3% bijberekenen. Het maximale bedrag van de wegenbelasting voor deze auto mag dus €95,32 per maand zijn.  

De provincies bepalen zelf het percentage van de opcenten en waar het bedrag aan besteed zal worden. Het hoeft dus niet zo te zijn dat de belasting die je betaald aan jouw provincie ook gebruikt wordt voor de wegen. 

Waardoor is de wegenbelasting voor 2024 verhoogd? 

De grootste reden van de verhoging van de wegenbelasting is de verhoging van het opcenten tarief. Deze is verhoogd van 125,8% (2023) naar 138,3%. Ook is het Rijksdeel, het deel van de wegenbelasting dat naar de Rijksoverheid gaat, verhoogd. Dit zorgt er uiteindelijk voor dat de wegenbelasting een stuk duurder is dan vorig jaar. In totaal wordt de wegenbelasting ongeveer 7,5% hoger dan vorig jaar.  

Duurste en goedkoopste wegenbelasting per gemeente 

In bijna alle provincies ga je meer wegenbelasting betalen, behalve in Groningen en Drenthe. In Groningen was de wegenbelasting het goedkoopst, maar doordat de belasting zo sterk gestegen is in de afgelopen jaren, heeft Groningen ervoor gekozen om het tarief voor 4 jaar te bevriezen. Groningers merken daarom niets van de stijging. In Noord-Holland is de verhoging het grootst. Maar ondanks deze verhoging heeft Noord-Holland nog steeds het laagste opcententarief van alle provincies. 

Inwoners van Zuid-Holland en Gelderland met een benzineauto van 1.200 kg, gaan het meest betalen. In Zuid-Holland zal de provinciale opcenten het hoogst zijn, met maar liefst 98,7%! Het tarief van de wegenbelasting verhoogd daardoor al minimaal 3% in vergelijking met vorig jaar.  

Voorbeeld: 
Het tarief voor een bepaalde type auto is vastgesteld op €40 per maand door de Rijksoverheid. Hierop berekende de provincie Zuid-Holland in 2023 95,7% provinciale opcenten. De wegenbelasting werd hierdoor uiteindelijk €78,28. 

In 2024 is de provinciale opcenten verhoogd naar 98,7%, waardoor de wegenbelasting voor dezelfde auto minimaal €79,48 zal bedragen. Helaas zal de uiteindelijke wegenbelasting niet alleen met 3% verhoogd worden, omdat het vastgestelde tarief per auto ook verhoogd wordt door de rijksoverheid.  

In het overzicht hieronder kun je het tarief voor de motorrijtuigenbelasting in 2024, voor een benzinevoertuig van 1.200 kg, terugvinden.

Motorrijtuigenbelasting 2024 - benzinevoertuig van 1.200 kg
Motorrijtuigenbelasting 2024 - benzinevoertuig van 1.200 kg © CBS

Betalen van de wegenbelasting

Iedereen die een motorvoertuig heeft moet dus wegenbelasting betalen, tenzij je geen wegenbelasting hoeft te betalen door vrijstelling. Bijvoorbeeld als je auto ouder dan 40 jaar is.  

De wegenbelasting moet betaald worden aan de belastingdienst. Meestal wordt de wegenbelasting maandelijks betaald. Dit is rond de 28e van elke maand. De belastingdienst schrijft maandelijks het bedrag van jouw rekening af. Je kunt er ook voor kiezen om per kwartaal te betalen. In dat geval moet je het bedrag zelf overmaken. Je krijgt dan een rekening waarin het bedrag dat je moet betalen, de periode waarover je betaalt en de uiterste betaaldatum staat.  

Betaal je niet of niet op tijd? Dan kan de belastingdienst een naheffing opsturen. Als dit vaker gebeurt kan er een verzuimboete worden berekend die kan oplopen tot €5.514 per betaling. 

Verzekerd de weg op

Net zoals het betalen van wegenbelasting is het verzekeren van je auto ook een wettelijke verplichting. In Nederland moeten alle auto’s minimaal WA verzekerd zijn. Hiermee ben je verzekerd voor schade die je aan andere toebrengt. Bereken de premie van jouw auto en ga goed verzekerd de weg op!  

Bronnen:
Autoweek.nl
CBS

Allianz Direct autoverzekering

Ook je autoverzekering afsluiten?

Bij Allianz Direct verzeker je je auto in 3 minuten en kies je voor de meest gekozen autoverzekering op Independer!

Was dit artikel nuttig?