Hand met pen en papier om meterstand te noteren

November 2021

Hoe geef ik mijn meterstanden door?

Je meterstanden doorgeven, hoe doe je dat nou? Waar hoor je naar te kijken? En wat gebeurt er nou eigenlijk met die gegevens? Geen zorgen, je bent niet de enige die hierover nadenkt. Deze vragen hebben we allemaal. In deze blog worden al je vragen beantwoordt, zodat jij weet hoe je je meterstanden het beste kunt doorgeven.

Waarom moet je je meterstanden doorgeven?

Je meterstanden worden gebruikt om je jaarafrekening op te maken. Het termijnbedrag wat je maandelijks aan je energieleverancier betaald is gebaseerd op de SJI en SJA. SJI staat voor Standaard Jaar Invoer en geeft de gemiddelde netto terug levering van energie uit je zonnepanelen weer. SJA staat voor Standaard Jaar Afname en geeft de gemiddelde afname van elektriciteit over de afgelopen twee tot drie jaar weer. Aan het einde van het jaar berekend jouw energieleverancier aan de hand van je meterstanden of je echte verbruik hetzelfde is als de inschatting. Je meterstanden houden namelijk bij hoeveel energie je echt verbruikt. En als je meer of minder hebt verbruikt dan is ingeschat, kan het zijn dat je aan het eind van het jaar meer moet betalen of juist geld terugkrijgt. 

Je meterstanden doorgeven doe je wanneer:

  • Je je jaarrekening invult
  • Je gaat verhuizen
  • Je overstapt naar een andere energieleverancier
  • Je je termijnbedrag wilt veranderen

Gasmeter aflezen doe je zo

Een gasmeter heeft altijd maar één stand, die wordt uitgedrukt in m³ (kubieke meter). Het kan zijn dat je een ook een watermeter in de meterkast hebt zitten. Handige tip: je watermeter is rond en de gasmeter is vierkant. Dat is makkelijk onthouden! Op je gas- en elektriciteitsmeter staat de stand uitgedrukt in cijfers. Dit is wat je doorgeeft aan je energieleverancier. Het kan ook zo zijn dat je een slimme meter hebt. Een slimme meter is digitaal, hierdoor kan je energieleverancier zelf de meterstanden bekijken. Hoef jij niks meer te doen.

Meterstanden doorgeven

Nu zijn we toe aan de laatste stap, je weet waar je naar moet zoeken en je hebt je meterstanden gevonden. Je meterstanden doorgeven kan tegenwoordig op verschillende manieren. Aan het eind van het jaar ontvang je een email van je energieleverancier met daarin de vraag om de meterstanden door te geven. Door te reageren op de email en de nodige stappen uit te voeren geef je je meterstanden door. Sommige energieleveranciers hebben een app voor op je smartphone. Ook hier kan je je meterstanden gemakkelijk doorgeven. Als je de app liever niet downloadt, kun je je meterstanden ook invoeren op de website. Geef je je meterstanden het liefst persoonlijk door, dan is er tot slot ook nog de mogelijkheid om naar de klantenservice van je energieleverancier te bellen.

 

Ook een woonverzekering afsluiten?

Verzeker ook je spullen en je huis precies zoals jij dat wilt.

Sluit direct af
Allianz Direct woonverzekering