Hand met pen en papier om meterstand te noteren

Januari 2024

Hoe geef ik mijn meterstanden door?

Ieder jaar – aan het einde van het contractjaar – moet je je meterstanden doorgeven aan je energieleverancier. Maar hoe werkt dit eigenlijk? Moet je dit zelf doen of gaat het automatisch? Wanneer kun je hier een mail of brief over verwachten en hoe lees je je meter eigenlijk af? Geen zorgen, je bent niet de enige die hierover nadenkt. Deze vragen hebben we allemaal. In deze blog worden al je vragen beantwoord, zodat jij weet hoe je je meterstanden het beste kunt doorgeven.

Wanneer moet je je meterstanden doorgeven?

Heb je een analoge meter en gaat het doorgeven van je meterstanden niet automatisch? Dan moet je je meterstanden in de volgende situaties zelf doorgeven:

Je stapt over naar een andere energieleverancier
Bij een overstap naar een nieuwe energieleverancier hebben zowel de oude als de nieuwe leverancier je meterstanden nodig. De oude leverancier gaat hiermee een eindafrekening maken en de nieuwe leverancier moet jouw meterstanden binnen 15 dagen doorgeven aan de netbeheerder. Deze registreert vervolgens alle nieuwe aansluitingen.

Je gaat verhuizen
Ga je verhuizen? Vergeet dan niet je energiecontract. Bij een verhuizing kun je je bestaande energiecontract meenemen naar je nieuwe adres. Wel moet je je energieleverancier natuurlijk (op tijd) op de hoogte brengen. Dit doe je als volgt:

  • Geef de verhuizing, verhuisdatum en je nieuwe adres door.
  • Geef ook de meterstanden van je nieuwe en oude adres door, op het moment van de sleuteloverdracht.
  • Controleer zowel de eindafrekening van je oude adres als de bevestiging van de nieuwe energielevering.

Tip! Geef je verhuizing uiterlijk 3 weken voor de verhuisdatum door. Zo heeft de leverancier voldoende tijd om je verhuizing in orde te maken.

De jaarrekening moet worden opgemaakt
Ieder jaar worden de meterstanden gebruikt om een jaarrekening op te maken. Er wordt gekeken naar je verbruik over het afgelopen contractjaar, ten opzichte van het eerder vastgestelde termijnbedrag – ofwel een inschatting van je gemiddelde verbruik.

Blijkt uit de meterstanden dat je meer of juist minder hebt verbruikt dan vooraf ingeschat? Dan kan het zijn dat je een bedrag terugkrijgt, of dat je moet bijbetalen. Wil je je termijnbedrag zelf graag veranderen? Ook dan zal je energieleverancier vragen om je meterstanden.

Meterstanden doorgeven

Hoe werkt dat nu precies, het doorgeven van je meterstanden? Kort samengevat kan dit op 3 manieren:

  • Aan het einde van het jaar ontvang je een e-mail van je energieleverancier met daarin de vraag om de meterstanden door te geven. Door de instructies in de email op te volgen, geef je de benodigde gegevens zelf aan de leverancier door.
  • Heb je een slimme meter? Dan geeft deze je meterstanden automatisch door, tenzij je deze functie hebt uitgeschakeld. Controleer dit aan het einde van het jaar altijd even en geef de standen alsnog zelf door als dat nodig is.
  • Eens in de zoveel jaar komt er, vanuit sommige energieleveranciers, een meteropnemer bij je langs. Deze komt de meterstanden ter plekke voor je controleren. Een bezoek wordt uiteraard vooraf aangekondigd.

Ben je te laat met het doorgeven van je meterstanden? Dan maakt de energieleverancier zelf een inschatting. Wil je dan ook zeker weten dat er niet te veel wordt berekend, zorg dan dat je de standen zelf op tijd doorgeeft.

Een energiemeter aflezen doe je zo

Hoe je je meterstand precies afleest, hangt af van de meter die je hebt. Meestal zie je op de meter een zogenaamd telwerk, waarop je kunt zien hoeveel kWh stroom je hebt verbruikt. Staan er cijfers achter de komma? Dan hoef je die bij de meeste energieleveranciers niet door te geven.

Let op! Sommige meters hebben niet één, maar twee telwerken. Noteer in dit geval beide metingen en geef ze allebei door.

Een gasmeter aflezen doe je zo

Als laatste kan het zijn dat je ook een gasmeter in je meterkast hebt zitten. Een gasmeter heeft altijd maar één stand, die wordt uitgedrukt in m³ (kubieke meter). Handige tip: je watermeter is meestal rond en je gasmeter vierkant. Dat is makkelijk onthouden! Op je gas- en elektriciteitsmeter staat de stand uitgedrukt in cijfers. Dit is wat je doorgeeft aan je energieleverancier.

Kom je er niet uit? Controleer dan de gebruiksaanwijzing van je meters even, of neem contact op met de klantenservice van je leverancier. Beter een dubbelcheck dan foute gegevens!

Allianz Direct woonverzekering

Ook een woonverzekering afsluiten?

Verzeker ook je spullen en je huis precies zoals jij dat wilt.