Vrouw achter het stuur

Maart 2023

Rijangst overwinnen: hoe doe je dat?

Niet meer de snelweg op durven rijden, in het centrum of donker rijden of bang voor onbekende wegen: rijangst is een veelvoorkomende stoornis die veel levens beïnvloedt. Volgens een onderzoek van Psychologie Magazine hebben zo’n 500.000 Nederlanders last van rijangst*. De helft van mensen met rijangst gaat autorijden volledig uit de weg, terwijl de andere helft wel de weg op gaat, maar dat met heel veel buikpijn en negatieve gevoelens doet.

Rijangst kan bovendien leiden tot vermijdingsgedrag en de kwaliteit van je leven aanzienlijk verminderen. Je durft immers niet meer de weg op te gaan en komt daardoor niet meer (zo vaak) op de plekken waar je wilt zijn. Het is zeker niet gemakkelijk, maar gelukkig zijn er manieren om met rijangst om te gaan en weer vooruit te kijken. Ook geven we je enkele tips die je zelf kunt proberen.

Erken je probleem

Ten eerste is het belangrijk om te begrijpen dat rijangst een behandelbare aandoening is. Hierdoor wordt het erkennen van je probleem ook logischer: er is immers iets aan te doen. Bovendien zijn er heel veel mensen met dezelfde angst(en), dus gevoelens van schaamte zijn niet nodig. Tenslotte denken veel mensen denken dat ze gewoon met de angst moeten leren leven, maar dat is niet waar. Er zijn professionele hulpverleners en cursussen beschikbaar die je kunnen helpen bij het aanpakken van je rijangst.

Professionele hulp is er zeker

Er zijn in Nederland verschillende manieren om rijangst te overwinnen. Zo bieden verschillende rijscholen cursussen aan om je te helpen, maar ook te confronteren met je angst. Onder begeleiding van speciaal getrainde rijinstructeurs leer je weer rust te brengen achter je stuur, door onder andere je kijktechnieken te verbeteren. Met deze technieken voorzie je immers gevaren sneller en beter. Ook kunnen ze je helpen bij het rijden met navigatiesystemen, onbekende punten in de verte rijden of borden volgen.

Is jouw rijangst te heftig om zomaar weer in een auto te stappen? Je kunt ook een therapeut inschakelen om je te helpen. Zo is er de therapie EMDR (Eye Movement Desensitisation and Reprocessing) waarbij je teruggaat naar de herinnering of gedachtegang die je dwars zit en waar je trauma waarschijnlijk door is gekomen. Let op: deze therapie werkt niet bij iedereen, maar kan wel een positieve bijdrage leveren om van je rijangst af te komen.

Wat je zelf kan doen

Mocht je rijangst nog niet zo erg zijn of wil je eerst zelf proberen om deze onder controle te krijgen; hier zijn verschillende tips om het autorijden draaglijker te maken.

  • Probeer te ontspannen voordat je gaat rijden door bijvoorbeeld wat ademhalingsoefeningen of meditatie te doen
  • Maak een plan voor de route voordat je gaat rijden, zodat je precies weet wat je kan verwachten
  • Rij in een auto waar je je ook echt comfortabel in voelt en waarvan je weet dat die veilig is
  • Oefen het rijden in een rustige omgeving, zoals een stille woonstraat of een grote parkeerplaats, voordat je het weer op drukkere wegen probeert
  • Probeer op verschillende tijdstippen te rijden, zodat je kunt wennen aan verschillende verkeerssituaties
  • Praat met vrienden en familie over je rijangst, dit kan helpen om het gevoel van eenzaamheid te verminderen en je zelfvertrouwen te vergroten

Voel je nóg zekerder op de weg door onze Pechhulp. Zo weet je dat je bij pech snel hulp krijgt. Sluit je autoverzekering af bij Allianz Direct en krijg hulp in heel Europa! Met Pechhulp krijg je bovendien reparatie ter plekke, ook in je eigen woonplaats. Wij komen je direct helpen, zodat jij weer verder durft te rijden!

* https://www.psychologiemagazine.nl/artikel/hoeveel-adem-heb-ik-nog/

Familie loopt buiten

Wij staan voor je klaar in heel Europa

Met de Pechhulp Verzekering repareren we je auto in binnen- en buitenland. Is reparatie niet ter plekke mogelijk? Dan brengen we ‘m naar een garage in de buurt en krijg je vervangend vervoer.

Was dit artikel nuttig?