Koppel verhuizen

December 2023

Samenwonen en verzekeringen

Ga je samenwonen? Gefeliciteerd! Een nieuw hoofdstuk in je leven breekt aan en het kan zijn dat jullie samen een hoop moeten regelen. Het afsluiten van verzekeringen is misschien niet het eerste waar je aan denkt, maar het is zeker niet minder belangrijk. Het kan namelijk zo zijn dat jullie dubbel verzekerd zijn, of dat jullie juist nog een aantal verzekeringen missen. In deze blog lees je wat je voor je verzekeringen moet regelen als je gaat samenwonen, zodat jullie met een gerust hart kunnen genieten in jullie eerste eigen huis.

Stappenplan voor het regelen van jullie verzekeringen

Er bestaat een grote kans dat jij en je partner al dezelfde verzekeringen hebben afgesloten. Met dit stappenplan regelen jullie eenvoudig de juiste verzekeringen. Dit is niet alleen overzichtelijk, maar het kan jullie ook een hoop geld besparen.

  1. Begin beiden eerst met het maken van een overzicht van jullie huidige verzekeringen. Dit is een handig startpunt om op een rijtje te krijgen waar jullie momenteel wel en niet voor verzekerd zijn.
  2. Zijn jullie voor een aantal zaken dubbel verzekerd? Bepaal dan samen welke van de twee dubbele verzekeringen jullie willen opzeggen. Hierbij is het handig om eerst goed te kijken wat er precies gedekt is bij beide verzekeringen: dit kan namelijk sterk verschillen. Ook speelt de prijs van je verzekering natuurlijk een belangrijke rol in de vergelijking.
  3. Willen jullie liever anders gedekt zijn en beide overstappen naar een andere verzekering? Let dan goed op dat jullie beide verzekeringen opzeggen, nadat jullie de opzegtermijn gecheckt hebben.
  4. Verander de gezinssamenstelling voor de verzekeringen die je overhoudt en geef ook gelijk het nieuwe adres door als dat gewijzigd is. Doe dit op tijd, anders ben je niet op het juiste adres verzekerd

Tip: geef het nieuwe adres op tijd door aan de gemeente. Het doorgeven van een verhuizing kan vanaf 4 weken voor de verhuizing, tot 5 dagen erna. Ben je per ongeluk te laat? Dan registreert de gemeente de datum waarop je je verhuizing uiteindelijk meldt als je 'officiële' verhuisdag.Wanneer je je verhuizing niet op tijd doorgeeft kun je een boete ontvangen van maximaal €325. Zet hem daarom groot in je agenda om vervelende verrassingen te voorkomen. 

Aan welke verzekeringen moet ik allemaal denken?

Wil je zeker weten dat je geen verzekering vergeten bent? Lees hieronder welke verzekeringen soms verplicht gesteld worden, en welke andere verzekeringen ook handig kunnen zijn om af te sluiten.

Verzekeringen die verplicht kunnen zijn

In sommige gevallen zijn er verzekeringen die verplicht gesteld kunnen worden. We zetten op een rijtje welke dat precies zijn:

  • De Opstalverzekering

De Opstalverzekering is een woonverzekering die je alleen kan afsluiten als je een koophuis hebt. Deze verzekering hoef je niet af te sluiten als je een woning huurt. Het kan zijn dat je bank de Opstalverzekering verplicht stelt als je een hypotheek afsluit. Maar wat houdt een Opstalverzekering precies in? De Opstalverzekering dekt schades aan de vaste elementen van je woning. Denk hierbij aan de structuren van je huis, de voordeur, het dak, ramen, leidingen, de keuken en zelfs eventuele zonnepanelen. Als je deze verzekering afsluit, ben je verzekerd voor schade aan je eigen woning. Denk aan schade door brand, inbraak, storm, waterschade: noem maar op! Ben je op zoek naar een Opstalverzekering met een scherpe premie, standaard €0 Eigen Risico en ook nog eens garantie tegen onderverzekering? Check dan snel onze Opstalverzekering.

  • De Overlijdensrisicoverzekering

Heb je een hypotheek zonder hypotheekgarantie? Dan kan het zo zijn dat je bank een Overlijdensrisicoverzekering verplicht stelt. Het is geen leuk onderwerp om over na te denken, maar deze verzekering voorkomt financiële problemen door een vast bedrag uit te keren aan nabestaanden. Door deze verzekering verplicht te stellen voorkomt de bank dat een hypotheek niet meer afgelost kan worden wegens het overlijden van iemands partner.

  • De Zorgverzekering

In Nederland is de zorgverzekering voor iedereen verplicht. De basisverzekering is voor iedereen gelijk, maar dekt niet alles. Je kan er daarom ook voor kiezen om je zorgverzekering uit te breiden met een aanvullende verzekering. Tip voor als je gaat samenwonen: bij de meeste zorgverzekeraars krijg je collectieve korting als je je partner meeverzekert. Dit is overzichtelijker en bespaart jullie ook nog eens geld.

Andere handige verzekeringen

Natuurlijk zijn er ook nog andere verzekeringen die niet verplicht zijn, maar wel extra zekerheid bieden.

  • De Inboedelverzekering

Met een Inboedelverzekering ben je verzekerd voor vrijwel alle schade aan je inboedel. Hiermee worden alle ‘verplaatsbare’ spullen uit je huis bedoeld. Als je met je partner gaat samenwonen, voegen jullie je inboedels ook samen. Op dat moment hebben jullie nog maar één inboedelverzekering nodig. De waarde van jullie inboedel wordt bij elkaar opgeteld en kan daardoor flink stijgen. Let daarom goed op of de verzekerde waarde van de verzekering die je aanhoudt nog voldoende is. Tip: hier hoef je niet op te letten bij de Inboedelverzekering van Allianz Direct, aangezien je bij ons ‘garantie tegen onderverzekering’ hebt. Geef wel de juiste gezinssamenstelling door en, indien nodig, het nieuwe woonadres.

Extra tip: Ben je weleens onhandig of heb je soms last van twee linkerhanden? Geen zorgen! Bij Allianz Direct kun je aanvullend kiezen voor de All Risk dekking en ben je bijvoorbeeld ook verzekerd als je per ongeluk zelf iets beschadigt.

  • De Aansprakelijkheidsverzekering

Een ongeluk zit in een klein hoekje: je hebt per ongeluk schade bij een ander veroorzaakt. Het kan iedereen overkomen. Daarom is de Aansprakelijkheidsverzekering onmisbaar, waarmee je gelukkig verzekerd bent in geval van dit soort ongelukjes. Hebben jij en je partner allebei een aansprakelijkheidsverzekering? Bepaal samen welke van de twee jullie op willen zeggen en verander de gezinssamenstelling van de verzekering die jullie houden. Dit is vaak voordeliger dan los van elkaar een eigen aansprakelijkheidsverzekering te hebben en bovendien is dit ook een stuk overzichtelijker. Op zoek naar een goede aansprakelijkheidsverzekering met wereldwijde dekking voor het hele gezin, huisgenoten én je huisdieren? Kijk dan snel naar onze Aansprakelijkheidsverzekering!

  • De Rechtsbijstandverzekering

Ook een rechtsbijstandverzekering is voordeliger om samen af te sluiten. Niet iedereen denkt aan deze verzekering, terwijl deze toch erg handig van pas kan komen als je juridische hulp nodig hebt. Helaas lukt het namelijk niet altijd om er samen met iemand uit te komen. Als je bij Allianz Direct een autoverzekering afsluit, kan je ervoor kiezen om als aanvullende dekking Rechtsbijstand afsluiten. Hiermee krijg je wereldwijd juridische hulp bij schade in het verkeer die door een ander is veroorzaakt.

  • De Reisverzekering

Ook op reis wil je natuurlijk optimaal kunnen genieten zonder je grote zorgen te hoeven maken. Met een Reisverzekering geniet je van extra zekerheid rondom je vakantie en ben je verzekerd voor onverwachte kosten tijdens je reis. Je kan kiezen tussen een kortlopende- of doorlopende reisverzekering. Als je alleen verzekerd wil zijn tijdens één bepaalde reis die je gaat maken, kun je kiezen voor een Kortlopende Reisverzekering. Wil je liever verzekerd zijn voor alle reizen die je in een jaar maakt, inclusief (onverwachte) weekendjes weg? Dan kan je beter kiezen voor een Doorlopende Reisverzekering. Afhankelijk van hoe jij en je partner gedekt willen zijn, is het vaak voordeliger om samen een reisverzekering af te sluiten. Ga je ook weleens los van elkaar op vakantie, bijvoorbeeld met vrienden? Geen zorgen, met een gezamenlijke reisverzekering ben je ook verzekerd als je alleen op reis gaat.

Zoals je ziet zijn er een hoop verzekeringen waar je misschien wijzigingen in moet aanbrengen op het moment dat je gaat samenwonen. Geen zorgen, als je het stappenplan in het begin van deze blog volgt kan je alles stapsgewijs regelen zodat je niks over het hoofd ziet. Zo voorkom je dubbele verzekeringen en kun je zomaar eens een hoop geld besparen. We snappen dat het fijn is om goed verzekerd te zijn, maar dubbel verzekerd zijn is natuurlijk zonde van je geld.

 

Stel zit thuis en kijkt naar een ipad

Ga je binnenkort samenwonen?

Of woon je net samen? Dan is het tijd om de verzekeringen naast elkaar te leggen. Voor een goede woonverzekering tegen een lage premie weet je ons te vinden!

Was dit artikel nuttig?