Koppel buiten

Verkeersboetes 2020: dit betaal je bij een overtreding

De verkeersboetes zijn ook dit jaar weer verhoogd. Lees nu waarom de overheid dit doet en hoeveel je in 2020 betaalt voor bumperkleven, rechts inhalen en allerlei andere overtredingen.

Waarom zijn de verkeersboetes verhoogd?

De prijzen van de verkeersboetes stijgen mee met de inflatie in Nederland. Is de Consumenten Prijs Index (CPI) hoger? Dan de boetes dus ook. De overheid noemt dit het correctiepercentage. Dit jaar is dat 2,7%. Dit betekent dat je voor kleine snelheidsovertredingen in de praktijk slechts €1 tot €10 meer betaalt, maar bij de grote boetes flink in je portemonnee mag kijken. Gelukkig zijn de administratiekosten van €9 gewoon gelijk gebleven.

Verkeersboete geen gordel en andere bekende overtredingen

Maak jij je wel eens schuldig aan een van deze overtredingen? Dit zijn verkeersboetes voor de meest voorkomende overtredingen:

  • Dubbel parkeren, afslaan zonder richtingaanwijzer: €95
  • Geen autogordel om, onnodig links rijden, geen zichtbaar kenteken: €140
  • Rechts inhalen, telefoon vasthouden, door rood rijden, vluchtstrook gebruiken zonder noodzaak: €240

De duurste boete van allemaal is die voor bumperkleven. Als je bumper kleeft en 80 km/u rijdt betaal je €280. Rijd je 100 km/u of meer? Dan betaal je minimaal €430! Maar hoe zit het met snelheidsovertredingen?

Als je te hard rijdt, betaal je de prijs

Te hard rijden is behalve onveilig ook nog hartstikke duur. De prijzen van verkeersboetes voor snelheidsovertredingen verschillen per locatie en situatie. Zo maakt het verschil of je binnen- of buiten de bebouwde kom rijdt en of er wegwerkzaamheden zijn. Ook het voertuig waarmee je te hard rijdt en de hoeveelheid kilometers bepalen de hoogte van de verkeersboete. Bekijk het overzicht of bereken je boete online.

Hoe maak je bezwaar voor een verkeersboete?

Als je het niet eens bent met de boete die je hebt gekregen, kun je bezwaar maken. Let op: dit kan alleen als er een letter ‘M’ op je boete staat. Met je DigiD kun je online in beroep gaan. Ook kun je een brief sturen naar de officier van justitie. Vermeld hierin:

  • De datum en het CJIB-nummer (rechtsboven op je boete).
  • Je naam, adres, woonplaats, geboortedatum en -plaats.
  • Waarom je het niet eens bent met de boete.
  • Je rekeningnummer en handtekening.

Rijd veilig en verzeker je auto

Vergeet niet dat verkeersboetes er niet zijn om jou te pesten. Ze zijn er om het risico op ongelukken zo veel mogelijk te verkleinen. Ondanks de regels kan het toch gebeuren dat je schade veroorzaakt. In zo’n geval kun je maar beter goed verzekerd zijn. Benieuwd hoeveel premie je bij Allianz Direct betaalt? Bereken dit binnen 20 seconden.

Vrouw thuis met laptop

Wil je hoge juridische kosten voorkomen?

Helaas kom je er niet altijd uit met een andere automobilist of met de merkdealer van je auto. Kies net als 68% van onze klanten voor onze rechtsbijstandverzekering. Met deze aanvullende dekking sta je sterk in een juridisch conflict.