Koppel thuis op laptop

December 2021

Een warmtepomp; wel of niet?

Een warmtepomp, wel of niet?

Met een warmtepomp verwarm je je huis op een elektrische manier, zonder aardgas. Op deze manier ben je duurzaam bezig, gaat je energierekening omlaag én je kan er zelfs subsidie voor krijgen. Het aanschaffen van een warmtepomp scheelt dus ook flink in de portemonnee. Klinkt als een makkelijke beslissing, toch? Of is het te mooi om waar te zijn? In deze blog lees je wat een warmtepomp is en of het wat voor jou kan zijn.

Wat is dat nou, een warmtepomp?

Een warmtepomp is een duurzaam alternatief voor een gasketel. Je CO-2 uitstoot wordt met een volledige warmtepomp namelijk tot wel 45% verminderd. De volledige warmtepomp werkt op elektriciteit en haalt warmte uit de lucht, bodem of het grondwater. Deze warmte wordt gebruikt als energie om je huis mee op te warmen. De grootte ervan is vergelijkbaar met een koelkast, omdat er een voorraadvat voor warm water in zit. Let er wel op dat je huis redelijk tot zeer goed geïsoleerd is. Handige weetje: huizen die gebouwd zijn in 1992 tot en met 1999 zijn redelijk geïsoleerd, vanaf 2000 zijn de goed geïsoleerd en vanaf 2009 zijn de huizen zeer goed geïsoleerd.

Hybride warmtepomp

Naast de volledige warmtepomp bestaan er ook nog de hybride- en ventilatiewarmtepomp. Een hybride warmtepomp werkt ook op stroom, alleen koppel je deze aan je cv-ketel in plaats van dat je ‘m vervangt. Bij een hybride warmtepomp wordt de CO-2 uitstoot tot 20% verminderd. Huizen die matig geïsoleerd zijn, komen al in aanmerking voor een hybride warmtepomp. Een matig geïsoleerd huis bezit dubbel glas, spouwmuurisolatie en tot 7 cm vloer- en dakisolatie. Als je huis minder goed geïsoleerd is zal een hybride warmtepomp een stuk minder zinvol zijn, omdat het je huis dan niet volledig kan opwarmen. De hybride warmtepomp zorgt voor een groot deel van de warmte in je huis. De cv-ketel springt bij als het buiten erg koud is en zorgt voor warm water in de badkamer en keuken. Het formaat van een hybride warmtepomp is ook een stuk kleiner, dit komt omdat een voorraadvat voor warm water niet nodig is.

Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp is een kleine warmtepomp geschikt voor huizen met een mechanische ventilatie. Dit is een ventilatiemethode waarbij oude lucht wordt onttrokken uit onder andere je keuken. De ventilatiewarmtepomp gebruikt de warmte uit de ventilatielucht om je huis op te warmen. Net als de hybride warmtepomp, werkt de ventilatiewarmtepomp samen met je cv-ketel. Als je een huis hebt dat zeer goed geïsoleerd is, dan kun je je huis volledig verwarmen met een ventilatiewarmtepomp en elektrische naverwarmer. De elektrische naverwarmer gaat alleen aan als de warmtepomp niet voldoende warmte kan leveren, bijvoorbeeld als het erg koud is. Handig weetje: huizen die tussen 1976 en 2000 zijn gebouwd hebben een mechanisch ventilatiesysteem.

Scheelt het in je portemonnee?

Als je een warmtepomp aanschaft, zal je gasverbruik verminderen. Aan de andere kant zal je wel meer energie verbruiken, aangezien alle soorten warmtepompen op elektriciteit werken. Gezien de huidige gas- en energieprijzen, zal je maandelijkse energierekening aanzienlijk verlagen. Tot op heden kun je subsidie krijgen voor de aankoop van je warmtepomp. De warmtepomp moet daarvoor wel aan een aantal eisen voldoen. Zo moet de warmtepomp bijvoorbeeld onderdeel zijn van een verwarmingstoestel. Ook hangt het bedrag van je subsidie af van de soort warmtepomp die je koopt en het vermogen ervan. Het subsidiebedrag ligt tussen de €500 en €2500.

Het klinkt erg makkelijk, een warmtepomp aanschaffen, die je huis op duurzame wijze warm houdt en tegelijkertijd geld bespaard. Echter zijn er veel meer aspecten die erbij komen kijken; er zijn verschillende soorten warmtepompen en ook de isolatie van je huis speelt een belangrijke rol. Is een warmtepomp dan echt wat voor jou, of investeer je liever in goede isolatie?

 

Familie buiten

Verduurzamen met een Allianz Hypotheek

Via een Groen Leningdeel bij jouw Allianz hypotheek kun je tegen een aantrekklijk lager rentetarief jouw verduurzamingsmaatregelen treffen. Ga hierover in gesprek met een adviseur en klik hier om alvast de voorwaarden te bekijken.