Wanneer heb je een autoverzekering nodig?

De autoverzekeringen van Allianz Direct:

  • Standaard €0,- Eigen Risico

  • Dagelijks wijzigen en opzeggen

  • Altijd vervangend vervoer bij schade

Heb je net een nieuwe auto? Gefeliciteerd! Misschien weet je nog niet zoveel van auto’s en vraag je jezelf af: wanneer moet ik mijn auto verzekeren? Wij geven je antwoord!

Vrouw in de auto lacht

En, wanneer moet je je auto verzekeren? Het antwoord is simpel: eigenlijk altijd. Op deze pagina lees je waarom en uit welke verzekeringen je kunt kiezen.

Wanneer je je auto moet verzekeren

Iedereen in Nederland is verplicht om zijn of haar auto minimaal WA te verzekeren. WA staat voor wettelijke aansprakelijkheid. Met deze dekking ben je verzekerd voor schade die jij bij anderen in het verkeer veroorzaakt. Zonder verzekering mag je de openbare weg niet op. Dit betekent dat je je auto zonder verzekering zelfs niet op straat bij je huis mag parkeren. Doe je dit wel? Dan krijg je een flinke boete van de RDW en de politie. Weet je niet zeker of je auto verzekerd is? Ga dan naar de website van de RDW, vul je kenteken in en kijk bij de status van het voertuig.  

Kies een autoverzekering die bij jou past

Oké, je moet dus altijd verzekerd zijn. Maar welke autoverzekering past het beste bij jou en je auto? Je kunt bij ons kiezen voor WA, Beperkt Casco en All Risk.  

  • WA: Zoals we al zeiden ben je met deze verzekering alleen verzekerd tegen schade die jij bij anderen veroorzaakt. Wordt je auto gestolen of maak je schade bij jezelf? Dan krijg je met deze dekking geen vergoeding van je verzekeraar.
  • Beperkt Casco: Met deze dekking wordt naast de schade die je bij anderen veroorzaakt ook nog schade geleden door diefstal, inbraak en weersomstandigheden vergoed.
  • All Risk: Dit is de meest complete dekking. Hiermee ben je (naast voor alle voorgenoemde zaken) ook verzekerd voor schade door je eigen schuld. Bijvoorbeeld schade door botsen of slippen.

Hoe hoger de dekking, hoe hoger de premie. Bedenk daarom goed wat bij jouw auto en je financiële situatie past. Lees hier meer over op de pagina ‘welke autoverzekering’.

Aanvullende dekkingen: wanneer afsluiten?

Soms is het in jouw situatie ook handig om een aanvullende dekking af te sluiten. Zo verzeker je jouw medepassagiers en spullen met een Inzittendenverzekering, krijg je pechhulp in heel Europa met de Pechhulp verzekering en juridische ondersteuning bij een conflict met de Rechtsbijstandverzekering. Bekijk al deze aanvullende dekkingen en meer op onze autoverzekering-pagina, onderaan.

Één uitzondering: wanneer heb je geen autoverzekering nodig?

Als je auto geschorst is, hoef je deze niet te verzekeren. Dit kun je doen als je de auto voor een langere tijd niet gebruikt. Bijvoorbeeld als je een mooie oldtimer hebt, die als pronkstuk in je garage staat of als je een operatie ondergaat, waardoor je voor een langere tijd niet mag autorijden. Met een geschorste auto hoef je niet te voldoen aan verplichtingen zoals wegenbelasting, APK-keuring én een verzekering. Zorg er wel voor dat je je auto op tijd weer verzekerd als je deze uit de schorsing haalt.

Autoverzekeringen van Allianz Direct

Is het voor jou tijd om je auto te verzekeren? Bereken dan online binnen 20 seconden je premie bij Allianz Direct. En als je nog vragen hebt over onze verzekeringen of aanvullende dekkingen, neem gerust contact op. We helpen je graag. 

Vrouw ruikt buiten aan kruiden

Premie Alert: nooit meer te veel betalen

Niemand wil te veel betalen voor een autoverzekering. Als je je bij ons verzekert, krijg je daarom een gratis Premie Alert. Hiermee brengen we je op de hoogte als je kunt besparen.