Water

Januari 2024

5 tips om zeeziekte te voorkomen en behandelen

Ga je binnenkort eilandhoppen op de Griekse eilanden? Een dagje zeilen op de Noordzee of op een cruise naar het Caribisch gebied? Als je gevoelig bent voor zeeziekte kan je boottrip letterlijk in het water vallen. Gelukkig kun je zeeziekte goed voorkomen en behandelen. Lees snel verder voor 5 handige tips!

Wat is zeeziekte?

Net als bij autoziekte, raakt ook bij zeeziekte je evenwichtsorgaan verstoord. Omdat jij stil staat, maar alles om je heen beweegt, krijg je een raar gevoel en kun je gaan zweten en duizelig of slaperig worden. Vaak voel je je daarnaast ook misselijk en soms moet je overgeven. Gelukkig kun je verschillende dingen doen om zeeziekte te voorkomen of behandelen!

1. Neem medicatie mee

Voordat je op reis gaat is het slim om langs de huisarts te gaan voor medicatie tegen zeeziekte. Als je van plan bent om het water op te gaan, natuurlijk. Vaak kun je deze medicatie ook in het buitenland bij een apotheek of arts halen. Deze middelen zijn vaak iets minder sterk, maar helpen ook als je zeeziek wordt.

2. Probeer het op de natuurlijke manier: gember

Wil je liever geen pillen nemen? Probeer dan eens gember. Dit kan helpen om je minder zeeziek te voelen. Eet een stukje verse gember zo’n 12 tot 14 uur voordat je aan boord gaat en/of neem gemberthee in een thermosfles mee.

3. Let op wat je drinkt

Wanneer je niet genoeg drinkt, kun je last krijgen van uitdrogingsverschijnselen – en die versterken de misselijkheid wanneer je zeeziek bent. Zorg daarom dat je genoeg drinkt, maar pas op met alcohol en koolzuurhoudende dranken. Bewaar die voor als je weer aan land bent!

4. Ga niet aan boord met een lege maag

Ga niet varen voordat je iets gegeten hebt. Vaak denken mensen dat het beter is om niet te eten om misselijkheid te voorkomen. Niets is echter minder waar. Het is juist beter om toch wat voedsel in je maag te hebben. Eet een lichte maaltijd, vermijd vet en neem geregeld een kleine snack tussendoor.

5. Kies de juiste plek op het schip

Als je aan boord op de goede plek zit, dan kun je veel ellende besparen. Wanneer je een cruise plant, kies dan voor een zo groot mogelijk schip, dat deint minder op de golven dan een kleinere boot. Boek ook een kamer in het midden van het schip omdat je de golven daar minder voelt dan aan de uiteindes. Als je je misselijk voelt, probeer dan wat te slapen: je zult je vast beter voelen als je wakker wordt.

Krijg je last van zeeziekte tijdens een korte reis? Ga dan op het dek staan. Kijk niet naar de golven, maar focus je op een vast punt aan de horizon. Probeer mee te deinen met de bewegingen van de boot, en de misselijkheid zal waarschijnlijk afnemen.

Gaat de misselijkheid niet voorbij?

Mocht de misselijkheid niet over gaan en blijf je je ziek voelen, vraag dan advies aan een lokale dokter. Heb je een goede Reisverzekering met Medische Kosten dekking en blijkt dat een benadeling ter plekke noodzakelijk is? Dan hoef je je geen zorgen te maken over de kosten van een behandeling.

 

Familie buiten aan het lopen

Medische Kosten

Je zorgverzekering dekt medische kosten in het buitenland niet altijd volledig. Met de aanvullende dekking Medische Kosten van Allianz Direct ben je hier wel voor verzekerd! Kies voor deze aanvulling op je Reisverzekering voor een zorgeloze

Was dit artikel nuttig?