Citytrip

Januari 2024

De mooiste treinroutes van Europa

Europa is niet alleen een continent met diverse landschappen en culturen, maar ook dé plek voor adembenemende treinroutes. Van luxe panoramawagons met vijfgangendiner tot betaalbare tripjes die toevallig ook héél erg mooi zijn. Dit zijn de 5 mooiste treinroutes van Europa.  

1. Glacier Express - Zwitserland

De Glacier Express, die bekend staat als ‘de langzaamste sneltrein ter wereld’, verbindt Zermatt met St. Moritz. Tijdens deze 7,5 uur durende reis door de Zwitserse Alpen kom je langs prachtige bossen, schattige dorpjes, 291 bruggen en 91 tunnels, waaronder het bekende Landwasser-viaduct. De trein heeft panoramawagons met hoge ramen, waardoor je je omgeving extra goed kunt bekijken.  

Zin in een luxe ervaring? De Excellence Class biedt extra comfort met gegarandeerde raamplaatsen en een vijfgangenmenu.

Een enkeltje Zermatt St. Moritz kost je in 2024 zo’n €170. 

2. Bergensbanen - Noorwegen

In het zuiden van Noorwegen vind je een prachtige treinroute die Oslo en Bergen met elkaar verbindt. Deze, ongeveer 7 uur durende, reis neemt je mee langs enkele van de meest spectaculaire stukken van het land. Zo kom je bijvoorbeeld langs de beboste Hallingdal-vallei, het prachtige Hardangervidda-bergplateau, en reis je langs de schilderachtige oevers van de Noorse fjorden.

Voor een enkeltje met de Bergerbanen betaal je (vanaf) €193.

Flåm, een dorpje op de route van de Bergensbanen
Flåm © Mikita Karasiou

3. Belgrado naar Bar - Servië & Montenegro

De treinreis van Belgrado naar Bar slingert door de adembenemende landschappen van Servië en Montenegro. Deze 476 kilometer lange route, bekend als één van Europa's mooiste treinreizen, voert je langs bergen, kloven, het indrukwekkende Mala Rijeka viaduct en het schilderachtige Skadarmeer. In ongeveer 11 uur reis je vanaf de Servische hoofdstad naar de schilderachtige kuststad Bar aan de Adriatische Zee.

Met tickets vanaf ongeveer €22 ben je hier een stuk goedkoper uit dan in Zwitserland of Noorwegen. Dit maakt deze treinreis ideaal voor de budgetreiziger! 

Het Skadarmeer
Het Skadarmeer © Anastacia Dvi

4. Zwarte Woud-lijn - Duitsland

Hou je van groen? Stap dan aan boord van de Zwarte Woud-lijn voor een reis door de uitgestrekte natuur van onze oosterburen. Vanuit Freiburg brengt deze trein je bijvoorbeeld in ongeveer een uur naar de idyllische meren Titisee en Schluchsee, langs de dichte bossen en door de vallei ‘Höllental’. Onderweg krijg je de mooiste uitzichten te zien, en kom je langs een paar bekende highlights zoals de Ravenna brug.

Het Zwarte Woud is groot, en je hebt de keuze uit verschillende routes – zowel lang als kort. Voor een enkeltje vanaf Freiburg naar Titisee ben je ongeveer €22 kwijt. 

Titisee in de winter
Titisee in de winter © Kevin Martin Jose

5. West Highland train - Schotland

Net als Harry Potter met de trein over het Glenfinnan-viaduct? Dat kan, met de West Highland Line in Schotland. Vanuit Glasgow reis je met deze trein naar Mallaig, langs diepe valleien, naast glinsterende lochs en onder de schaduw van imposante bergen. Vanaf het Glenfinnan-viaduct heb je bovendien een prachtig uitzicht op het Loch Shiel meer en het Glenfinnan Monument – een herinnering aan de Jacobitische opstanden.

De reis duurt ongeveer 5 uur en voor een enkeltje Glasgow Mallaig betaal je (vanaf) €30. Wil je het viaduct over met een stoomtrein voor het échte Harry Potter-gevoel? Een retourtje in de Jacobite stoomtrein (aka dé Hogwarts Express) van Fort William naar Mallaig kost in 2024 ongeveer €75. 

Het beroemde Glenfinnan-viaduct
Het beroemde Glenfinnan-viaduct © Jack Anstey

Goed verzekerd de trein in

Ben je geïnspireerd geraakt en wil je één van deze routes eens bezoeken? Met de Reisverzekering van Allianz Direct profiteer je van SOS-hulpverlening en vergoeding voor verloren en vertraagde bagage, waar ook ter wereld. Bereken je premie binnen 20 seconden, of sluit direct jouw Korte- of Doorlopende Reisverzekering af. 

Familie reist met kind

Reisverzekering nodig?

Met de Kortlopende of Doorlopende Reisverzekering van Allianz Direct kun je rekenen op 24/7 SOS hulpverlening op reis en vergoeding voor verloren of vertraagde bagage. Kies uit Basic, Comfort of Premium en ontdek de wereld zonder zorgen op jouw manier!

Was dit artikel nuttig?