Koppel met surfboard

Coronaproof op autovakantie: de checklist

Nu de eerste golf van COVID-19 besmettingen grotendeels over Europa is getrokken en de meeste grenzen weer open zijn, stappen wij Nederlanders – reislustig als we zijn –in de auto voor onze zomervakantie. Geldt dit ook voor jou? En brengt de reis je verder in Europa dan de Hollandse kust of een van onze prachtige eilanden? Om gezond en wel op locatie aan te komen, is het verstandig uit te zoeken wat je nodig hebt om je autorit coronaproof te maken. Wij helpen je graag met deze checklist.

1.   Houd je aan de coronamaatregelen

Zoals in Nederland gelden in alle andere landen ook nog steeds coronamaatregelen. Zoek daarom tijdens het plannen van de autorit uit welke regels er gelden in de landen waar je doorheen rijdt en vakantie gaat vieren. Hoeveel uur mag je er verblijven als passant? Hoeveel afstand dien je te houden in winkels en tankstations? Hoe zien de controles aan de grens er op het moment uit? En welke regels gelden er voor het gebruik van mondkapjes? In Duitsland verschilt dit bijvoorbeeld al per deelstaat. Lees meer over wat belangrijk is om te weten als je naar Frankrijk, ItaliëDuitsland of Spanje op vakantie gaat en laat je niet verrassen door de regels in het buitenland.

2.   Let op: mondkapje op!

In veel Europese landen gelden momenteel regels voor het gebruik van mondkapjes. Ook al weten we niet zeker of gebruik ervan effectief is, zijn ze in veel landen op openbare plekken verplicht. In Spanje moet bijvoorbeeld iedereen vanaf 6 jaar een mondkapje dragen op plekken waar de 1,5 meter niet kan worden gehandhaafd, zoals in het openbaar vervoer. Op het terras mag het mondkapje uiteraard wel af. In Italië verschilt het per regio of een mondkapje verplicht is en in Frankrijk is het voor iedereen van 12 jaar en ouder verplicht in het openbaar vervoer en in sommige winkels. Check dus voorafgaand aan de vakantie wat de regels zijn in jouw vakantieland! Je kunt dit het beste checken met je reisorganisatie of de accommodatie waar je hebt geboekt.

3.   Bewaak onderweg je hygiëne

Je kent het wel; van de airco in de auto ga je een beetje snotteren, je handen worden vies wanneer je een broodje achter het stuur eet en de kinderen raken in het tankstation alle schappen aan. In tijden van corona zijn dit de momenten waarop je extra voorzichtig bent rondom hygiëne. Je weet nou eenmaal niet welke bacteriën hiermee verspreid of opgepikt worden. Neem voldoende schoonmaak- en verzorgingsproducten mee in de auto die verspreiding kunnen minimaliseren; niet alleen onderweg, maar ook op je vakantiebestemming. Gebruik hygiënische doekjes, desinfectiegel, papieren zakdoekjes en spray om je stuur en handgrepen mee te reinigen voordat je de auto in- en ook weer uitstapt. Zo bewaak je onderweg ieders gezondheid.

4.   Blijf op de hoogte van het reisadvies

We hopen het natuurlijk niet, maar er bestaat natuurlijk een kans dat COVID-19 weer aangewakkerd wordt en dat de regels opnieuw worden aangescherpt. Dan kan het zo zijn dat winkels of restaurants op je vakantiebestemming moeten sluiten. Of wellicht moet je zelfs eerder huiswaarts keren dan je van plan was. Denk vooraf na over de eventuele consequenties hiervan en wees voorbereid op een andere wending van je vakantie. Maar bovenal: geniet van je vakantie en gebruik je gezonde verstand!

5.   Wees voorbereid op pech onderweg

Zoals bij elke autovakantie kan het ook nu gebeuren dat je onverhoopt met de auto stil komt te staan. Check ruim voor vertrek de huurvoorwaarden als je een auto hebt gehuurd voor de vakantie, of de dekking en voorwaarden in Europa van je eigen autoverzekering. Als de dekking niet voldoende blijkt, kun je voor je eigen auto de aanvullende Pechhulp verzekering afsluiten. Hulp bij een autopech wordt dan snel geboden, in de vorm van een reparatie langs de weg of tijdelijk vervangend vervoer. En als je met de hulptroepen aan de kant van de weg staat, vergeet dan niet om afstand te behouden. Bekijk meer tips over wat je moet doen bij autopech op vakantie. Tenslotte: naast een goede verzekering dien je in veel vakantielanden een aantal voorwerpen in de auto te hebben. Lees in deze lijst wat je naast een gevarendriehoek, veiligheidshesje en reservelampen nog meer bij je moet hebben.

Familie loopt buiten

Wij staan voor je klaar in heel Europa

Met de Pechhulp Verzekering repareren we je auto in binnen- en buitenland. Is reparatie niet ter plekke mogelijk? Dan brengen we ‘m naar een garage in de buurt en krijg je vervangend vervoer.