Onderhoud aan auto

Januari 2023

5 dingen die je in 2023 wél gaat doen met je auto

Het is jaarlijks hét terugkerende fenomeen na het begin van een nieuw jaar: goede voornemens. De bekende klassiekers zoals “vaker sporten” kennen we inmiddels wel, maar heb je weleens aan goede voornemens voor je auto gedacht? Een kleine aanpassing in je gedrag kan al een groot effect hebben op de veiligheid in het verkeer, zeker als iedereen meedoet. We geven je een aantal leuke en gemakkelijke tips, zodat jouw auto dit jaar óók in topconditie is!

Goede voornemens voor je auto

1. Vaker door de wasstraat

Een mooi voornemen; beter voor je auto zorgen. Daarbij hoort natuurlijk ook dat je je auto ongeveer een keer per maand door de wasstraat haalt en vanbinnen laat stofzuigen. Uit onderzoek van Allianz Direct blijkt dat veel Nederlandse automobilisten (21%) nooit door de wasstraat rijden. Het wassen van je auto is niet verplicht, maar is niet zonder gevaar. Het kan je zicht belemmeren en je verlichting kan ook gehinderd worden door vuil. Daarnaast kan het voorkomen dat sensoren en camera’s van je auto erdoor in de war raken en niet goed werken.

2. Bandenspanning controleren

De juiste bandenspanning zorgt voor minder slijtage aan de autobanden, een betere wegligging en een lager brandstofverbruik. Je auto rijdt dus niet alleen fijner, maar ook veiliger en zuiniger. Drie vliegen in één klap! Elke twee weken je banden controleren kan al een flinke besparing opleveren en besparen is natuurlijk altijd een goed voornemen voor het nieuwe jaar.

3. Vaker carpoolen

Carpoolen heeft meerdere voordelen. Voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal rekende uit dat er 70% minder auto’s rijden als in alle auto’s die voor het woon-werkverkeer gebruikt worden 4 passagiers zitten. Dat zou een hoop files schelen dus! Bovendien, als je de benzinekosten met elkaar deelt is het ook nog eens goedkoper én draag je ook je steentje bij een aan beter milieu! Daarnaast is het toch ook veel gezelliger om samen te reizen?

4. Elke maand vloeistoffen controleren

Het controleren en bijvullen van de vloeistoffen zijn makkelijke klusjes, die toch vaak vergeten worden. Het is belangrijk om eens in de zoveel tijd je oliepeil te controleren, sinds een te laag oliepeil erg schadelijk is voor de motor. Vul daarnaast af en toe ook de antivries en ruitenvloeistof bij en je auto blijft tevreden! Benieuwd hoe je dit zelf kan doen? Lees dan onze blog met 6 doe-het-zelf-tips voor auto onderhoud.

5. Een kleine of grote beurt inplannen

Eens in de zoveel tijd is het belangrijk om je auto goed na te laten kijken met een kleine of grote onderhoudsbeurt. Hoewel dit niet verplicht is, is het wel verstandig. Een auto die niet op tijd een onderhoudsbeurt heeft gehad, zal in de toekomst namelijk voor meer problemen en hogere kosten zorgen. De meeste automobilisten vinden het fijn om de kleine en grote beurt af te wisselen. Dit jaar een kleine beurt en volgend jaar weer een grote beurt bijvoorbeeld. Weet je niet precies wat het verschil is tussen de twee? Lees hier meer over het verschil tussen een kleine en grote beurt!

Bonustip: check je autoverzekering

Nu je toch goed bezig bent, check dan ook meteen welke autoverzekering je hebt en of deze nog bij jouw situatie past. Heb je een vrij nieuwe auto, of is deze juist meer dan 10 jaar oud? Misschien is het handig om je dekking aan te passen. Zonde toch, om meer premie te betalen dan misschien nodig is? Bereken je scherpe premie binnen 20 seconden en zie direct of je kunt besparen!

Was dit artikel nuttig?

Vrouw met hond thuis leest

Zorg jij goed voor je auto?

Een goed onderhouden auto, verdient een goede autoverzekering. Kies uit de verschillende dekkingen en vind de autoverzekering die bij jou past.