Vrouw op vakantie met kaart

Mei 2024

Zomervakantie 2024 in cijfers: waar gaat Nederland heen?

Het is alweer even geleden, maar de zomer van 2023 staat bekend als bijzonder heet. Van felle bosbranden tot flinke hagelpartijen; voor velen is de extreme hitte en het noodweer van vorig jaar een goede reden om het dit jaar ergens anders te zoeken. Met de toenemende hitte, mede door klimaatverandering, kijkt de Nederlander naar andere opties. In deze blog lees je alles over de vakantieplannen van Nederland!

Helft Nederlanders houdt rekening met extreme weersomstandigheden

Het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC) heeft onderzocht waar Nederlanders in 2024 op vakantie gaan, wat hun overwegingen zijn en wat de invloed van hitte op de gekozen bestemming is. Zo blijkt dat bijna de helft van de Nederlanders (46%) de keuze voor een vakantiebestemming laat beïnvloeden door de extreme weersomstandigheden. 1 op de 5 Nederlanders zoekt zelfs naar een koelere bestemming.  

Hitte en noodweer belangrijk in kiezen vakantiebestemming

Logisch ook, je ligt toch minder lekker op je strandbedje als de vlammen in het bos achter je staan. Volgens het NBTC kiest 1 op de 5 Nederlanders ervoor om hun zomervakantie dit jaar ergens anders te vieren door de toenemende extreme weersomstandigheden. Zo’n 43% past de periode aan waarin ze op vakantie gaan om dezelfde reden en 18% kiest voor last-minute boeken om de juiste keuze te maken met oog op de toenemende extreme weersomstandigheden.

Waar gaat Nederland op zomervakantie?

De meeste Nederlanders vieren hun vakantie in Europa, slechts 13% lijkt de vakantie op een verdere bestemming buiten Europa te vieren. Van de Nederlanders gaat een kwart op vakantie in eigen land, wat natuurlijk ook heerlijk vertoeven is. 61% gaat op zomervakantie in het buitenland, maar blijft wel in Europa.  

Ten slotte is er nog zo’n 1% van de Nederlanders die nog niet zeker weet waar ze op vakantie willen. Dat past ook bij het aangepaste gedrag, blijkt uit het onderzoek van NBTC. Zo gaan steeds meer mensen namelijk voor een last-minute boeking, waarbij ze op het laatste moment een keuze maken op basis van het weer en bijvoorbeeld de prijzen van een vakantie. 

Kwart van Nederlanders kiest voor vakantie in eigen land

Zoals te zien is, kiest een kwart van de Nederlanders voor vakantie in eigen land. Waar in Nederland gaan we dan het liefst op vakantie? De grootste groep kiest voor een vakantie in Drenthe (13%) en Noord-Holland (11%). Daaropvolgend zijn Limburg, Zeeland, Noord-Brabant en Overijssel (10%) ook erg populair onder de mensen die vakantie in eigen land vieren. Verder valt op dat de interesse in een vakantie in Limburg en Gelderland is afgenomen ten opzichte van vorig jaar. 

Waar je ook heen gaat: check je Reisverzekering 

Rest ons natuurlijk de vraag: waar ga jij deze zomer op vakantie? Wat je keuze ook is, bij vakantieplannen hoort natuurlijk een goede reisverzekering! Met de reisverzekering van Allianz Direct kies je voor een dekking die aansluit op jouw plannen. Ga je voor een kortlopende dekking, of heb je meerdere vakanties per jaar op de planning? In dat laatste geval is een langlopende dekking een slimme keuze. 

Ga je op vakantie in eigen land? Denk ook dan aan je Reisverzekering en Annuleringsverzekering! Met de Reisverzekering van Allianz Direct heb je namelijk dekking voor vakantie in eigen land. Wel zo fijn!

Familie loopt buiten met kind

Reisverzekering nodig?

Met de Reisverzekering van Allianz Direct profiteer je van SOS hulpverlening, vergoeding voor verloren en vertraagde bagage. Kies uit Basic, Comfort of Premium en ontdek de wereld op jouw manier!

Was dit artikel nuttig?