Meiden op vespa

Op autovakantie naar Italië: dit moet je weten

Heb jij ook alweer vakantiekriebels en denk je aan een reis naar Bella Italia? Heerlijk! Ben jij deze zomer van plan om in je auto richting de Italiaanse zon te rijden? In deze blog vind je de belangrijkste zaken die je moet weten om goed voorbereid op weg te gaan!

Tanken in Italië 

Wist je dat de benaming voor loodvrije benzine in Italië Benzina Senza Piombo is? Ook goed om te weten is dat je geen Italiaanse E85 benzine in je gewone benzineauto moet gieten, want dan gaat je motor stuk – en dien jij je reis door de olijfgaarden te vervolgen op een knalrode Vespa-scooter, wat een straf ;). Deze E85 brandstof is uitsluitend bedoeld voor speciale flexifuelauto's. Een extra voordeel aan een tripje naar het zuiden is dat de benzine-, diesel en lpg-prijzen aanzienlijk lager liggen dan in Nederland. Check dan voor vertrek de actuele brandstofprijzen in Europa, zodat jij slim kunt tanken!

Verplichte voorwerpen Italië 

Check ook altijd van tevoren welke spullen je in het buitenland verplicht in je auto moet hebben. In Italië is het verplicht om een veiligheidshesje voor iedere inzittende en een gevarendriehoek mee te hebben. Een verbanddoos, reserveband, brandblusser en reservelampen zijn niet verplicht, maar zijn natuurlijk wel aan te raden. Ook is het verstandig om vooraf te controleren welke attributen je bij je moet hebben in de landen waar je doorheen rijdt.

Afwijkende verkeersregels Italië 

In Italië gelden over het algemeen dezelfde regels als in Nederland, maar er zijn een paar opvallende afwijkingen die goed zijn om te weten. Zo is het verboden om in de zomermaanden op winterbanden te rijden. Ook mag je natuurlijk geen telefoon gebruiken achter het stuur, maar in Italië mag je deze ook niet in je handen hebben als je in de file of voor een rood stoplicht staat. Verder mag je tijdens het rijden alleen een headset met één oortje in hebben; bij twee oortjes riskeer je dus een boete. En let op: bijna alle snelwegen zijn tolwegen, dus houd hier rekening mee in de kosten voor je Italiaanse roadtrip.

Groene kaart Italië 

Vergeet ook niet om je ‘groene kaart’ mee te nemen voor het geval er iets gebeurt met de auto onderweg. Hierop staan je verzekeringsgegevens en alle noodnummers vermeld. En nee, deze hoeft niet meer groen te zijn, maar mag tegenwoordig ook gewoon op wit papier afgedrukt zijn. Meer informatie over de groene kaart vind je in de video hieronder. 

Pechhulpverzekering Italië 

Zorgen over autoschade zijn op reis trouwens niet nodig. De dekking die je in Nederland hebt afgesloten, geldt ook in Italië. Let wel op dat pech onderweg niet standaard wordt gedekt. Tijdens je vakantie wil je je daar echter niet druk om hoeven maken. Kies daarom voor een aanvullende Pechhulp verzekering. Daarmee zorgen wij voor reparatie of zelfs vervangend vervoer. In Nederland, maar ook als je in Europa met pech langs de weg staat.

Tip! Heb je een auto gehuurd voor de vakantie? Neem dan bij pech contact op met het verhuurbedrijf en volg de instructies op en lees verder over het verzekeren van je huurauto

Verkeersrechtsbijstandsverzekering

Heb jij een WA-, Beperkt Casco- of Allrisk-verzekering afgesloten? Dan is het ook aan te raden om voor een aanvullende rechtsbijstandverzekering te kiezen. In dat geval krijg je hulp bij het verhalen van schade als iemand anders het ongeluk heeft veroorzaakt of als er gewonden zijn gevallen. Uit ervaring weten we dat dit in het buitenland vaak lastig is om dit zelf te regelen.

Buon viaggio!

video player
Externe video content

Deze video wordt geladen door YouTube. Google verzamelt informatie over jouw interactie met deze video door gebruik te maken van cookies en kan deze informatie gebruiken om advertenties te tonen. Accepteer de cookies om door te gaan naar de video.

Hoe werkt de groene kaart? © Allianz Direct
Familie loopt buiten

Wij staan voor je klaar in heel Europa

Met de Pechhulp Verzekering repareren we je auto in binnen- en buitenland. Is reparatie niet ter plekke mogelijk? Dan brengen we ‘m naar een garage in de buurt en krijg je vervangend vervoer.

Was dit artikel nuttig?