Huizen aan het water

26 september 2023

Wat is een energielabel?

Elke keer dat je een nieuw elektrisch apparaat koopt of een huis bezichtigt kom je hem tegen: het energielabel. Hoe groener hoe beter - en als koper, verkoper, huurder of verhuurder kom je er bijna niet onderuit om op het energielabel van je woning én apparaten te letten.

Maar wat betekent dit label precies en waarom is het zo belangrijk? Wat is het verschil tussen de energielabels van huizen en die van apparaten? In deze blog duiken we dieper in de wereld van de energielabels en leggen we uit hoe ze werken.

Wat zijn energielabels?

Energielabels geven aan hoe energiezuinig apparaten of gebouwen zijn. Dit doen ze met een score die varieert van A++++ (zeer zuinig) tot G (zeer onzuinig) voor gebouwen, en (meestal) van A tot G voor apparaten. Veel huizen zitten momenteel tussen label C en D in, al wordt er in 2023 hard gewerkt aan verduurzaming. Een zuinig huis is namelijk niet alleen beter voor de planeet, maar ook voor onze portemonnee. En dit geldt uiteraard ook voor apparaten.

Zowel woningen als apparaten zijn dus van energielabels voorzien. Maar wat is het verschil precies?

Energielabels voor woningen

Sinds 2008 is het in Nederland verplicht om een energielabel te hebben wanneer je een woning oplevert, verkoopt of verhuurt. Het label geeft nieuwe eigenaren of huurders namelijk nuttige informatie over de energiezuinigheid van hun aanwinst. Het energieverbruik kan namelijk flink variëren door factoren zoals isolatie, verwarming en het gebruik van duurzame energie. Een huis met een A-label is bijvoorbeeld vaak voorzien van:

  • Goede isolatie
  • Dubbel glas
  • Zonnepanelen
  • Zuinige verwarming
  • Bijvoorbeeld een zonneboiler of warmtepomp De hoogst mogelijke score? Dat is A++++. Je bent dan volledig energieneutraal en stoot met je woning geen fossiele brandstoffen uit.

Energielabels voor apparaten

Ook voor huishoudelijke apparatuur is het energielabel verplicht. Met kleurcodes zie je hier hoe het apparaat scoort, vaak met een label tussen de A en G. Voor koelkasten, vriezers, vaatwassers, wasmachines, wasdroogcombinaties en televisies zijn de plusjes achter de A (zoals we die bij woningen nog zien) vanaf 1 maart 2021 namelijk afgeschaft om de score makkelijker leesbaar te maken. Ook lampen hebben inmiddels geen plusjes meer, en er volgen steeds meer apparaten.

Criteria voor de score van een apparaat zijn bijvoorbeeld energieverbruik, efficiëntie van het apparaat en (voor bijvoorbeeld wasmachines en vaatwassers) watergebruik.

Hoe worden energielabels bepaald?

Kan een producent of verhuurder nu zelf een label op een woning of apparaat plakken? Dat niet.

Het energielabel van een woning wordt in 2023 bepaald door een energieadviseur. Tijdens een afspraak van zo’n 1 á 2 uur kijkt deze adviseur naar factoren zoals afmetingen, isolatie en de cv-ketel, waarna het label wordt vastgesteld. Is het label bekend? Dan kun je dit terugvinden op de website van Energielabel.nl.

Voor producten werkt dit net even anders. Zo is een fabrikant volgens de Europese wetgeving verplicht om bepaalde standaard metingen uit te voeren, waardoor verschillende modellen van producten met elkaar vergeleken kunnen worden.

Bijvoorbeeld: bij wasmachines wordt altijd gemeten hoeveel energie de machine verbruikt tijdens wasbeurten met het eco 40-60 programma met een volle, halfvolle en kwartvolle trommel.

Tips voor een beter energielabel

We noemden het al eerder: een energielabel heeft verschillende voordelen. Hoe groener het label, hoe minder jij het milieu belast, hoe lager je maandlasten uitkomen én hoe hoger de waarde van je huis.

Voor apparaten is het duidelijk wat je kunt doen: opletten dat je alleen apparaten koopt met een voordelig label. Maar hoe zit het met je woning zelf? Hoe maak je deze zo energiezuinig mogelijk? Dit zijn volgens Funda de belangrijkste manieren om het energielabel van jouw woning te verbeteren:

  • Isolatie: zorg voor goede isolatie van je huis. Combineer je dak-, gevel-, vloer- en glasisolatie, dan kan je label flink omhooggaan. Daarnaast bespaart een gemiddelde tussenwoning voorzien van vloer- en spouwmuurisolatie jaarlijks zo’n €370 aan stookkosten. Zonnepanelen: overweeg om je huis duurzamer te maken met zonnepanelen. Door de installatie van voldoende panelen gaat je energielabel soms wel 2 treden omhoog.
  • Ketel: kies voor een nieuwe, zuinige ketel. Een hoogrendementsketel (HR-ketel) bijvoorbeeld, of een combiketel die ook water verwarmt. Door een upgrade van je ketel kun je wel zo’n €200 tot €400 per jaar besparen.
  • Dubbel glas: wist je dat je met enkel glas enorm veel warmte verliest? Installeer daarom dubbelglas, drievoudig glas of (de beste optie) HR ++- isolatieglas en bespaar jaarlijks zo’n €240 aan stookkosten.
  • Hybride warmtepomp: steeds meer Nederlanders kiezen voor een hybride warmtepomp als zuinig energiesysteem. Heb je al een energielabel B of C? Dan kan zo’n systeem je relatief makkelijk nog een stapje verder helpen. Meer weten? Lees dan verder in onze blog over de warmtepomp.
  • Ventilatie: bij goede isolatie, is ook goede ventilatie essentieel. Met een WTW-installatie wordt de warmte van afgevoerde lucht langs koude lucht geleid. Zo bespaar je niet alleen stookkosten, maar geef je ook je energielabel een boost. 

Meer duurzaamheidstips? Lees dan verder in onze blog over het verduurzamen van je huis.

Zuinig en goed verzekerd wonen

Het zuinig en duurzaam inrichten van je woning is niet alleen goed voor de planeet, maar ook voor je portemonnee. Wat daar nog meer goed voor is? Een voordelige Woonverzekering!

Interesse in de Woonverzekeringen van Allianz Direct? Lees snel verder voor meer over onze Opstalverzekering en Inboedelverzekering, of bereken je premie binnen 20 seconden.

Was dit artikel nuttig?

Stel op bank op ipad

Maak van je huis een verzekerd thuis

Kies voor een woonverzekering die bij jou past. Zo ben je ervan verzekerd dat jouw huis jouw thuis is, ongeacht de situatie.