Laatst bijgewerkt op: 21-12-2023

Je auto uitlenen: hoe zit het met je verzekering?

Misschien leen jij je auto weleens uit aan een ander, of leen je de auto van een vriend of familielid. Hoe zit het dan met je autoverzekering? Dat lees je hier.

Geleende auto verzekeren

Het uitlenen van je auto is een vriendelijk gebaar, maar brengt ook een paar verzekeringsvragen met zich mee. Wat gebeurt er als iemand anders schade oploopt of veroorzaakt met jouw auto? Ben jij verantwoordelijk, of degene die achter het stuur zat?

Om ruzies of hoge kosten te voorkomen, is het belangrijk om goed geïnformeerd te zijn voordat je je autosleutel aan een vriend of familielid toevertrouwt. Waar moet je op letten? Lees snel verder voor alles over het verzekeren van leenauto’s.

Je auto uitlenen: dit moet je weten

De hoofdregel voor het uitlenen van auto’s is eigenlijk heel simpel. Heb jij voor jouw auto een verzekering afgesloten? Dan ben jij hoofdbestuurder en mag je kiezen wie er in jouw auto rijdt. Je hebt dus alle vrijheid om je auto uit te lenen aan vrienden en familie, al is het natuurlijk aan te raden om hier goede afspraken over te maken. Denk bijvoorbeeld aan het volgende:

  • Wie betaalt de brandstof? Krijg je je auto met een volle tank terug?
  • Wat gebeurt er als er ineens een boete op jouw deurmat ligt, die door de tijdelijke bestuurder is veroorzaakt?
  • Wat doen jullie bij eventuele schade aan de auto? Of deze vergoed wordt, hangt namelijk af van het soort verzekering dat je hebt afgesloten.
  • Heb je aanvullende dekkingen zoals een Inzittendenverzekering, en is de tijdelijke bestuurder zich hiervan bewust?

Hoe meer duidelijke afspraken je van tevoren maakt, hoe kleiner de kans op vervelende financiële verrassingen én ongemakkelijke gesprekken (of zelfs ruzies) met vrienden of familie.

Auto uitlenen en verzekeringen: hoe werkt het?

Wanneer je je auto uitleent, blijft de verzekering die je hebt afgesloten gewoon geldig. Bij Allianz Direct is dit één (of meerdere) van de volgende opties: WA (Wettelijke Aansprakelijkheid), Beperkt Casco of All Risk verzekering.

WA-verzekering:

Met een WA-verzekering is alleen schade gedekt die de tijdelijke bestuurder aan een andere auto veroorzaakt. Schade aan je eigen auto wordt in dit geval niet vergoed. Heb je alleen een WA-verzekering? Maak dan extra duidelijke afspraken bij het uitlenen van je auto.  

Beperkt Casco of All Risk:

Heb je een Beperkt Casco of All Risk verzekering? Dan is de tijdelijke bestuurder ook verzekerd tegen schade aan jouw eigen auto. Bij Beperkt Casco alleen wanneer deze schade is veroorzaakt door anderen, en bij All Risk ook wanneer de bestuurder de schade per ongeluk zelf heeft veroorzaakt.

Een fijne toevoeging voor eigenaren die hun auto uitlenen én voor tijdelijke bestuurders.

Welke verzekering heb je nodig als je een auto uitleent?

In principe heb je bij het uitlenen van je auto geen andere verzekeringen nodig dan wanneer je alleen zelf in je auto rijdt. Wel kiezen veel mensen ervoor om hun auto net iets uitgebreider te verzekeren wanneer ze hun auto regelmatig uitlenen. Dit geeft niet alleen extra financiële zekerheid, maar ook een extra stuk gemoedsrust.

Een maatstaf voor het kiezen van de juiste Autoverzekering? Veel eigenaren van auto’s van 6 jaar of jonger kiezen voor een All Risk verzekering. Dit geldt ook voor eigenaren van auto’s met een hoge dagwaarde. Heb je een auto van 6 tot 12 jaar? Dan is de Beperkt Casco verzekering de meest gekozen optie. Daarnaast is iedereen verplicht een WA-verzekering af te sluiten, maar – zoals eerder genoemd – bij alleen een WA-verzekering wordt schade aan de auto zelf niet vergoed.

Ook bestaan er speciale leenauto-verzekeringen. Leen je zelf een auto van iemand die alleen een WA-verzekering heeft, dan zou je kunnen overwegen om zelf een tijdelijke verzekering af te sluiten. Allianz Direct biedt deze verzekeringen helaas niet, maar er zijn genoeg verzekeraars die dit wel doen. Leen je je auto uit via SnappCar? Dan ben je bij ons wel gedekt.

Tip! Wil je er zeker van zijn dat de personen die jouw auto lenen (of meerijden) na een ongeluk financiële hulp krijgen? Sluit dan een Inzittendenverzekering af. Je bent zelf ook inzittende van je auto, dus ook als je alleen rijdt, is deze verzekering geen overbodige luxe.

Schade aan een geleende auto

Stel, het gebeurt toch. Je leent je auto uit, en deze komt terug met een kras, deuk of – nog erger – total loss. Wat nu?

Zoals hierboven beschreven, hangen de financiële gevolgen af van je verzekering:

  • Schade aan een andere auto: een WA-verzekering is in Nederland verplicht. Wordt er door jouzelf of door een tijdelijke bestuurder dan ook schade aan een andere auto veroorzaakt, dan kun je er vanuit gaan dat de WA-verzekering deze dekt. Of je wel of niet zelf in de auto rijdt, maakt hier geen verschil.
  • Schade aan je eigen auto: schade aan je eigen auto wordt alleen vergoed wanneer je als eigenaar van de auto een Beperkt Casco of All Risk verzekering hebt afgesloten. Ben je benieuwd naar het verschil tussen deze verzekeringen? Lees dan verder op onze pagina over het verschil tussen een WA-, Beperkt Casco en All Risk verzekering.

Tip: let op je eigen risico! Heb je een eigen risico op je autoverzekering? Dan kan het zijn dat je zelf een deel van de schade moet betalen. Controleer voordat je je auto uitleent even hoe dit zit bij jouw verzekering en maak hier duidelijke afspraken over.

Bij Allianz Direct is het eigen risico niet van toepassing. Heb je als All Risk verzekerde een eigen risico toegevoegd? Dan betaal je alleen een bedrag wanneer de schade door je eigen schuld is ontstaan. De specifieke schade en bijbehorende regeling zie je op onze pagina over het eigen risico bij autoverzekeringen

Schadevrije jaren leenauto

Als laatste nog een belangrijk punt om te overwegen: je schadevrije jaren. Heb je bij jouw verzekeraar schadevrije jaren opgebouwd? Als iemand anders schade veroorzaakt met jouw auto is de kans groot dat je deze (deels) kwijtraakt. Je valt hierdoor terug in schadevrije jaren en krijgten krijgt te maken met een hogere premie. Bespreek van tevoren hoe jullie hiermee omgaan en voorkom dat jij hier nog jaren de dupe van bent. 

Conclusie: zo zit het met je verzekering als je je auto uitleent

Een auto uitlenen (of lenen) doe je niet zomaar. Hoe handig en voordelig ook, de gevolgen bij een ongeluk kunnen heel vervelend zijn. Heb je het volgende al overwogen?

  • Is de auto wel goed verzekerd?
  • Is eventuele schade aan de eigen auto gedekt? En zo nee, wie betaalt deze schade?
  • Is er sprake van een eigen risico?
  • Heeft eventuele schade gevolgen voor je schadevrije jaren?

Alles duidelijk en rond? Dan kun je met duidelijke afspraken je sleutel gerust aan een ander overhandigen – of zelf in de auto van een vriend of familielid stappen.

Vader met kids eet buiten

Anderen laten (mee)rijden in jouw auto?

Heb jij vaak bijrijders, word je weleens thuisgebracht in je eigen auto of leen je deze regelmatig uit? Dan is de Inzittendenverzekering voor jou geen overbodige luxe.

Veelgestelde vragen

Check hier de veelgestelde vragen over het uitlenen van je auto.

  • Moet ik extra verzekering toevoegen als ik mijn auto uitleen aan een vriend of familielid?

    Nee, je huidige verzekering blijft van kracht wanneer je je auto uitleent. Het is wel aan te raden om duidelijke afspraken te maken met de tijdelijke bestuurder over eventuele schade en te overwegen of aanvullende dekkingen zoals een Inzittendenverzekering zinvol zijn.

  • Wat gebeurt er als de lener een ongeluk veroorzaakt met mijn auto?

    Als de tijdelijke bestuurder een ongeluk veroorzaakt, wordt de schade meestal gedekt door de verzekering van de hoofdbestuurder. Wel hangt dit af van het type verzekering dat hij of zij heeft. Zo wordt schade aan een andere auto altijd gedekt door de WA-verzekering, maar heb je voor een vergoeding van schade aan de eigen auto een Beperkt Casco- of All Risk verzekering nodig. 

  • Wat moet ik doen als ik een auto leen? Moet ik mijn eigen verzekering informeren?

    Het is belangrijk om duidelijke afspraken te maken met de eigenaar van de auto. Over het algemeen hoef je jouw eigen verzekeraar niet te informeren, aangezien de auto verzekerd is door de eigenaar. Het is wel aan te raden om te controleren of de verzekering van de auto voldoende dekking biedt tijdens de uitleenperiode.

  • Zijn er speciale verzekeringsopties voor huurauto's?

    Ja, er zijn speciale verzekeringsopties voor huurauto's die je bij je huurauto kunt afsluiten. Benieuwd hoe het werkt? Lees snel verder in onze blog over het huren van een auto voor de vakantie

  • Kan ik een tijdelijke autoverzekering krijgen voor een geleende auto?

    Ja, er zijn speciale verzekeringen beschikbaar voor mensen die tijdelijk een auto lenen, hoewel niet alle verzekeringsmaatschappijen deze optie bieden. Bij Allianz Direct kun je dit niet afsluiten. 

  • Betaal je het eigen risico als je je auto uitleent?

    Iedere verzekeraar stelt eigen regels rondom het uitlenen van auto’s. Bij Allianz Direct blijft het eigen risico bij het uitlenen van je auto gewoon bestaan. 

Expert Ron Adams Allianz Direct

Expert Ron Adams

Ron is niet alleen Head of Marketing & Sales, maar hij verdiept zich ook in productinhoudelijke kennis op het gebied van auto- en woonverzekeringen. Daarom weet hij als expert de juiste informatie op tafel te leggen en nieuwe informatie van de juiste kennis en checks te voorzien. Bovenal heeft Ron altijd een antwoord op jouw vragen over de Autoverzekering en Woonverzekering van Allianz Direct.