Koppel praat in auto

Auto uitlenen

Hoe zit dat met je verzekering?

Je auto uitlenen, heb je dat weleens gedaan? Bijvoorbeeld aan je beste vriend of schoonzus? Heb je er al over nagedacht wat je moet doen als er schade aan je auto wordt gemaakt? Verzekert je autoverzekeraar deze schade dan wel?

Op het moment dat je jouw autoverzekering afsluit bij Allianz Direct, ben je de hoofdbestuurder van de auto en gaan wij er bij Allianz Direct vanuit dat je het meeste in de auto rijdt. Voilà, je bent hoofdbestuurder! Dat betekent dat je jouw auto mag uitlenen aan iemand anders. Er verandert bovendien niets in de polisvoorwaarden.

Let op: wordt jouw auto niet voor privégebruik uitgeleend, zoals joyriding, verhuur of autorijlessen? Dan ben je niet verzekerd voor eventuele schade. Ook biedt Allianz Direct geen autoverzekering voor 1 dag aan. 

Schade aan een andere auto

Heb je alleen een WA-verzekering? Dan dekt de autoverzekering alleen de schade die aan een andere auto is gemaakt. Schade aan je eigen auto door schuld van de tijdelijke bestuurder, wordt dan niet verzekerd.

Het is dus belangrijk dat je van tevoren goede afspraken maakt over het gebruik van je auto. Zeker als je jouw auto alleen WA-verzekerd of WA-Beperkt Casco verzekerd hebt. De schade aan jouw eigen auto is dan niet verzekerd. Plus een WA-schade die jouw verzekeraar uitbetaald aan een tegenpartij, heeft een negatief effect op je schadevrije jaren en de daarbij horende korting op jouw premie. 

Schade aan je eigen auto

Het is een ander verhaal als je jouw auto uitleent en er schade wordt gemaakt aan je eigen auto. Met een All Risk verzekering ben je zelf wél verzekerd tegen schade van jouw eigen auto. Bij Allianz Direct keren we de schade dan gewoon uit, ook als je dus zelf niet de bestuurder van de auto was. Degene die jouw auto leent, moet natuurlijk wel rijbevoegd zijn.

Bovendien sta je met de standaard €0,- eigen risico niet voor financiële verrassingen als je Beperkt Casco of All Risk verzekerd bent!

Tip: sluit een inzittendenverzekering af

Wil je er zeker van zijn dat de personen die jouw auto lenen (of meerijden) na een ongeluk financiële hulp krijgen? Zorg dan dat je naast jezelf, ook je meerijders of tijdelijke bestuurders verzekert tegen schade en letsel. Dit veilige gevoel sluit je af met een inzittendenverzekering.

Je bent zelf ook een inzittende van je auto, dus ook als je alleen rijdt, is een Inzittendeverzekering geen overbodige luxe. Je verzekert jezelf dan ook tegen oplopend letsel bij een auto-ongeluk.

Jouw auto langdurig uitlenen?

Ben je van plan om je auto voor een langere tijd uit te lenen? Geef dit dan door bij je autoverzekeraar. De premie wordt dan opnieuw bepaald aan de hand van de schadevrije jaren en leeftijd van de bestuurder van de auto. Check ook deze korte video over het uitlenen van je auto en je verzekering!

 

video player
Externe video content

Deze video wordt geladen door YouTube. Google verzamelt informatie over jouw interactie met deze video door gebruik te maken van cookies en kan deze informatie gebruiken om advertenties te tonen. Accepteer de cookies om door te gaan naar de video.

Ik wil een ander in mijn auto laten rijden. Hoe doe ik dat? © Allianz Direct

Anderen laten (mee)rijden in jouw auto?

Heb jij vaak bijrijders, word je weleens thuisgebracht in je eigen auto of leen je deze regelmatig uit? Dan is de Inzittendenverzekering voor jou geen overbodige luxe.

Lees meer
Vader met kids eet buiten