De cataloguswaarde van je auto

Hoe zit dat?

De cataloguswaarde is de officiële nieuwwaarde van je auto. Voor je autoverzekering is deze waarde belangrijk. Lees snel hoe het precies zit.

Cataloguswaarde auto

Cataloguswaarde auto opzoeken

Wat is de cataloguswaarde van een auto en hoe wordt deze berekend? De cataloguswaarde, ook wel bekend als de nieuwprijs, is de officiële prijs van een auto op het moment dat het kenteken wordt afgegeven. Deze prijs is inclusief BTW, BPM (Belasting voor Personenauto's en Motorrijwielen) en eventuele accessoires. Op deze pagina lees je alles over wat de cataloguswaarde is, hoe je de catalogusprijs van jouw auto kunt opzoeken en berekenen en waarom het handig is om de cataloguswaarde te weten. 

Wat is de cataloguswaarde van een auto?

De cataloguswaarde van de auto is de officiële nieuwprijs van de wagen. Deze geldt vanaf de datum dat de RDW het eerste deel van het kenteken afgeeft. De cataloguswaarde van een auto wordt bepaald door de fabrikant. De cataloguswaarde is de basisprijs van het voertuig, inclusief standaarduitrusting en eventuele accessoires die door de fabrikant zijn toegevoegd, maar exclusief eventuele extra opties die de koper kiest. 

Goed om te weten: de cataloguswaarde is niet alleen de prijs van de auto zelf, maar ook de belastingen die van toepassing zijn, zoals de belasting van personenauto's en motorrijwielen (BPM) en de belasting toegevoegde waarde (BTW).

Verschil tussen cataloguswaarde en dagwaarde

De cataloguswaarde en de dagwaarde van een auto zijn twee verschillende begrippen die beide een rol spelen in de waardering van een voertuig. De cataloguswaarde, zoals eerder uitgelegd, is de officiële verkoopprijs van de auto toen deze nieuw was. De dagwaarde is juist de waarde van de auto op de markt van vandaag, dus na afschrijving en gebruik. 

 • De dagwaarde is dus een waarde die verandert naarmate de auto ouder wordt en meer kilometers maakt. Factoren zoals het merk en model van de auto, het aantal gereden kilometers en de algehele staat van de auto spelen een rol bij het bepalen van de dagwaarde.

Deze twee waarden kunnen flink van elkaar verschillen, vooral bij oudere auto's. Het is handig om beide waarden te kennen, vooral bij het afsluiten van autoverzekeringen en bij de verkoop of inruil van de auto.

Cataloguswaarde van je auto opzoeken via de RDW check

De RDW check is een handige tool om de cataloguswaarde van je auto op te zoeken. Door je kenteken in te voeren, krijg je toegang tot de officiële gegevens van je voertuig. Deze informatie bestaat niet alleen uit de cataloguswaarde, maar ook andere geregistreerde details over de auto.

Het raadplegen van de RDW check is eenvoudig en snel. Ga naar de RDW website en voer je kenteken in. Zoek vervolgens naar de fiscale gegevens van het voertuig, daar vindt je de cataloguswaarde.

Deze waarde is vooral nuttig als je de waarde van je auto wilt weten voor de inruil, of om een beeld te krijgen van wat je bij moet leggen voor een nieuwe auto.

Waarom RDW cataloguswaarde opvragen?

Het opvragen van de RDW cataloguswaarde van je auto heeft meerdere voordelen. Een van de belangrijkste redenen is dat je een nauwkeurige inschatting kunt maken van de verkoopprijs als je je auto wilt verkopen. Met name bij auto's die destijds een hoge cataloguswaarde hadden, kan dit betekenen dat de auto luxer was uitgevoerd. Dit kan de prijs op de tweedehandsmarkt beïnvloeden. 

Bovendien kan de cataloguswaarde invloed hebben op de premie voor je autoverzekering en de bijtelling die je betaalt. Het is dus in meerdere opzichten handig om deze waarde te kennen. 

Tenslotte wordt de cataloguswaarde vaak gebruikt als basis voor de berekening van de motorrijtuigenbelasting. Door de cataloguswaarde van je auto op te vragen, krijg je dus een volledig beeld van de kosten die met je voertuig verbonden zijn.

Zo kom je achter de RDW cataloguswaarde van je auto

Wil je de catalogusprijs van een auto weten? Alle auto’s met een Nederlands kenteken staan geregistreerd bij de RDW. Je kunt een deel van de voertuiggegevens opvragen door middel van de RDW kentekencheck.
Deze check bevat de volgende informatie:

 • Basisgegevens
 • Motor en milieugegevens
 • Technische gegevens
 • Fiscale gegevens

Onder de fiscale gegevens vind je de RDW cataloguswaarde van je auto.

Cataloguswaarde auto opzoeken met of zonder kenteken

Het opzoeken van de cataloguswaarde van een auto kan op verschillende manieren, afhankelijk van of je het kenteken van de auto hebt of niet. Met een kenteken is het het eenvoudigst. Websites zoals de RDW en Kentekencheck bieden tools waarmee je de cataloguswaarde van je auto kunt opzoeken door je kenteken in te voeren. 

Zonder een kenteken is het wat ingewikkelder, maar nog steeds mogelijk. In dat geval kun je de cataloguswaarde vinden door het model en het bouwjaar van de auto op te zoeken op de website van de fabrikant of een betrouwbare autoverkoopwebsite. Houd er rekening mee dat deze methode minder nauwkeurig kan zijn, aangezien de cataloguswaarde van een auto kan verschillen op basis van specificaties en extra's.

Waarom is de cataloguswaarde van de auto van belang?

In de volgende situaties speelt de cataloguswaarde van de auto een rol:

1. Wanneer je een autoverzekering afsluit.
Als je een Beperkt Casco of All Risk-autoverzekering wilt afsluiten, bepaalt de verzekeraar de hoogte van de premie aan de hand van een aantal factoren. De cataloguswaarde van de nieuwe auto speelt hierbij een rol. Hulp nodig bij het uitkiezen van een autoverzekering? Bekijk de mogelijkheden voor een autoverzekering bij Allianz Direct.

2. Wanneer de nieuwe auto minder dan een jaar oud én total loss is.
Is je nieuwe auto minder dan een jaar oud en total loss verklaard? Dan is het prettig als je een vergelijkbare auto kunt kopen. Check wel even de voorwaarden, hiervoor heb je bij Allianz Direct een aanvullende dekking Verlengde Nieuwwaarde nodig.

3. Wanneer je een auto van de zaak hebt.
De cataloguswaarde van de auto speelt ook een rol als je een auto van de zaak hebt. De Belastingdienst bepaalt namelijk aan de hand van deze waarde de bijtelling.

4. Wanneer je verzekeringen en belasting moet betalen.
Bij instellingen als verzekeraars en de Belastingdienst geldt als uitgangspunt de cataloguswaarde van de auto om te bepalen hoeveel je moet betalen.

Catalogusprijs auto berekenen voor de belastingdienst

De cataloguswaarde van een auto voor de belastingdienst berekenen kun je eenvoudig zelf doen  via de RDW-website, door je kenteken in te voeren. Het is belangrijk om te weten dat de cataloguswaarde die de belastingdienst hanteert, de oorspronkelijke verkoopprijs is inclusief btw, bpm en eventuele accessoires, die door de fabrikant of de importeur zijn aangebracht vóórdat het kenteken aan de auto is toegekend. Deze waarde wordt gebruikt om bijvoorbeeld de bijtelling te berekenen voor een auto van de zaak.

Meer weten over een autoverzekering of de cataloguswaarde van je auto?

Ben je op zoek naar de voordeligste autoverzekering aan de hand van de cataloguswaarde van de auto? De premie van de verzekering is afhankelijk van deze waarde. Hoe nieuwer de auto, des te hoger de premie is. Daarnaast is het goed om de verschillende dekkingen en aanvullende dekkingen te bekijken. Zo kies je bij Allianz Direct voor de hoofddekking van je auto tussen WA, Beperkt Casco of All Risk.

Veelgestelde vragen over de cataloguswaarde auto

 • Waar kan ik de cataloguswaarde van een auto vinden?

  De cataloguswaarde van een auto kun je op verschillende manieren vinden. Een van de meest betrouwbare bronnen is de website van de RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer). Door hier je kenteken in te voeren, krijg je toegang tot de fiscale gegevens van je auto, inclusief de cataloguswaarde.  

 • Wat is de cataloguswaarde van de auto?

  De cataloguswaarde van een auto, ook wel bekend als de fabrieksprijs, is de originele verkoopprijs van het voertuig op het moment dat het kenteken voor het eerst werd afgegeven. De catalogusprijs bestaat niet alleen uit de basisprijs van de auto, maar ook de kosten van standaarduitrusting en eventuele extra's die door de fabrikant of importeur zijn toegevoegd.

  Ook belastingen zoals de Belasting Toegevoegde Waarde (BTW) en de Belasting van Personenauto's en Motorrijwielen (BPM) zitten in de catalogusprijs inbegrepen. 

 • Hoe kan ik de cataloguswaarde van een auto vinden?

  Om de cataloguswaarde van een auto te vinden heb je verschillende opties. De meest betrouwbare en veelgebruikte methode is via de website van de RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer). Door het kenteken van de auto in te voeren op de RDW-website, kun je de fiscale gegevens van de auto checken, waar de cataloguswaarde ook onder valt. 

  Er zijn ook andere websites zoals Kentekencheck en Waardeauto.nl die een gratis kenteken check aanbieden om de cataloguswaarde te bepalen. 

 • Hoe bereken je de cataloguswaarde?

  De cataloguswaarde is te berekenen door verschillende factoren in overweging te nemen. Allereerst is het belangrijk om het merk, type en bouwjaar van de auto te weten. Daarnaast spelen ook de btw, bpm en eventuele accessoires een rol in de berekening.

  Er zijn tools beschikbaar online die je kunnen helpen bij het berekenen van de cataloguswaarde, zoals Kentekencheck, Independer en de RDW. Door je kenteken in te voeren, krijg je direct inzicht in de cataloguswaarde van je auto. 

  Het is echter belangrijk om op te merken dat de waarde van je auto afneemt naarmate de auto ouder wordt of wordt gebruikt. De cataloguswaarde geeft de nieuwprijs van de auto weer en houdt geen rekening met afschrijving of slijtage. Daarom is het altijd handig om ook de dagwaarde van de auto te kennen, die de huidige waarde van de auto aangeeft.

   

 • Hoe bepaald rdw cataloguswaarde?

  De RDW bepaalt de cataloguswaarde van een auto op basis van verschillende factoren, zoals de oorspronkelijke verkoopprijs van de auto, inclusief btw en BPM, evenals de kosten van eventuele accessoires die door de fabrikant of de importeur zijn toegevoegd vóór de afgifte van het kenteken. De cataloguswaarde wordt geregistreerd op het moment van de eerste registratie van het voertuig en blijft gedurende de levensduur van de auto hetzelfde. 

  Het is belangrijk op te merken dat de cataloguswaarde een eenmalige prijs is en geen rekening houdt met afschrijving, veranderingen of toegevoegde accessoires na de eerste registratie. Het wordt daarom gezien als de 'nieuwwaarde' van de auto. 

  De RDW biedt online toegang tot deze informatie via hun website. Door het kenteken van de auto in te voeren, kan de eigenaar of potentiële koper de cataloguswaarde en andere relevante voertuiggegevens opvragen.

 • Wat is cataloguswaarde?

  De cataloguswaarde van een auto is de nieuwprijs van een voertuig inclusief alle belastingen en accessoires die zijn toegevoegd door de fabrikant of importeur vóór de toekenning van het kenteken. Het wordt ook wel de fabrieksprijs genoemd en wordt vastgesteld op het moment dat het kenteken voor het eerst wordt afgegeven. Deze waarde speelt een belangrijke rol in verschillende situaties zoals het berekenen van belastingen, verzekeringen, en wordt ook gebruikt als basis bij het bepalen van de bijtelling voor een zakelijke auto.

Man met laptop

Benieuwd naar je premie?

Je weet het zo. Bereken je premie in 20 seconden en sluit direct af.