
2 april 2025
6 onderhoudstips waarmee je auto langer meegaat
Een goed onderhouden auto gaat langer mee, rijdt veiliger en bespaart je op de lange termijn een hoop geld. Gelukkig hoef je voor klein onderhoud niet meteen naar de garage. Met deze 6 onderhoudstips kun je gemakkelijk zelf aan de slag, vanuit je eigen thuis-garage!
1. Controleer de bandenspanning en het profiel
De juiste bandenspanning zorgt voor minder slijtage, een betere wegligging en een lager brandstofverbruik. Daarnaast kunnen té zachte banden meer brandstof verbruiken. Controleer daarom maandelijks de bandenspanning bij een tankstation of met een eigen bandenspanningsmeter. Je vindt de juiste spanning op een sticker in de deurpost of achter het tankklepje.
Naast de spanning is het profiel van je banden minstens zo belangrijk. Banden met te weinig profiel hebben minder grip, wat voor extra gevaar kan zorgen bij nat wegdek. Een versleten profiel verhoogt daarnaast ook de kans op een klapband. De minimale profieldiepte in Nederland is 1,6 mm, maar voor optimale veiligheid wordt 2 mm aangeraden (en 4 mm in de winter). Check dit eenvoudig met een profielmeter of een muntstuk.
2. Was je auto grondig en bescherm de lak
Een schone auto ziet er niet alleen mooier uit, maar voorkomt ook schade aan de lak. Vogelpoep, zand en anderr vuil kunnen de laklaag aantasten als ze te lang blijven zitten. Verwijder dit vuil daarom zo snel mogelijk met een zachte doek en water. Was je auto regelmatig en geef 'm een paar keer jaar een waxbeurt voor extra bescherming. In deze blog lees je de do’s en don’ts voor het wassen van je auto.
3. Vul de vloeistoffen bij
Controleer regelmatig je oliepeil, koelvloeistof en ruitensproeiervloeistof. Dit voorkomt onnodige schade aan de motor en zorgt voor een veilig zicht. Zorg er altijd voor dat de auto minimaal 10 minuten stilstaat op een vlakke ondergrond en zorg dat je weet welke vloeistof je waar moet bijvullen.
4. Check je verlichting
Goed werkende verlichting is belangrijk voor je veiligheid. Controleer regelmatig of alle lampen, inclusief knipperlichten en remlichten, goed werken. Lampen controleer je door ze één voor één aan te zetten en door iemand buiten de auto te laten checken. Ben je op jezelf aangewezen? Parkeer de auto dan voor een groot oppervlak zoals een winkelruit.
5. Vervang je ruitenwissers
Slechte ruitenwissers zorgen voor strepen en slecht zicht bij regen. Als je merkt dat niet de hele ruit gelijkmatig wordt schoongeveegd, je scheurtjes in het rubber ziet of zelfs merkt dat het rubber losraakt, is het tijd voor vervanging. Dit is een simpel klusje die je zelf in een paar minuten kunt doen.
6. Ga een blokje om
Staat je auto vaak stil? Dit kan slecht zijn voor de accu en banden. Als je minimaal één keer per week een halfuur omrijdt, houdt je de onderdelen soepel en kun je pech aan je auto voorkomen. Als je auto lang stilstaat, parkeer ‘m dan het liefst overdekt.
Bonustip: check je autoverzekering en doe een grote beurt
Bij een bepaalde kilometerstand zijn sommige onderdelen van je auto toe aan vervanging. Deze informatie staat vaak in het onderhoudsboekje – pak deze er eens bij en maak een lijstje. Zo houd je ruim van tevoren rekening met grote kosten.
Nu je toch goed bezig bent, check dan ook meteen welke autoverzekering je hebt en of deze nog bij jouw situatie past. Heb je een vrij nieuwe auto, of is deze juist meer dan 10 jaar oud? Misschien is het handig om je dekking aan te passen. Dit zijn onze autoverzekeringen. Bereken je premie binnen 20 seconden en zie direct of je kunt besparen!

Verder lezen?
Misschien vind je deze artikelen interessant.
Kosten kleine beurt
Naast een APK-keuring is het aan te raden om je auto jaarlijks een kleine beurt te geven. Dit zijn de 25 punten waarop gecheckt wordt.
Remvloeistof vervangen
Als je je remvloeistof op tijd bijvult, krijg je geen problemen met je remsysteem en rijd je veilig. Dit is hoe je dit zelf doet.
Lakschade repareren
Een autolak reparatie is duur, maar wordt met sommige dekkingen vergoed. Lees in dit artikel of dat voor jou geldt.
Autoruit vervangen
Een autoruit vervangen is vakmanschap. Maar worden de kosten van ruitschade vergoed door je autoverzekering?