
10 april 2025
Rijbewijs op zak? Regel dit voor je eerste auto
Yes! Je bent geslaagd voor je rijbewijs – gefeliciteerd! Maar... wat nu? Nu wordt het tijd om je rijbewijs aan te vragen bij jouw gemeente. Nog snel even een pasfoto laten maken, aangezien je rijbewijs 10 jaar geldig is, en dan afwachten tot je je pasje kan ophalen. Meestal duurt dit ongeveer een week. Zodra je je rijbewijs in handen hebt, kun je de weg op. De één blijft voorlopig nog even in de auto van z'n ouders rijden, de ander koopt liever meteen een eigen auto. In deze blog lees je waar je allemaal aan moet denken als je net je rijbewijs hebt.
Je eerste eigen auto kopen? Hier moet je op letten
Een auto kopen is natuurlijk leuk, maar er komt ook een hoop bij kijken. Het eerste wat je kunt doen, is bepalen wat je budget is. Houdt daarbij rekening met meer dan alleen de aankoopprijs van de auto. Denk ook aan:
- Autoverzekering (deze is verplicht);
- Wegenbelasting;
- Onderhouds- en reparatiekosten;
- Brandstof of laadkosten.
Tip! Het is ook slim om na te denken over het soort brandstof dat je auto gebruikt, zoals benzine, diesel, elektrisch of hybride. Elektrische en hybride auto’s kunnen duurder zijn om te kopen, maar ze kosten vaak minder aan brandstof en onderhoud. Let wel op dat je dan ook toegang hebt tot een laadpaal in de buurt of bij huis.
Tweedehandsauto: slim voor beginners
Als je net je rijbewijs hebt gehaald, kan het aanschaffen van een tweedehandsauto een slimme keuze zijn. Niet alleen omdat de aanschafprijs een stuk lager ligt, ook de premie van je verzekering is vaak voordeliger.
Als je net je rijbewijs hebt gehaald, heb je nog niet veel rijervaring. Een tweedehandsauto is een goede optie om zowel een lagere premie te hoeven te betalen als schadevrije jaren op te bouwen. Mocht je eventueel schade rijden omdat je pas net je rijbewijs hebt en nog rijervaring opdoet, is het ook fijn om niet een gloednieuwe auto te rijden. Wil je meer weten over het kopen van een tweedehandsauto? Lees dan deze blog.
Autoverzekering afsluiten
Een auto kopen betekent ook een verzekering afsluiten. Je betaalt je premie maandelijks of jaarlijks, die keuze is aan jou. In Nederland is een WA-verzekering verplicht – dit dekt schade die jij per ongeluk aan anderen toebrengt. Daarnaast kun je ook nog kiezen uit verschillende dekkingen om andere types schade te verzekeren:
Onder de WA dekking valt:
Schade aan anderen
Hulp bij schade
Brand en explosie
Inbraak en diefstal
Storm, hagel en overstroming
Dieren
Ruitschade
Aanrijding
Vandalisme
Onder de Beperkt Casco dekking valt:
Schade aan anderen
Hulp bij schade
Brand en explosie
Inbraak en diefstal
Storm, hagel en overstroming
Dieren
Ruitschade
Aanrijding
Vandalisme
Onder de All Risk dekking valt:
Schade aan anderen
Hulp bij schade
Brand en explosie
Inbraak en diefstal
Storm, hagel en overstroming
Dieren
Ruitschade
Aanrijding
Vandalisme
Let op: de kosten van autoverzekeringen kunnen verschillen, afhankelijk van je schadevrije jaren, waar je woont en welk type auto je hebt.
Schadevrije jaren: zo werkt het
Zodra je een autoverzekering op je eigen naam hebt staan, begin je met het opbouwen van schadevrije jaren. Voor elk jaar dat je geen schade claimt, krijg je er één bij. Hoe meer schadevrije jaren je hebt, hoe hoger de korting op je premie.
- Schadevrije jaren zijn persoonsgebonden en zitten niet vast aan de auto;
- Ze blijven de meeste verzekeraars maximaal drie jaar geldig als je geen verzekering meer hebt;
- Let op: een schade claimen betekent vaak dat je schadevrije jaren naar beneden zakken.
Handige spullen voor in de auto
Voordat je met je eigen auto op pad gaat, is het slim om de volgende spullen in je auto te leggen:
- Gevarendriehoek;
- Veiligheidshesje;
- EHBO-doos;
- Veiligheidshamer.
In Nederland zijn deze spullen niet verplicht, maar in sommige landen is dat wel het geval. Mocht je dus van plan zijn om met je auto op vakantie te gaan, dan is het goed om vooraf te checken welke regels er in dat land gelden. Lees in deze blog meer informatie.
Was dit artikel nuttig?

Benieuwd naar meer?
Zo haal je de meeste km uit een tank!
Met de stijgende brandstofprijzen is het slim om zuinig te rijden. Maar hoe haal je de meeste kilometers uit een volle tank? Dat lees je hier.
Tanken in het buitenland
Waar moet je op letten bij tanken in het buitenland? Dat en meer over tanken lees je hier.