Geld op het strand

Mei 2022

Vakantiegeld: waar geef je het aan uit?

Het is weer zover: tijd voor je jaarlijkse vakantiegeld! Misschien krijg je het binnenkort of heb je het inmiddels gekregen. Vakantiegeld is altijd een welkome extra, waar je net als vakantiedagen recht op hebt. De grote vraag is natuurlijk: waar geef je het aan uit? Wat is een slimme uitgave, of is het juist slim om je vakantiegeld opzij te zetten op een spaarrekening?

Misschien heb je al wilde plannen om je vakantiegeld aan uit te geven. Het is natuurlijk een fijne buffer om opzij te zetten, maar los van sparen zien we vaak dat men denkt aan drie soorten grote uitgaven om het vakantiegeld voor te gebruiken. Zo wacht men vaak met het kopen van een (tweedehands) auto tot het vakantiegeld binnen is. Daarnaast gebruiken veel mensen het geld voor een verbouwing of als extra eigen inleg voor de aankoop van een huis. Ten slotte kun je het geld natuurlijk ook gebruiken waar het eigenlijk voor is: vakantie!

Waar kun je op letten bij deze uitgaven en wat is nu een slimme besteding? Dat en meer over vakantiegeld lees je hieronder.

Vakantiegeld: wat is het en hoeveel krijg je?

Als je werkt of een uitkering krijgt, heb je recht op zowel vakantiedagen als vakantiebijslag, vaak vakantiegeld genoemd. Het vakantiegeld is minimaal 8% van je bruto jaarsalaris. Sommige werkgevers betalen dit maandelijks uit in je maandsalaris, maar de meeste werkgevers betalen het vakantiegeld op een vast moment in het jaar uit. In de meeste gevallen ontvang je het vakantiegeld in mei of juni, met het idee dat je daarmee je vakantie kunt boeken. In de praktijk geven mensen het aan allerlei zaken uit, die lang niet altijd met vakantie te maken hebben.

Vakantiegeld auto kopen

Veel mensen wachten met een nieuwe auto kopen tot het vakantiegeld binnen is. Logisch ook, want met het vakantiegeld op zak heb je meer te besteden om een nieuwe of tweedehandsauto te kopen. Wel doe je er goed aan om, zeker bij een tweedehandsauto, te checken of je de auto wel op het beste moment koopt. Met het vakantiegeld heb je misschien wat meer te besteden, maar het is natuurlijk zonde om te veel te betalen.

Heb je een auto op het oog om van je vakantiegeld te kopen? Dan hoort daar natuurlijk ook een voordelige autoverzekering bij. Bij Allianz Direct verzeker je jouw auto extra voordelig met €0 eigen risico, waardoor je meer vakantiegeld overhoudt.

Vakantiegeld: huis verbouwen of kopen

Het vakantiegeld is 8% van je bruto jaarsalaris. Daarvan koop je helaas geen huis, maar het kan wel net even wat extra eigen inbreng zijn om de koop rond te maken. Ook is vakantiegeld goed besteed aan een verbouwing aan je huis. Die nieuwe keuken of badkamer wordt zo toch iets beter te betalen. Het voordeel hiervan is dat je huis door een verbouwing ook meer waard kan worden: investeren in je huis loont.

Goed om te weten als je van plan bent om je vakantiegeld in een verbouwing te stoppen: tijdens en na de verbouwing verandert de dekking van je woonverzekering mogelijk. Check onze blog over het verbouwen van je huis met alle tips voor vóór, tijdens en na je verbouwing.

Op vakantie met je vakantiegeld

Het vakantiegeld is natuurlijk bedoeld om – je raadt het al – een welverdiende vakantie van te betalen! Alhoewel een nieuwe auto of investering in je woning een goede besteding van je vakantiegeld is, is een vakantie een van de beste investeringen in jezelf. Je werkt er hard voor, dus geniet van je vakantie.

Al vakantieplannen gemaakt om je vakantiegeld aan uit te geven? Vergeet dan niet om ook een goede reisverzekering af te sluiten, bijvoorbeeld bij Allianz Direct!

Vakantiegeld sparen en/of investeren

Los van de drie bovenstaande opties, kiezen mensen er ook vaak voor om het vakantiegeld opzij te zetten. Het is natuurlijk een mooie buffer die je kunt gebruiken voor onvoorziene kosten, zoals een kapotte wasmachine of andere onderhoudskosten aan je huis of auto. Het is zeker slim om wat extra’s opzij te zetten voor dit soort kosten!

Naast sparen, kun je het vakantiegeld ook gebruiken om te investeren. Het idee daarvan is om meer rendement te halen dan op je spaarrekening en zo meer uit je vakantiegeld te halen. Dit kan zeker slim zijn, maar het is wel verstandig om je eerst te verdiepen in de spelregels en mogelijke risico’s van investeren. Je kunt immers ook (delen van) je geld verliezen als de koers daalt.

Waar je jouw vakantiegeld ook aan uitgeeft, geniet van dit zomerse extraatje en ga voor de keuze die bij jou past!

Was dit artikel nuttig?

Mensen in auto lachen

Bereken je premie in 20 seconden

Tijd om over te stappen op Allianz Direct. Ben je er helemaal uit? Bereken dan je premie in 20 seconden en verzeker je auto!