Vriendinnen in de auto

Ga jij op autovakantie naar Frankrijk? Dit moet je weten!

We mogen weer! Deze zin heb je de laatste tijd vast voorbij horen komen, want het is weer mogelijk om naar het buitenland te reizen. Door de coronacrisis heeft iedereen veel thuisgezeten en staan velen te popelen om weer op vakantie te gaan! Heb jij plannen voor deze zomer om met de auto naar de Franse Rivièra af te reizen? In deze blog vind je de belangrijkste zaken die je moet weten om goed voorbereid op weg te gaan!

Tanken in Frankrijk

Over het algemeen is tanken bij een onbemand tankstation naast een supermarkt het goedkoopst in Frankrijk. En rijd jij op lpg? Let er dan op dat je zonder veiligheidsventiel op je lpg-installatie niet mag parkeren in een ondergrondse parkeergarage. Ook goed om te weten is dat je geen Franse E85 benzine in je gewone benzineauto moet gieten, want dan gaat je motor stuk. Deze E85 brandstof is namelijk uitsluitend bedoeld voor speciale flexifuelauto's. Bijkomend voordeel aan een tripje naar het zuiden is dat de benzine- en dieselprijzen aanzienlijk lager liggen dan in Nederland. Check voor vertrek ook de actuele brandstofprijzen in Europa, zodat jij slim kunt tanken! Ga je een auto huren voor vakantie? Check dan even hoe dat zit met je verzekering. 

Verplichte voorwerpen in de auto - Frankrijk

Check ook altijd van tevoren welke spullen je in het buitenland verplicht in je auto moet hebben. Wist je dat het sinds mei 2020 niet meer verplicht is om een alcoholtest mee te nemen naar Frankrijk? Het is echter wel verplicht om een veiligheidshesje en een gevarendriehoek mee te hebben. Een verbanddoos, reserveband, brandblusser en reservelampen zijn niet verplicht, maar zijn natuurlijk sterk aan te raden voor ‘het geval dat’. Ook is het verstandig om vooraf te controleren welke attributen je bij je moet hebben in de landen waar je doorheen rijdt.

Afwijkende verkeersregels in Frankrijk

In Frankrijk gelden over het algemeen dezelfde regels als in Nederland, maar er zijn een paar opvallende afwijkingen die goed zijn om te weten. Zo kun je als bestuurder een boete krijgen als je met iets anders bezig bent dan rijden, zoals eten, roken of je make-up doen. Daarnaast mag je natuurlijk geen telefoon gebruiken achter het stuur, ook niet als je stilstaat. En wil je voorkomen dat je de Franse gendarmerie achter je aan krijgt? Gebruik dan ook geen oortjes of headset. Tot slot zijn de meeste snelwegen in Frankrijk tolwegen, dus houd hier rekening mee in de kosten voor roadtrip over de Péage. Check ook eens de boetes in Frankrijk!

Groene kaart

Vergeet ook niet om je ‘groene kaart’ mee te nemen voor het geval er iets gebeurt met de auto onderweg. Hierop staan je verzekeringsgegevens en alle noodnummers vermeld. En nee, deze hoeft niet meer groen te zijn, maar mag tegenwoordig ook gewoon op wit papier afgedrukt zijn. Meer weten over de groene kaart? Check dan de video hieronder!

Pechhulpverzekering

Pech onderweg komt natuurlijk nooit gelegen en al helemaal niet tijdens je vakantie. Met een aanvullende Pechhulp verzekering zorgen wij voor een reparatie of zelfs vervangend vervoer als je met pech langs de weg staat in heel Europa. En als je autoschade hebt, hoef jij je hier geen zorgen over te maken als jij ook gewoon een autoverzekering hebt afgesloten, want in Frankrijk geldt dezelfde dekking als in Nederland. Ga je met een kampeerauto op vakantie? Check dan je verzekering. Bij Allianz Direct kun je je kampeerauto niet verzekeren.

Tip! Ga je met een huurauto op pad? Lees dan snel verder in onze blog over het verzekeren van je huurauto

Verkeersrechtsbijstandsverzekering

Heb jij een WA-, Beperkt Casco- of All Risk-verzekering afgesloten? Dan is het ook aan te raden om voor een aanvullende rechtsbijstandverzekering te kiezen. In dat geval krijg je hulp bij het verhalen van schade als iemand anders het ongeluk heeft veroorzaakt of als er gewonden zijn gevallen. Uit ervaring weten we dat dit in het buitenland vaak lastig is om dit zelf te regelen. Bovendien wil je natuurlijk blijven genieten van je vakantie.

Bon voyage!

video player
Externe video content

Deze video wordt geladen door YouTube. Google verzamelt informatie over jouw interactie met deze video door gebruik te maken van cookies en kan deze informatie gebruiken om advertenties te tonen. Accepteer de cookies om door te gaan naar de video.

Hoe werkt de groene kaart? © Allianz Direct
Familie loopt buiten

Wij staan voor je klaar in heel Europa

Met de Pechhulp Verzekering repareren we je auto in binnen- en buitenland. Is reparatie niet ter plekke mogelijk? Dan brengen we ‘m naar een garage in de buurt en krijg je vervangend vervoer.

Was dit artikel nuttig?