Praalwagens carnaval

Januari 2024

De beste carnavalsfeesten op rijafstand!

Kostuums, praalwagens, trommels… Alaaf! Kom jij van onder de rivieren, of ben je gewoon een echte fan van carnaval? Ontdek hier de beste carnavalsfeesten in Nederland en vlak over de grens!

De beste carnavalsfeesten in Nederland

Onze zuiderburen zijn erg goed in het organiseren van carnavalsfeesten, maar wij Nederlanders kunnen er ook wat van. Voor een leuk carnavalsfeest hoef je dus niet per se de grens over. Om je op weg te helpen hebben we de vijf beste carnavalsfeesten in Nederland voor je op een rijtje gezet:

1. ’s-Hertogenbosch: Oeteldonk 

Datum: zondag 11 februari – dinsdag 13 februari 2024

Tijdens carnaval wordt ’s-Hertogenbosch omgetoverd tot Oeteldonk. Oeteldonk is één van de populairste carnavalssteden van Nederland, waar het normale leven even stil staat, restaurants veranderen in feestzalen en ook buiten volop feest gevierd wordt. Carnaval wordt hier afgetrapt met de onthulling van het standbeeld van Boer Knillis, de ‘oprichter van Oeteldonk’. Dit jaar staat Knillis niet alleen. Omdat 2024 een schrikkeljaar is, is ook Hendrien op de markt te vinden. Vergeet ook niet d’n Grôten Optocht te bezoeken, een van de meest bezochte optochten van Nederland met indrukwekkende praalwagens. De Grote Optocht begint zondagochtend 11 februari 2024 om 12:33 tot 16:11 uur. Uiteindelijk wordt carnaval symbolisch weer afgesloten met de begrafenis van Boer Knillis.

2. Maastricht: Mestreech

Datum: zondag 11 februari – dinsdag 13 februari 2024

Carnaval wordt groots gevierd in Maastricht, ook wel Mestreech genoemd tijdens carnaval. In Mestreech draait het allemaal om de bijzondere (zelfgemaakte) kostuums en prachtige schmink. Carnaval in Mestreech is dus net even anders dan in de Brabantse steden, waar het vooral draait om de optochten met praalwagens. Op zondag is het tijd voor de Grote Optocht, die je zeker niet mag missen als je prachtige kostuums wil zien. Tip: er wordt vooral buiten feest gevierd, dus kleed je warm aan!

3. Breda: Kielegat

Datum: vrijdag 9 februari – dinsdag 13 februari 2024

Tijdens carnaval draagt Breda de naam “Ut Kielegat”. Met de prachtige binnenstad is Kielegat een hele gezellige plek om carnaval te vieren. Op zaterdag wordt Prins Carnaval opgehaald op het station en op maandag is de grote optocht, waarbij indrukwekkende, grote en kleurrijke praalwagens door het historische centrum van de stad heen trekken. Het is dan ook niet gek dat het weleens de mooiste optocht van Nederland genoemd wordt! Een voordeel van carnaval vieren in Ut Kielegat is dat het zowel binnen als buiten gevierd wordt.

4. Eindhoven: Lampegat

Datum: vrijdag 9 februari – dinsdag 13 februari 2024

Eindhoven de gekste! De lichtstad wordt tijdens carnaval omgedoopt tot Lampegat waarbij er uitbundig gefeest wordt. Vooral op zaterdag staat de stad op z’n kop, als de optocht door de stad heen trekt. Deze dag wordt daarom ook wel ‘Zotte Zaterdag’ genoemd waarbij er tot in de late uurtjes gefeest wordt. Zoalige Zondag is meer een familiefeest, waar ook kinderen alvast kunnen proeven van de carnavalstraditie. In het centrum van de stad staat altijd een grote feesttent waar veel optredens plaatsvinden.

5. Tilburg: Kruikenstad

Datum: vrijdag 9 februari – dinsdag 13 februari 2024

In Kruikenstad, zoals Tilburg genoemd wordt tijdens carnaval, wordt carnaval op vrijdag afgetrapt met de kroegendwèèltocht. Hierbij is het doel om zo veel mogelijk kroegen te bezoeken op één avond, waar je uiteraard minimaal één drankje gedaan moet hebben. Op zaterdag om 14:11 uur wordt de Prins onthaald op het station, maar het hoogtepunt voor de Kruikenzeikers (zoals de Tilburgers genoemd worden) is d’n Opstoet op zondag: een grote optocht die altijd goed bezocht wordt! Het is bijna niet voor te stellen, maar wist je trouwens dat het ruim een eeuw lang verboden was om carnaval te vieren in Kruikenstad, na rellen in 1857? Pas vanaf 1965 mochten er weer optochten gehouden worden.

De beste carnavalsfeesten in België

Ook in België kan je goed carnaval vieren en is het zeker de moeite waard om de grens over te steken met de auto of trein. Ga je met de auto? Houd het uiteraard wel veilig en spreek van tevoren af wie de BOB is!

1. Binche: wereldberoemd carnavalsfeest

Datum: zondag 11 februari – dinsdag 13 februari 2024 

Het carnaval van Binche is wereldwijd bekend, dus je moet het eigenlijk wel minstens één keer meegemaakt hebben! Deze wereldberoemde feestelijke traditie is zelfs door UNESCO opgenomen op de lijst 'Orale en Immaterieel Erfgoed van de Mensheid'. Volgens de archieven begon deze traditie al in 1395! Op zondag lopen er door de hele stad Gilles in kostuums en is er ’s middags een grote optocht. Gilles zijn personages die je alleen tegenkomt in het Belgische carnaval. Op maandag is er een groot feest op de Grote Markt en kun je ’s avonds van vuurwerk genieten. Het echte feest barst pas los op dinsdag, waarbij ’s ochtends vroeg al het geroffel van de Gilles in de straten klinkt en er gefeest en gedanst wordt tot in de late uurtjes! Dat allemaal op maximaal 700 meter lopen van het station in Binche. Kom je met de auto? Binche ligt op een kleine drie uur rijden vanaf Utrecht, maar het is het zeker waard om een keer te zien!

2. Aalst: carnaval op de Grote Markt

Datum: zondag 11 februari – dinsdag 13 februari 2024

Ook in Aalst leven mensen maandenlang naar carnaval toe, waarbij ze veel tijd steken in het maken van hun kostuums en wagens. Op zondag trekt er een grote stoet door de straten met helemaal voorin de Aalsterse Gilles. Maandag kan je het weer opnieuw beleven in een iets kleinere stoet, met daarna de traditionele bezemdans en -worp op de Grote Markt. Dinsdag is de Dag van de Voil Jeanetten, waarbij er ’s avonds een popverbranding is en de laatste feestnacht wordt ingeluid. Carnaval in Aalst is bovendien goed te bereiken en ook dicht bij het station van Aalst. Met de auto ben je vanaf Utrecht in een kleine 2,5 uur in Aalst.

3. Blankenberge: carnaval aan de kust

Datum: vrijdag 9 februari – zondag 18 februari 2024

In Blankenberge kan je wel heel uniek carnaval vieren, namelijk aan de kust! Op zowel de dijk als op het strand is er van alles te doen voor jong en oud. Op maandag is er een leuke carnavalsstoet waar kinderen koning zijn. Blankenberge is dus de ideale locatie om enkele dagen tussenuit te gaan met het hele gezin! Het vindt plaats op 5 minuten wandelen van het station Blankenberge, dus het is ook goed te doen als je met de trein wil komen. Met de auto ben je vanaf Utrecht een kleine drie uurtjes onderweg.

Tip: Op zaterdag 17 februari 2024 wordt er een carnavalsduik georganiseerd waarbij iedereen verkleedt het ijskoude water van de Noordzee inspringt! Je kan je de dag zelf nog inschrijven en meedoen voor slechts €1. Ben je een beetje een koukleum? Vanaf de kant kijken is ook hartstikke leuk! 

4. Nijvel: carnavalstraditie met sinaasappelen en vuurwerk

Datum: zaterdag 17 februari – dinsdag 20 februari 2024

In Nijvel stap je recht uit de trein de carnavalsgekte in, waar je verrast wordt door kleurrijke stoeten en sinaasappels die door de lucht heen vliegen. Ga je liever met de auto? Vanaf Utrecht is het 2,5 uur rijden. Ook in Nijvel staat carnaval bekend als een kindvriendelijk carnaval: op zaterdag is er een kinderstoet dat vertrekt vanaf het station van Nijvel. Als klap op de vuurpijl wordt er op maandag 19 februari rond 22:00 uur groots vuurwerk afgestoken!

5. Marche-en-Famenne: magisch carnaval ter ere van het grote beest

Datum: zaterdag 10 februari – dinsdag 13 februari 2024

In Marche-en-Famenne wordt carnaval gevierd ter ere van ‘het beest’: het beest gaat op een praalwagen door de straten en lijkt op een draak die confetti spuwt in plaats van vuur. Ook hier zijn kinderen koning tijdens carnaval en wordt carnaval dus gevierd door jong en oud. Het feestfestijn is op ongeveer 8 minuten lopen van het station van Marche-en-Famenne. Met de auto is het een kleine drie uur rijden vanaf Utrecht.

 

Veilig van A naar B

Of je nu met de auto naar een carnavalsfeest in Nederland of België gaat, je brengt iedereen graag veilig van A naar B. Met de Inzittendenverzekering hoef je je geen zorgen te maken om je medepassagiers. Voor maar €4,83 per maand zijn jij en je medepassagiers verzekerd voor de tijdelijke én blijvende gevolgen van een ongeval. Handig, want de kosten kunnen hoog oplopen. 

Je sluit de Inzittendenverzekering af bij je Autoverzekering.

Allianz Direct autoverzekering

Ook je autoverzekering afsluiten?

Bij Allianz Direct verzeker je je auto binnen 3 minuten en kun je rekenen op 24/7 directe hulp en service.

Was dit artikel nuttig?